Kuntalaisten ilmastoteot

Liikkuminen

Tieliikenne tuottaa suurimman osuuden kaikista Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Päästöjä vähennetään esimerkiksi henkilöautoja sähköistämällä ja lisäämällä biopolttoaineen käyttöä. Lisäksi tarvitaan liikkumistapoihin muutoksia kuten henkilöautoilun käytön vähentämistä, joukkoliikenteen ja kimppakyytien sekä kävelyn ja pyöräilyn lisäämistä.  

 Autoilu

Autoa hankittaessa Motiva ehdottaa valitsemaan vaihtoehtoisen käyttövoiman bensiinille ja dieselille kuten täyssähköauton, ladattavan hybridin, kaasuauton tai flexfuel-auton tai tankaamaan dieselauto fossiilisen polttoaineen sijasta uusiutuvalla dieselpolttoaineella.  

Suomen ympäristökeskuksen opas auton ja henkilöautojen vertailuun.

Motivan kattava tietopaketti sähköautoiluun liittyen. Sivustolta löytyy tietoa sähköautoa harkitseville, sellaisen omistaville, taloyhtiöille ja työnantajille.

Sähköauto.

Sähköautojen latauspisteitä Nurmijärvellä https://latauskartta.fi/   

Asunto-osakeyhtiöt voivat hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) myöntämää sähköautojen latausinfran rakentamisen tukea. Kuluttajat voivat hakea kotitalousvähennystä latauspisteen asennustyöstä. Nurmijärven Sähkön energianeuvoja auttaa latauspisteen hankintaan ja mitoitukseen liittyvissä kysymyksissä.

Motivan niksit taloudelliseen ajotapaan, joka parantaa energiatehokkuutta ja liikenneturvallisuutta.

Vaihtoehtoiset liikkumistavat

Suomen ympäristökeskuksen KULKURI-laskurin (excel) avulla voi laskea, paljonko maksaa liikkuminen ilman omistusautoa. Vaihtoehtoisia liikkumistapoja ovat esimerkiksi julkinen liikenne, yhteiskäyttöautoilu, auton vuokraaminen ja kimppakyydit.

Kimppakyytisovellus, jossa lista kaikista tarjotuista / haetuista kyydeistä. Tiettyä kyytiä voi hakea hakukone-toiminnolla. 

Autonvuokrausta Nurmijärvellä: Rental Cars ja 24 Rent

Nurmijärven liityntäpysäköinti  

Nurmijärven joukkoliikenneaikataulu Korsisaaren verkkosivuilla 

Polkupyörä.

Nurmijärven kunnan alueella on kevyen liikenteen väyliä ja jalkakäytäviä yhteensä noin 100 km. Tutustu pyöräilyreitteihin – polkaise niin töihin kuin vapaa-ajan viettoon!

Matkailu 

Matkailun energiankulutuksessa liikenteen osuus on merkittävä, kun matkustetaan usein ja kauas kotoa. Lisäksi matkakohteessa tehdään ehkä päiväretkiä tai lomamatkalla kierrellään paikasta toiseen.

Matkustamisen energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä voi vähentää olennaisesti valitsemalla lähellä sijaitsevia matkakohteita ja kulkemalla matkakohteisiin vähän energiaa kuluttaen. Lähiseudun tai kotimaan nähtävyydet voivat tarjota elämyksiä kuten kaukaisemmatkin kohteet. Lisätietoa vapaa-ajan kestävästä ja ympäristöystävällisestä liikkumisesta Motivan verkkosivuilla.

Tutustu matkailusivuihimme – ja lähimatkaile Nurmijärvelle!

https://youtu.be/h4dpkw0FIvc

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.