Nurmijärvi-lehti 1/2021

Pääkirjoitus

Koronavuosi on vahvistanut ilmiötä!

Vielä pari vuotta sitten tutkijat ennustivat Nurmijärvi-ilmiön kadonneen. Koronavuosi pisti muuttoliikkeen painopisteet uusiksi, kun monet pohtivat, millaisen kodin oikeasti haluavat. Näin Nurmijärvi-ilmiö nousi jälleen pinnalle positiivisessa mielessä, ja muuttoliike kehyskuntiin vauhdittui koronarajoitusten ja lisääntyneen etätyön myötä.

Vuonna 2020 Nurmijärven asukasluku kasvoi 1,6 prosenttia. Asuntoja valmistui 484 ja vanhojen asuntojen kauppa kävi kuumana. Lanseerasimme myös Nurmijärvi-barometrin, joka tarjoaa kuukausittain tietoa väestökehityksestä. Nurmijärvi-barometriin voi tutustua sivulla 4.

Vaikka koronavuosi on ollut monelta osin pysähtyneisyyden aikaa, Nurmijärvellä rattaat ovat osittain pyörineet jopa entistä vauhdikkaammin. Palveluverkkotyö valmistui alkuvuodesta, talouden tasapainottamista ohjaavan NUUKAn toimenpidesuunnitelma hyväksyttiin, ilmastotyössä on edistytty (s.29), yksityisteiden osalta on edetty uudenmalliseen avustustenhakuun (s.30). Kaavoituksessa ja rakentamisessa on tapahtunut paljon, mihin voi tutustua vuoden 2021 kaavoituskatsauksessa (s.13-23) sekä jatkossa Näin Nurmijärvi rakentuu -blogissa
(s.28 ). Esimerkiksi Vanhan Klaukan (s.27) ensimmäiset tontit ovat tulossa pian hakuun, Klaukkalan kehätie (s.32) otettiin liikenteelle sekä Metsolan päiväkoti (s.24) avattiin käyttöön.

Kannustan osallistumaan viestinnän
kehittämiseen, kun kotisivuistamme kerätään parhaillaan käyttäjäkokemuksia (s.4).

Vuoden ensimmäinen Nurmijärvi-lehti katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen ja houkuttelee pysymään vireänä. Rajoitusten tehtävä on turvata meitä tänäkin keväänä, mutta ei kuitenkaan pysäyttää aktiivisuuttamme. Tapahtumat ja kokoukset järjestetään edelleen pääsääntöisesti etänä, mutta esimerkiksi perinteiset siivoustalkoot (s.28) ovat mukava livetapahtuma, jonka voi toteuttaa riskittömästikin.

Toki kaipaamme jokainen lähikontaktia ihmisten kanssa. Korona-aika kasvattaa yksinäisyyttä, joka on eräänlainen uusi kansantautimme. Tunnetta ei kannata häpeillä, vaan kannustan hakemaan tukea tilanteeseen (s. 34-35). On hyvä muistaa, että tänä keväänä jokainen jaettu hymy, keskustelu, postikortti ja videopuhelu on merkityksellinen. Se voi kantaa pahimman alhon yli – ja takuuvarmasti piristää jokaista!

Ja onhan keväällä luvassa myös säpinää kuntavaalien muodossa. Seuraava Nurmijärvi-lehti keskittyykin vaaleihin ja siinä tullaan mm. esittelemään ehdolle asettuneet kuvien kera.

Iloa, aurinkoa ja positiivista energiaa!

Kirjoittaja on kunnanjohtaja Outi Mäkelä