Nurmijärven kunta edistää ilmastotyötä Hiilineutraali Uusimaa 2030 -hankkeessa, yhteistyössä lähikuntien kanssa ohjelmien ja hankkeiden kautta. Kaikissa niissä tavoitellaan päästöjen vähentämistä, esitetään toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi ja pyritään rakentamaan ylikunnallista yhteistyötä.
Kunnassa on tehty ilmastotyötä ja -tekoja
- toteuttamalla energiaa säästäviä toimenpiteitä kunnan kiinteistöissä
- olemalla mukana KUUMA-kuntien Keski-Uudenmaan ilmasto-ohjelmassa
- verkostoitumalla kuntien ilmasto-ohjelmia kehittävien kuntien kanssa
- ohjaamalla maankäytön ja liikenteen suunnittelussa asuntotuotantoa yhdyskuntarakenteen, joukkoliikenteen ja palveluiden suhteen hyvin saavutettaville alueille.
Nurmijärven kasvihuonekaasupäästöt
Hankkeet, ohjelmat ja sitoumukset
Kunta on valtuuston helmikuisella päätöksellä sitoutunut olemaan hiilineutraali kunta vuoteen 2035 mennessä. Tavoitetta edistämään kuntaan perustettiin syksyllä 2022 ilmastotyöryhmä, joka koordinoi ja edistää kunnan ilmastotyötä niin sopeutumisen kuin hillinnän osalta. Työryhmän jäsenet ovat kunnan eri toimialojen ja liikelaitosten vastuuhenkilöitä.
Ilmastotyöryhmä muun muassa seuraa kasvihuonepäästöjen vähentämiseen liittyvän ilmastotyön toimenpidesuunnitelman toteutumista.
Ilmastotyön toimenpidesuunnitelma on laadittu Hiilineutraali Nurmijärvi 2035 -projektisuunnitelmassa tunnistettujen osaprojektien, toimialojen ilmastohankkeiden projektisuunnitelmien ja Uudenmaan liiton järjestämien työpajoissa tehtyjen toimenpidekorttien pohjalta. Asukkaiden ja yrityksien mielipiteet on huomioitu toteuttamalla helmikuussa 2023 ilmastotyön asukas- ja yrityskysely.
Toimenpidesuunnitelma on osa kunnassa laadittavaa ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa ja sisältää alkuvaiheessa lähimpinä vuosina käynnistyvät hankkeet. Suunnitelma on tavoitteena päivittää kahden vuoden välein.
Hiilineutraali Uusimaa 2030 –tiekartta täydentää Nurmijärven kunnan muita ilmastotoimia ja vahvistaa yhteistyötä kuntien, yritysten ja kolmannen sektorin kanssa. Kunta päättää tiekarttatyön jatkovalmistelussa kehiteltäviin hankkeisiin osallistumisesta tapauskohtaisesti.
Uudenmaan liitto toimii tiekarttatyössä oman maakuntansa aluekoordinaattorina. Työtä tukee Suomen ympäristökeskuksen, Ilmatieteen laitoksen, Luonnonvarakeskuksen ja Tampereen yliopiston muodostama asiantuntijaverkosto. Mukana Uudenmaan tiekarttatyössä ovat myös keskeiset seudulliset toimijat kuten Uudenmaan ELY-keskus sekä kuntayhtymät HSY ja HSL.
KUUMA-seudun ilmasto-ohjelma päivitettiin vuonna 2020. Ohjelmassa esitetään toimia, kuten fossiilisista polttoaineista luopumista, energiatehokkuutta, resurssiviisautta ja varautumista sääriskeihin, joita kunta voi edistää omassa toiminnassaan.
Kunta oli myös mukana KUUMA-kuntien yhteisessä ekotukihankkeessa, jossa koulutettiin kuntien työntekijöitä ekotukihenkilöiksi, jotka edistävät oman työpaikkansa energia- ja materiaalitehokkuutta. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus pyrkii laajentamaan toimintaa ja kouluttamaan lisää ekotukihenkilöitä. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sopijakuntien ekotukitoiminnasta lisää heidän verkkosivuillaan. Ekotukitoiminnasta voit lukea lisää ekotukitoiminnan verkkosivuilta.
Energiatehokkuussopimus koskee kunnan hallinnassa olevien rakennusten, katu- ja muun ulkovalaistuksen, vesihuollon, katuverkon ja muiden yleisten alueiden käytön ja ylläpidon sekä liikenteen ja kuljetusten energiankäyttöä siltä osin kuin nämä toiminnot eivät ole jonkin muun sopimuksen piirissä.
Kunta on energiatehokkuussopimuksen myötä sitoutunut myös toimimaan esimerkillisesti energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden käytön edistämisessä. Tämä näkyy käytännössä muun muassa uusien asuinalueiden energiaratkaisujen suunnittelussa. Näin kunta voi osaltaan vaikuttaa kasvihuonekaasupäästöjen vähenemiseen, ja myös kuntalaisten ekologisen ymmärryksen lisääntymiseen.
Kunta raportoi vuosittain Motivalle toteutetut energiatehokkuustoimenpiteet ja vuosittaisen energiankulutuksen, ja tulokset julkaistaan seuraavan vuoden kesänä. Suurimpana säästökokonaisuutena vuoden 2023 toimenpiteistä oli katuvalaistuksen muuttamista led-tekniikkaan sekä kesäöiden valaistusaikataulujen lyhentäminen. Toinen suuren säästövaikutuksen toimenpide oli jäähallin jäähdytyskoneiden lauhdelämmön ottaminen hyötykäyttöön lämmitykseksi. Tämän lisäksi toteutettiin kiinteistöihin liittyviä toimia kuten ikkunoiden ja ovien tiivistyksiä. Yhteensä toimenpiteistä kertyi energiansäästöä noin 1600 MWh/v. Energiamäärä vastaa noin kahdeksankymmenen sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta.
Kunnan säästötavoite vuoteen 2025 mennessä on pienentää vuotuista energiankulutustaan 7,5 %, joka vastaa 4 757 MWh:ia. Kunta on vuodesta 2017 lähtien saavuttanut toteuttamillaan energiansäästötoimilla yhteensä 3671,9 MWh:n vuosittaisen energiansäästön. Näiden toimenpiteiden vuosittainen säästö on euroissa noin 152 000. Tähän mennessä saavutettu säästö on 78 % säästötavoitteesta.
MAL 2023 -suunnitelman pohjalta neuvotellaan MAL-sopimus 2024-2033 valtion, seudun kuntien ja HSL:n kesken. MAL-suunnitelma ja sopimus sovitetaan yhteen valtakunnallisen 12-vuotisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelun kanssa.
Nurmijärven kunnassa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelua ohjaa Helsingin seudun kuntien ja valtion välinen MAL-sopimus 2020-2031(pdf), jossa on CO2-päästövähennyksiä koskevia tavoitteita ja toimenpiteitä. Toimenpiteillä edistetään vähähiilistä ja kestävää yhdyskuntarakennetta ja sitä tukevaa liikennejärjestelmää ilmastonmuutoksen torjumiseksi sekä mahdollistetaan sujuva arki, työmarkkinoiden toimivuus ja elinkeinoelämän elinvoimaisuus.
Kunta suunnittelee ja tekee ilmastotyötä
Kunta pyrkii omassa toiminnassaan hillitsemään ilmastonmuutosta pienentämällä hiilijalanjälkeään. Ilmastotekojen tavoitteena ovat ympäristöystävällisyyden lisäksi myös taloudelliset säästöt.
Nurmijärvellä seuraavaksi tehtäviä päästövähennystoimenpiteitä voisivat olla henkilöautoliikenteen vähentäminen, joukkoliikenteen riittävän palvelutason säilyttäminen, fossiilisista polttoaineista luopuminen nopealla aikataululla erillislämmityksessä ja ilmastotyön resurssien takaaminen. Lisätietoa ilmastotyöstä hiilineutraalisuomi.fi – sivustolta.
Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa opetetaan ja ohjataan lapsia toimimaan ympäristöystävällisesti. Kouluissa kierrätetään oppikirjoja ja -materiaaleja mahdollisimman paljon, myös työkirjoja on vähennetty. Kirjojen hankintakustannukset ovat vähentyneet lähes 50 %.
Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseksi on tehty vuosittain energiakatselmuksia, joiden kautta saadaan tietoa kannattavista parannustoimenpiteistä. Yksi esimerkki energiaa säästävistä toimenpiteistä on Aleksia-liikelaitoksen uusi keskuskeittiö Aleksian Pata, jonka ilmanvaihtojärjestelmät on varustettu tehokkailla lämmöntalteenottolaitteistoilla ja lisäksi tuloilman lämmityksessä hyödynnetään jäähdytyslaitteiston tuottamaa lauhdelämpöä.
Rajamäen tekonurmi esimerkiksi täytettiin BIOFILLillä perinteisen kumirouheen sijaan , jotta mikromuovia ja kumia ei pääse sieltä maaperään. Tekonurmien täytöt biomateriaalilla ovat erittäin kalliita, joten vielä ei olla samaa saatu aikaiseksi esimerkiksi Klaukkalan tekonurmelle. Askel kerrallaan on tarkoitus pyrkiä kohti kestävämpiä liikuntapaikkoja.
Sähköä säästetään mm. katkaisemalla valot huoneista, joissa ei oleskella. Sähkölaitteita ei pidetä turhaan päällä. Peruskorjausten yhteydessä kiinnitetään huomiota automaattisiin valokatkaisijoihin. Ulkovalaistusta saneerataan energiapihiin LED-tekniikkaan.
Uusiutuvan energian lisäämiseksi on tehty lämmitystapa muutoksia – öljystä kaukolämpöön tai lämpöpumpun käyttöönotto. Myös suoria sähkölämmityskohteita on muutettu kaukolämpöön. Esimerkiksi Syrjälän koululla saneerauksen yhteydessä muutettiin sähkölämmitys kaukolämpöön sekä parannettiin ilmanvaihtokoneiden lämmöntalteenottokykyä. Muutos pienensi kohteen vuositason päästöjä noin 68 t CO2, mikä vastaa arviolta 24 keskimääräisen suomalaisen sähkölämmitteisen omakotitalon päästöjä.
Vedenkäyttöön kiinnitetään yleisesti huomiota – vettä ei lasketa turhaan hanasta. Lisäksi peruskorjausten yhteydessä kiinnitetään huomiota automaattisiin vesihanoihin.
Liikenteen päästöjä pyritään pienentämään ylläpitämällä palvelutasopäätöksen mukaista vuoroväliä työssäkäyntiin ja asiointiin taajamien ja Helsingin keskustan välillä, lisäämällä liityntäpysäköinnin paikkoja, kehittämällä sisäistä joukkoliikennettä taajamien välille, pitämällä lipputuotteiden hinnat seudullisesti kilpailukykyisinä ja selvittämällä lippujärjestelmien yhdistämisen mahdollisuuksia.
Ilmastonmuutoksen torjumista ja siihen sopeutumista otetaan huomioon maankäytön ja liikenteen suunnittelussa ohjaamalla MAL-sopimuksen mukaisesti asuntotuotantoa yhdyskuntarakenteen, joukkoliikenteen ja palveluiden suhteen hyvin saavutettaville alueille.
Paperin kulutusta on vähennetty, tulostamiseen ja kopioimiseen kiinnitetään huomota. Sähköisiin kokouksiin siirtyminen, niin kunnan sisällä kuin valtuusto ja luottamustoimielimet, säästää paperia. Suunnitteilla on myös sähköisen arkistoinnin ja sähköisten allekirjoitusten lisääminen palkanlaskennan materiaaleissa, millä säästetään paperia ja henkilöstöresursseja. On arvioitu, että näiden toimien kustannusvaikutukset ovat merkittävät. Kunnan monistamo on pystytty lopettamaan ja paperin kulutus, sekä postiliikenne on vähentynyt.
Kouluissa ja päiväkodeissa opetaan lapsille jätteiden lajittelua. Kouluilla oppilaille on järjestetty jätteiden kierrätysastiat, joihin oppilaat vievät kierrätettävät jakeet. Harjulan koulussa on aloiteltu toimintaa, jossa oppilaiden ympäristötiimi suunnittelee ohjaavien opettajien kanssa kestävän kehityksen toimenpiteitä.
Päiväkodeissa käytetään askarteluissa kierrätysmateriaaleja, ja otetaan vastaan myös käytettyjä leluja ja pelejä. Kierrätykseen liittyvää teemapäivä pidettiin esimerkiksi Tähkärinteen päiväkodissa marraskuussa 2020. Päiväkodin aulassa oli yhteinen kierrätyskeskus, mistä voitiin viedä yhdessä lasten kanssa roskia läheiselle kierrätyspisteelle.
Kouluissa ja päiväkodeissa lapsia ohjeistetaan ottamaan ruokaa sen verran kuin jaksaa syödä, jolloin ruokahävikki vähenee. Ruokahävikin vähentäminen myymällä ylijäämäruokaa henkilökunnalle on ollut kunnassa pitkäaikainen toimintatapa.
ResQClub – osta ylijäämäruokaa
Ruokahävikkiä voi kukin vähentää ostamalla ylijäämäruokaa puoleen hintaan ResQClub-palvelun tarjoaman sovelluksen kautta. Aleksia ruoka- ja siivouspalveluiden ravintoloissa on ollut ResQ Club -palvelu käytössä elokuusta 2019 lähtien.
Ylijäämäruokaa myyvät kaikki Aleksian koulu- ja päiväkotitoimipisteet.
Haikalan päiväkodissa tavoitteena on kehittää päiväkodin roskien lajittelua ja opettaa lapsille kestäviä kulutusvalintoja. Jotta ympäristösertifikaatin saa päiväkodille, tulee päiväkodissa järjestää ainakin kuusi kertaa toimintakaudessa yhteistä toimintaa valittuun teemaan liittyen. Teemaa käsitellään arjessa ja oppimishetkillä keskustellen ympäristöasioista yleisesti, luonnosta ja luonnon kunnioittamisesta ja kehittämällä lasten luontosuhdetta.
Haikalan päiväkodissa pohditaan yhdessä havainnollistaen lasten ymmärrystä siitä, miksi on tärkeää suojella luontoa. Haikalassa tehdään säännöllisesti retkiä luonnossa, toiminnallisesti teemaan liittyviä tehtäviä, lauletaan lauluja, jotka käsittelevät kestävän kehityksen aiheita ja askarrellaan kierrätysmateriaaleja hyödyntäen, luetaan teemaan sopivia satuja ja huomioidaan teema myös liikunnassa.
Tästä pääset lukemaan koko artikkelin Vihreä lippu -toiminnasta Haikalan päiväkodissa.