Nurmijärvi-lehti 1/2022

Pääkirjoitus

Nyt jos koskaan on tärkeää äänestää!

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Elämme oman aikakautemme ehkä suurinta hallinnollista muutosta. Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pois kuntien vastuulta omiksi toimijoikseen. Muutos alkaa vaaleilla, joissa valitaan hyvinvointialueelle päättäjät. Päättäjät rakentavat uutta hallintoa ja valmistelevat toimintojen siirtoa hyvinvointialueelle vuoden 2022 ajan. Vuoden 2023 alusta lähtien sote-toiminnot irtaantuvat kunnista ja kuntayhtymistä.

Hyvinvointialueiden vaalit ovat jo hyvässä vauhdissa. Ehdokasnumerot on annettu ja ennakkoäänestys alkaa. On siis korkea aika pohtia itselleen sopiva ehdokas ja tutustua siihen, mitä kaikkea hyvinvointialuemuutos todellisuudessa tarkoittaa.

Suuri pelko on, että äänestysprosentti jää alhaiseksi. Viime kuntavaaleissa äänestysprosentti painui niinkin alas kuin 55 prosenttiin, vaikka ennakkoon 60 prosenttia äänioikeutetuista ilmoitti äänestävänsä varmasti. Nyt vain 41 kertoo äänestävänsä varmasti, joten äänestysaktiivisuus voi hyvin jäädä alle 40 prosentin. Tämä on huolestuttavaa demokratian kannalta, etenkin kun kyse on meitä jokaista koskevista sote-palveluista.

Ei pitäisi olla ihan sama, kuka nurmijärveläisten palveluista, niiden saatavuudesta, sijainnista, palvelun toteutusmuodoista päättää. Ainakin itse toivon, että nurmijärveläisten ääni kuuluu alueen palveluista päätettäessä ja että vuoropuhelu hyvinvointialueen sekä kunnan ja kuntalaisten kanssa muotoutuu toimivaksi.

Ennakkoäänestysaika on 12–18.1. ja varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022. Tämän jälkeen hihojen kääriminen tositoimia varten alkaa pian, sillä hyvinvointialueiden valtuustot aloittavat työnsä jo 1.3.2022.

Toivon itse, että vaalikuume ehtisi nousta sekä ehdokkailla että äänestäjillä. Ja että keskustelua tulevasta hallinnosta, sen järjestäytymisestä, siellä päätettävistä asioista sekä yhteistyöstä rajapinnoilla käytäisiin runsain mitoin. Tämä lehti on haluttu ajoittaa siten, että voimme myös kuntana olla tukemassa vaaleihin liittyvää tiedonvälitystä. Vanhasta luopuminen on iso muutos, johon liittyy vielä monia avoimia asioita. Uuden luominen on kuitenkin aina innostavaa ja etenkin näissä vaaleissa valittavilla hyvinvointialueiden pioneereilla on upea tilaisuus päästä tekemään jotain ennenkokematonta ja suurta.

Onnea ja menestystä kaikille ehdokkaille ja mitä parhainta äänestysintoa meille kaikille äänioikeutetuille!