Ilmastotyö

Kuntalaisten ilmastoteot

Suomen kasvihuonekaasupäästöistä noin kaksi kolmasosaa muodostuu kotitalouksien kulutuksesta, yksi kolmasosa tulee julkisesta kulutuksesta ja investoinneista. Kotitalouksien päästöistä 29 % syntyy asumisesta. Tavaroista ja palveluista tulee noin 22 %, liikkumisesta 30 % ja ruoasta 19 %.

Kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen tekemällä omassa elämässään ilmastotekoja – suuria tai pieniä. Laskureita, joiden avulla voit esimerkiksi laskea oman hiilijalanjälkesi tai miten ilmastoystävällisiä elämäntapasi ovat, löytyy syke.fi-verkkosivulta ja Sitran verkkosivuilta.

Alta löydät tietoa ja vinkkejä, miten monissa ja erilaisissa asioissa sekä pienellä vaivalla on mahdollista pienentää hiilijalanjälkeään.

LOKAKUUN VINKKI

Nostamme esiin kuukausittain arjen pieniä tekoja, joita on jokaisen helppo noudattaa. Lisää näitä arjen tekoja löydät Sitran verkkosivulta.

Lihaton lokakuu

Lihan kulutuksen vähentäminen on arjen ilmastoteko. Ilmastoa kuormittaa erityisesti naudanlihan tuotanto ja lisäksi 30 % maailman viljelysmaasta käytetään eläinrehun tuotantoon. Lihansyönnin vähentämisellä on myös positiivisia vaikutuksia terveydelle, ja kukkarollekin.

Lihatonta lokakuu-kampanjaa on vietetty vuodesta 2013 lähtien. Kampanja kannustaa ihmisiä lopettamaan tai vähentämään lihan syömistä kuukauden ajaksi. Jokainen voi siis osallistua haluamallaan tavalla, aloittaen korvaamalla esimerkiksi yhden liharuoan kala- tai kasvisruoalla joka viikko.

Kokeile uusia reseptejä ja makumaailmoja!