Matkailu

Sääksin rantakahvilasta omannäköiseen elämään – kahvila on tarjonnut työtä yli 400 nuorelle

Sääksin rantakahvila on kuulunut nurmijärveläisten kesään jo vuosikymmenien ajan. Sääksjärven uimarannalla toimivan kesäkahvilan tarjonnasta tullaan nauttimaan toki myös kauempaa. Harva kuitenkaan tietää, että kahvila työllistää vuosittain kesäkauden aukioloaikanaan 20–30 nurmijärveläistä nuorta ja tukee siten heitä löytämään oman polkunsa toimivaan työelämään. Toiminnasta vastaa kunnan nuorisopalvelut.

”Rantakahvila on työllistänyt vuodesta 2003 lähtien reilusti yli 400 nuorta”, kertoo rantakahvilaa tulevana kesänä yhdessä nuorten kanssa pyörittävä vastaava työpajaohjaaja Kaisa Selkämaa. ”Näistä nuorista hyvin moni on kokenut, että työnteko kahvilassa työuran aloitteluvaiheessa on tukenut heitä merkittävästi matkalla kohti omannäköistä elämää ja työuraa.”

Hyvän kahvin, makkaraperunoiden, toastien ja jäätelön lisäksi kahvilassa tehdään paljon muutakin.

”Kaikki työ, mitä kahvilassa tehdään, ei näy asiakkaille. Monelle nuorelle kahvila on ihan ensimmäinen työpaikka ja kahvila on nuorille ennen kaikkea oppimisympäristö. Nuorten työntekijöiden kanssa opetellaan työelämän perustaitoja, erilaisia työtehtäviä ja erilaisten ihmisten kanssa toimeen tulemista, jotka ovat kaikki tärkeitä tulevaisuuden työllistymistä ja oman paikan löytämistä tukevia taitoja. Sääksissä työskentely on koettu mukavan rennoksi ja monipuoliseksi sekä sosiaalisia verkostoja vahvistavaksi”, Selkämaa sanoo.

Sääksin rantakahvilassa on tehty yhteistyötä eri verkostoissa.
”Yhteistyötä on tehty jo vuosia esimerkiksi TE-toimiston, etsivän nuorisotyön ja lastensuojelun kanssa”, Selkämaa kertoo, ja jatkaa: ”Uuden lisän kahvilatoimintaan tuo suunnitteilla oleva yhteistyö Nurmijärven Keudan ravintola- ja catering-alan kanssa. Tarkoituksena on tarjota kahvilatyön opintoihin työssäoppimisympäristö muutamille opiskelijoille vuosittain”

1950-luvulla rakennettu nostalginen kahvilarakennus saa tulevalle kesälle uuden maalipinnan. Ylpeästi historiaansa kantava kahvila kutsuu isot ja pienet rannasta sekä alueen luonnosta ja toimintamahdollisuuksista nauttijat lämpimästi tervetulleiksi kesäkauden pyörähtäessä taas käyntiin. ”Tehdään yhdessä tästäkin kesästä turvallinen ja ikimuistoinen!”, Kaisa Selkämaa toivottaa.

Sääksin rantakahvila
Avajaiset 5.6.2021
Avoinna: ma-su klo 11-19