Näin Nurmijärvi rakentuu

Pääkirjaston peruskorjaus alkaa pian

Pääkirjaston odotettu peruskorjaus alkaa syksyllä. Peruskorjauksen alta on siirrettävä pois niin aineisto, kalusteet kuin henkilökuntakin. Koska pääkirjasto sulkee ovensa peruskorjauksen ajaksi juhannuksena, eikä kirkonkylällä ole kirjaston palvelupistettä kesän aikana, pääkirjastosta ja kirjastoautosta lainattava aineisto saa 1.6. alkaen porrastetusti tavallista pidemmän, kolmen kuukauden laina-ajan. Kesän ajan Klaukkalan ja Rajamäen kirjastot palvelevat voimassa olevien aukioloaikojen mukaisesti.

Pieni kokoelma remontin ajan
Syksyllä kirjasto avannee peruskorjauksen ajaksi asiakaspalvelupisteen Kirkonkylälle osoitteeseen Mahlamäentie 1 (ns. Teboilin rakennus). Asia varmistuu, kun tehty päätös on lainvoimainen. Tila on huomattavasti pienempi kuin pääkirjastorakennus. Siksi suurin osa pääkirjaston aineistosta menee pitkäaikaisvarastoon, josta se puretaan vasta kun remontoitu kirjasto avataan. Iso osa kirjaston kokoelmaa on siis kokonaan poissa käytöstä remontin ajan. Jonkin verran aineistoa jätetään ns. väliaikaisvarastoon, josta sitä voi varata eri noutopisteisiin. Kirkonkylän tulevaa remontinaikaista palvelupistettä käyttävät asiakkaat saavatkin mieleistään lukemista varmimmin tilaamalla aineiston etukäteen noudettavaksi, kuten korona-aikana on jo totuttu tekemään.

Remontissa parannuksia tiloihin
Samalla kun kirjaston vanhentunutta rakennus- ja talotekniikkaa peruskorjataan, kirjastoa myös uudistetaan huomioiden kirjaston tehtävät sekä asiakkaiden ja henkilökunnan tarpeet ja toiveet. Remontin yhteydessä kirjastoon saadaan muun muassa uusi, teknisiltä ominaisuuksiltaan ajanmukainen tapahtumatila, kuntalaisille varattavissa olevat kokoustilat sekä hiljaista luku- ja työskentelytilaa. Nuorisolle on suunniteltu omaa oleskelutilaa ja lapsille uusi satuhuone.

Kenties suurin muutos kirjaston pohjaratkaisuun on kirjastosaliin suunniteltu parvi, jonne on tarkoitus sijoittaa Kivi- ja Nurmijärvi-kokoelmat sekä Nurmijärven museon näyttelytilaa. Lisäksi remontin yhteydessä tehtävät ratkaisut ja uudistukset mahdollistavat pääkirjaston omatoimiaukiolon tulevaisuudessa.

Uusi, entistä paremmin kuntalaisia palveleva pääkirjasto on valmis tämänhetkisten suunnitelmien mukaan vuoden 2022 lopulla.

Pääkirjaston parvinäkymä. Visualisointikuva ©Arkkitehdit LSV Oy 2021