Kuntalaisten ilmastoteot

Ruoka

Kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä ruoka tuottaa noin 19 %. Voimme vähentää päästöjä omilla valinnoillamme. Voimme lisätä kasvisruuan osuutta, vähentää lihansyöntiä, minimoida ruokahävikkiä sekä suosia luomu-, lähi- ja kausiruokaa. 

Maailman Luonnon Säätiön, WWF:n ruokaoppaassa on ympäristöystävällisiä ruokavinkkejä sekä tietoa lihantuotannosta, ylikalastuksesta ja ruokahävikistä. 

Hävikkiruoan vähentäminen

Hävikkiviikko

Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin (Havikkiviikko). Kaikkein eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa!

Hävikkiruoan vähentämiseen tarkoitetun ResQ-sovelluksen avulla voit ostaa ravintolaruokaa puoleen hintaan. Sovelluksessa näet oman alueesi toimijat ja tarjoukset. Maksa ruoka sovelluksen kautta ja nouda toimipaikasta. Halpaa ja helppoa! 

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen kotona:

Luomu- ja lähiruokaa

Perhe syö luomuruokaa keittiössä.

Nurmijärvellä on monia toimijoita, jotka myyvät luomuruokaa. Tarjolla on esimerkiksi viljatuotteita, lihaa, hunajaa, kasviksia, marjoja ja hilloja.

Krannin tila & Kauramylly Lepsämässä myy lähiruokaa, kuten esimerkiksi viljatuotteita, mehuja, leipiä, leivonnaisia, hilloja ja hyytelöitä. Tuotteita voi tilata verkosta, toimitus postipakettina tai noutoboxista sekä ostaa Tilapuodista. 

Lohenojan Luomutilalta saa kasviksia suoraan tilalta tai REKO:n kautta. REKO on lähiruoan myynti- ja jakelumalli. Siinä kuluttajat tilaavat lähiruokatuottajilta ruokaa suoraan ilman välikäsiä. REKO-renkaat toimivat Facebookin kautta suljettuina ryhminä, joissa tilaukset ja toimitukset sovitaan.

Mattila farm  tuottaa luomumansikoita, mustikoita, lampaanlihaa ja hunajaa.  

Airikkalan luomutila Nurmijärvellä tuottaa karitsanlihaa. https://www.airikkala.fi/  

Raalassa toimii ruokapiiri, jonka kautta voi tilata luomuruokaa ja pesuaineita. Kysy toiminnasta ja tuotteista ruokapiiri@raala.info.

Kasvisruokaa ja vegaanivaihtoehtoja tarjoavia ravintoloita löydät esimerkiksi tripadvisor.fi-sivustolta.

Yrittäjä – puuttuuko ekologiseen ruokaan liittyvän yrityksesi tiedot tältä sivulta? Ota yhteyttä mari.makela@nurmijarvi.fi tai aino.angervuori@nurmijarvi.fi.