Nurmijärvi-lehti 2/2021

Pääkirjoitus

Joko sinä tiedät, ketä äänestät?

Vaaleista sanotaan, että ne ovat ihmisen parasta aikaa. Kuulijasta riippuen tässä voi kuulla hieman ironiaakin, mutta totta on se, että vaalien alla käydään parhaimmat ja innostavimmat keskustelut tulevaisuudesta. Ehdokkaat ovat helposti lähestyttäviä ja avoimia. Lupauksiakin saatetaan antaa. Ilmassa on jännitystä ja monenlaista positiivista pöhinää.

Korona-aika antaa iskun palleaan myös vaalipöhinälle. Sen lisäksi, että ajankohtaa siirrettiin, monet perinteiset mahdollisuudet tavata ehdokkaita eivät onnistu. Kohtaamiset ovat siirtyneet nettiin ja yhä suurempaan rooliin ovat nousseet somekeskustelut, vaalikynäkirjoitukset, mainokset jne. Valinnan vaikeus kasvaa, kun ehdokkaita on hankala päästä jututtamaan. Onneksi suuri osa ehdokkaista on helposti tavoitettavissa ja vastaa kysymyksiin myös sähköpostitse tai puhelimitse.

Demokratiassa on kaikkien etu, mitä korkeammaksi osallistumisen aste vaaleissa nousee. Kuntavaalien äänestysprosentti oli 2012 Nurmijärvellä 59,1 % ja 2017 se nousi 59,6 %:iin. Nurmijärveläiset ovat nousseet valtakunnan keskiarvon (58,9 %) yläpuolelle. Uskon, että meillä on yhdessä mahdollisuus rikkoa 60 %:n haamuraja!

Nurmijärven kunta haluaa kantaa kortensa kekoon vaalipöhinän synnyttämisessä ja omistaa tämän Nurmijärvi-lehden vaaleille. Käsissäsi onkin tuhti vaalitietopaketti. Kunta on esimerkiksi tarjonnut mahdollisuuden kaikille 239 ehdokkaalle saada kuvansa ja nimensä julkaistuksi (s. 14-23) ja toivomme, että se helpottaa äänestäjiä valinnassaan.

Kunta on myös perustanut vaaleja varten sivuston (nurmijarvi.fi/kuntavaalit), jolta löytyy keskeisiä tietoja vaaleihin ja äänestämiseen liittyen.

Kunta järjestää myös vaalipaneelin yhteistyössä Nurmijärven Uutisten kanssa 1.6. klo 18-20. Paneeli järjestetään nettilähetyksenä kunnan ja Nurmijärven Uutisten verkkosivuilla.

Ennakkoäänestys alkaa kotimaassa 26.5. ja päättyy 8.6. Ennakkoon äänestyksen voi tehdä minkä tahansa kunnan alueella. Nurmijärvellä on useita ennakkoäänestyspaikkoja (s. 10), mm. Krannilan urheilupuiston ulkoäänestyspaikka. Lisäksi vaalibussi kiertää ennakkoäänestyksen aikana sivulta 8 löytyvän aikataulun mukaisesti.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13.6. ja uuden valtuuston ensimmäinen kokous pidetään Nurmijärvellä 18.8.

Tsemppiä ja intoa vaaleihin sekä ehdokkaille että äänestäjille!

Kirjoittaja on kunnanjohtaja Outi Mäkelä