Kulttuuri

Muuttuvat taajamat: Lähihistorian lumoissa

Nurmijärvi on kokenut viimeisen 50 vuoden aikana suuria muutoksia. Väkiluku on reilusti kaksinkertaistunut ja taajamat ovat muuttuneet. Siitä huolimatta näkyy maisemassa myös historiallista kerroksellisuutta. Toisaalta erityisesti Klaukkalassa historia on tallentunut monin paikoin enää lähinnä kadun- ja paikannimistöön.

Nopeasti muuttuneet ja muuttuvat taajamat näkyvät Nurmijärven museon toiminnassa koko kuluvan vuoden ajan. Alkuvuonna käynnissä ollut valokuvien digitointihanke on tuonut päivänvaloon satoja kuvia lähivuosikymmeniltä.

Muistaja-museot (Riihimäen ja Hyvinkään kaupunginmuseot, Mäntsälän ja Keravan museopalvelut sekä Nurmijärven museo) saivat hankkeeseen rahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Hanketta varten palkatun työntekijän digitoimat valokuvat ovat pääosin 1980- ja 90-luvuilta. Nurmijärven kuvista suurin osa oli Klaukkalassa ilmestyneen Nurmijärven Extra Uutiset -lehden arkistoa. Näihin, kuten lähes 10 500 muuhunkin museoon tallennettuun valokuvaan voi tutustua Finna-palvelussa osoitteessa: https://muistaja.finna.fi/nurmijarven_museo/

Sukelluksen muistojen maisemiin voi tehdä myös somessa. Museo jakaa kuvia muuttuneista taajamista omalla Facebook-sivullaan.

Koronarajoitusten niin salliessa kuvia nähdään kevään aikana myös pääkirjastossa ja Klaukkalan kirjaston Galleria Toivossa.

T-market Tuulensuu vuonna 1988. Myöhemmin kauppa muuttui Spar-kaupaksi. Moni nuorempi muistaa rakennuksen Bowling House -keilahallina. Rakennus poistui kyläkuvasta purkamisen myötä joulukuussa 2020. Kuva: Nurmijärven museo