Koulun ulkopuolella voidaan järjestää opetukseen rinnastettavaa toimintaa, kuten kouluretki, opintokäynti tai leirikoulu. Tällainen koulun ulkopuolella tapahtuva toiminta monipuolistaa ja syventää opetuksen sisältöjä sekä edistää uusia opiskelumenetelmiä. Tärkeää on myös luokan tai ryhmän yhteishengen ja yhteistyön vahvistaminen sekä vuorovaikutus ympäröivän yhteisön kanssa.
Kouluretken ja etenkin leirikoulun valmisteluun ja suunnitteluun tulee varata riittävästi aikaa. Hyvä suunnitelma on edellytys onnistuneelle toteutukselle. Suunnittelussa on hyvä muistaa, että koulun lukuvuosisuunnitelmaan kirjattu koulun ulkopuolinen toiminta, kuten leirikoulu, on osa koulutyötä.
Opettajalla on paitsi jakamaton vastuu leirikouluun osallistuvien oppilaiden turvallisuudesta, myös päätösvalta leirikoulun toteutumisesta. Opettajalla on myös päätösvalta leirikoulun kohteesta ja järjestelyistä.
Seuraavassa on esitetty muutamia kouluretkiä ja leirikouluja koskevia kysymyksiä sekä niille vastauksia. Tarkempi ohjeistus löytyy Leirikoulu- ja koluretkioppaasta.
Kysymyksiä ja vastauksia kouluretkistä ja leirikoulusta
Vuosiluokilla 1–6 matkan kohteena on Suomi.
Vuosiluokilla 7–9 matkan ensisijaisena kohteena on suomi, mutta harkinnan mukaan matka voi suunnata myös EU-maihin tai EU:n ulkopuolelle.
Lukio: Suomi, EU-maat, harkinnan mukaan tietyt EU:n ulkopuoliset maat.
Opettajalla on jakamaton vastuu matkalle osallistuvista oppilaista sekä heidän turvallisuudestaan. Tästä syystä opettajalla on myös päätäntävalta matkakohteesta ja -järjestelyistä. Opettajalla on myös oikeus perua matka, mikäli matkalle lähtevä luokka tai ryhmä ei hänen mielestään suoriudu tulevan matkan haasteista.
Nurmijärven sivistyslautakunta on linjannut, että leirikouluun lähtevien oppilaiden huoltajilta voidaan kertaluonteisesti kerätä enintään 100 euroa, mikäli yhteisesti kerätyt varat eivät riitä kattamaan leirikoulun kustannuksia.
Vanhemmat voivat kuitenkin yhdessä sopia ja sitoutua lahjoittamaan yhteiseen matkakassaan tietyn summan rahaa pidemmällä aikavälillä ja tuo summa voi olla yhteensä enemmän kuin 100 euroa. Varojen keräämisen tulee kuitenkin perustua yhteiseen sopimukseen ja siten vapaaehtoisuuteen.
Mikäli retkelle tai leirikouluun lähdetään koululta eli matka alkaa koululta ja se myös päättyy koululle, kuljetus tilataan kunnan kilpailuttamalta kuljetusyrittäjältä ja opettaja vastaa oppilaiden valvonnasta kuljetuksen ajan. Koulu hoitaa matkajärjestelyt, eikä vanhemmilla ole oikeutta tehdä kuljetuksiin tai muihinkaan matkajärjestelyihin liittyviä tilauksia tai hankintoja. Kulut maksetaan kunnan tililtä, jolloin hankinnasta ei makseta arvonlisäveroa (alv 0%).
Retki tai leirikoulu voi myös alkaa retki- tai leiripaikalta. Tällöin vanhemmat huolehtivat oppilaiden ja valvovien huoltajien kulkemisesta sekä opettajan kulkemisesta paikan päälle. Opettaja ei osallistu mahdolliseen yhteiskuljetukseen vaan hänen kuljetuksensa tulee järjestää erikseen. Kuljetukset tulee järjestää turvallisuusehtoja noudattaen, mutta niissä ei tarvitse käyttää kunnan kuljetusyrittäjää. Näistä kuljetuksista ei voi vähentää arvonlisäveron osuutta, eikä laskuja käsitellä koulun toimesta.