Aluevaalit

Kurkistus vaalien kulisseihin

Moni äänestäjä ei tiedä, kuinka paljon vaalit teettävät työtä. Aluevaalilautakunnan sihteeri Marja-Liisa Back avaa, millaista työtä vaalien taustalla tehdään.

”Pelkästään ennakkoäänestämisen järjestäminen ja äänten käsittely edellyttävät valtavasti työtä. Meillä aluevaalilautakuntaan kuuluu viisi jäsentä ja lautakunnan ympärillä työskentelee noin 10 henkilöä, jotka ovat enemmän ja vähemmän sidottuja vaaleihin useita kuukausia. Työt sisältävät kirjaamista, viestintää, taustaselvityksiä, arkistointia ja paljon muuta. Lisäksi kunnissa työskentelee vielä suurempi joukko ihmisiä. Monet ovat vapaaehtoisia ja haluavat näin kantaa kortensa kekoon”, Back kertoo.
”Oman mausteensa vaalityöhön lisää se, että valmistelut ajoittuvat nyt vuodenvaihteen ympärille. Meillä on kuitenkin hyvä porukka rakentamassa vaaleja.”

Back teki pitkä uran Nurmijärven kunnan palveluksessa ja oli mukana useissa vaaleissa. Hän eläköityi vuonna 2019 hallintopäällikön tehtävistä.
”En ole eläkkeellä päässyt lepäämään laakereillani, ja kiinnosti nähdä, kuinka historialliset aluevaalit käytännössä toimitetaan”, Back kertoo ja jatkaa:
”Tämän jälkeen onkin koko vaalien kirjo käyty läpi. Sen verran vaalit ovat jääneet selkäytimeen, että työ tuntuu varsin kotoisalta.”

Back muistelee, kuinka europarlamenttivaalien järjestäminen oli viimeisiä työtehtäviä ennen eläköitymistä.
”Muistan, kuinka ihmiset juhlivat jääkiekon MM-kultaa pääkirjaston vesialtaalla. Itse odotin vaalikuljetusta, enkä päässyt osallistumaan juhlintaan”, Back hymyilee.

Vaalityö jakaantuu kahdelle lautakunnalle
Aluevaaleissa vaalityö jakaantuu kahden lautakunnan – Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle asetetun aluevaalilautakunnan ja kuntien keskusvaalilautakuntien – välille.