Koulun arki

Harrastusiltapäivätoiminta Nurmijärvellä

Harrastuskerhot

Lukuvuodelle 2022-2023 harrastuskerhotoiminta jatkuu rytmitettynä 7 viikon jaksoihin. Kerhojaksot ovat seuraavat; vkot 35-41, 43-49, 4-11 ja 12-18. Jaksottaminen mahdollistaa käytettävissä olevien ohjaajaresurssien hyödyntämisen ja kerhojen kierrättämisen eri kouluilla. Samalla yhä useammalle lapselle ja nuorella on mahdollisuus osallistua toimintaan ja tutustua erilaisiin harrastuksiin. Tulevan lukukauden kerhotarjonnassa painopiste on aikaisempaa enemmän pienilleille kouluille suunnatuissa kerhoissa.

Kerhotarjonnassa on huomioitu oppilaiden toiveita mahdollisuuksien mukaan. Osa toiveista on pystytty toteuttamaan, mutta esim. kokkikerhoja emme valitettavasti ohjaajaresurssien puitteissa pysty tarjoamaan sitä määrää kuin on toivottu.

Haluamme kannustaa oppilaita kokeilemaan ja tutustumaan erilaisiin harrastuksiin toiminnan myötä. Kerhovalikoimasta on löytyy mm. seuraavanlaisia teemoja; e-sport, jooga, keramiikka, kokkaus, kuntonyrkkeily, kuvataide, käsityöt, liikunta, manga, musiikkiteatteri, sirkus, sisäpelit, toiminnallinen harjoittelu, tanssi ja vesiliikunta. Koulukohtaiset kerholistat julkaistaan elokuussa, kun koulut alkavat.

Keskeiset toiminnan mahdollistajat ovat valtionavustus Suomen mallin mukaisen kerhotoiminnan toteuttamiseen, yhteistyö koulujen kanssa sekä yhteistyökumppanit ja kunnan omat työntekijät, jotka tuottavat laadukasta ohjaussisältöä kerhoihin.

Kerhoilla on alueelliset päivät, joihin suurin osa kerhotarjonnasta keskittyy muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tiistaisin on Klaukkalan alueen päivä ja keskiviikkona Kirkonkylän ja Rajamäen alueen päivä.

Harrastuskerhojen kuvaukset

Kerhon nimiKerhokuvaus, sisältö
E-sportkerho 7-9 lkErilaisiin e-sport peleihin ja genreihin tutustumista, ryhmän mielenkiinnot pyritään huomioimaan sisällössä. Osana peliryhmän toimintaa on unen, levon, koulun ja itsestään huolehtimisen merkitys ja esille nostaminen pelaajana kehittymisessä.  Kaikki pelattavat pelit ovat ikärajaltaan PEGI 12.
Kepparikerho 4-6 lk käsityöKepparikerhossa valmistetaan ikioma keppihevonen ja sille varusteita. Paikan päällä on tarvikkeita, joista saa suunnitella ja ommella oman tyylisen kepparin.  Kerhon ohjauksesta vastaa: Nurmijärven opisto 
Keramiikkakerho 3-6 lkKerhossa kerrotaan tarinoita, rakennellaan, askarrellaan, maalataan ja tehdään savitöitä.
Leivonta- ja välipalakerho 3-6 lk Kerhossa valmistetaan terveellisiä välipaloja, leivonnaisia. Kerhokerran päätteeksi maistellaan näitä itse tehtyjä herkkuja. Huomiothan ilmoittautuessa, että kerho ei ole tilan puitteissa täysin gluteeniton ja vakavampia ruoka-aineallergioita emme pysty turvallisesti huomioimaan toiminnassa. 
Kuntonyrkkeily 7-9 lkNyrkkeilystä tuttuja tekniikoita, parin kanssa tehtynä, varusteisiin, ei kontaktia. Hyvää fiilistä ja hauskaa liikunnallisuutta. Sisäliikuntavaatteet ja kengät.
Kuvataidekerho 3-6 lkKuvataidekerhossa tutustutaan värien, paperien ja taiteen maailmaan. Kokeillaan erilaisia kuvataiteen toteuttamistapoja kuten piirtämistä, maalaamista, muovailua. 
Käsityökerho 3-6 lkKäsityökerho 3-6-luokkalaisille tytöille ja pojille. Askarrellaan, ommellaan, punotaan, muovaillaan monenlaisia kivoja juttuja. Kokeillaan erilaisia tapoja tehdä käsin pieniä tavaroita itselle tai lahjaksi. Tarvikkeina käytetään pääasiassa kierrätysmateriaaleja.  Kerhon ohjauksesta vastaa: Nurmijärven opisto 
Liikuntakerho (1-2 lk)Kerhossa liikutaan monipuolisesti erilisten liikuntaleikkien, viitepelien ja lajien parissa ulkona ja sisällä. 
Liikuntakerho (3-6 lk)Kerhossa liikutaan monipuolisesti erilisten liikuntaleikkien, viitepelien ja lajien parissa ulkona ja sisällä. 
Manga piirtäjät 7-9 lk 14 krt/jaksoKurssilla opitaan piirtämään manga-tyylisiä hahmoja, tutustutaan erilaisiin hahmotyyppeihin sekä mangan tarinankerronnalliseen ilmaisuun.
Musiikkiteatteri 3-6 lk (10krt)Tässä kerhossa yhdistyvät laulu, näytteleminen ja tanssi. Opettelemme kaikkia musiikkiteatterin osa-alueita matalalla kynnyksellä, kaikki taitotasot ovat tervetulleita.Ohjaajina Anna Kemppainen ja Neea Koskinen
Ohjelmointi ja pelisuunnittelu Minecraft educationin avulla 4-6 lk  ETÄOPETUS JA OMA KONEOhjelmointi ja pelisuunnittelu -ryhmässä opitaan koodaamisen peruslogiikkaa visuaalisten koodiblokkien avulla Minecraftin pelimekaniikkoja hyödyntäen. Harrastuksessa koodataan myös omia minipelejä ja taitojen karttuessa hypätään pelinkehittäjan saappaisiin isomman peliprojektin pariin. https://youtu.be/_CWC5K8GOZI
Outdoor lihaskuntotreenit 7-9 lkTule mukaan Krannilan urheilualueelle tutustumaan ja treenaamaan ulkokuntolaitteilla. Luvassa on ulkokuntolaitteiden käytön opastusta, monipuolista lihaskunto- ja kiertoharjoittelua sekä ideoita omaan treenaamiseen. Ohjauksesta vastaa kunnan liikuntapalvelut.
Parkour-kerho Parkourkerhossa tutustutaan lajiin ja opetellaan yhdessä parkourin perusliikkeitä, liikkeiden turvallisutta, tutkitaan lähiympäristön spotteja, suunnitellaan yhdessä ratoja, runeja sekä ennen kaikkea opitaan yhdessä tekemällä.
Pienpelikerho Kla 1-2 lk ja tyttöfutis 4-6 lkPien- ja viitepelien kautta oman tasoista harrastamista ja lajiharjoittelua. Haluamme, että lapset pääsevät pelaamaan erilaisia pelejä ja oppimaan jalkapalloa pelaamisen kautta.  Varustus; jalkapalloiluun soveltuvat vaatteet ja jalkineet.
Ohjauksesta vastaa: Nurmijärven jalkapalloseura   
Salibandykerho + tyttösäbäSB-pro ry pitämä kerhon sisältö jakautuu pääsääntöisesti kolmeen osaan. 1) Alkulämmöt- tarkoittaen kehonhuoltoa ja lihasten lämmittelyä leikkien ja toiminnan kautta. 2) Lajiosuus- tarkoittaen pienpelejä salibandyharjoitteiden kautta. 3) Loppuverryttelyt ja loppuleikit, sekä pelit.
Mukaan tarvitaan oma maila, sisäpelikengät ja jos on niin omat suojalasit. Seuralla on muutamia mailoja ja suojalaseja, mutta omat ovat aina omat.
Sirkuskerho Sirkustunneilla harjoitellaan perusakrobatiaa ja pyramideja sekä tutustutaan sirkusvälineharjoi-tuksiin kuten erilaisiin jongleeraus ja tasapainovälineisiin. Mukaan liikkumiseen sopivat vaatteet ja juomapullo. Aiempaa kokemusta ei tarvitse olla. Tunnit ohjaa koulutettu sirkusohjaaja ja taikuri Taija Kummelus-Eskelinen.  Varustus: sisäliikuntaan soveltuva varustus  
Striimausta ja tubetusta mediakerho 7-9 lk ETÄOPETUS JA OMA KONEMediaharrastuksessa otetaan haltuun eri mediatyökaluja, tutustutaan moniin julkaisualustoihin ja luodaan omaa sisältöä. Mediaryhmäläinen oppii toimimaan kameran edessä, takana ja leikkauspöydän ääressä. Omaksi mediaprojektiksi voi ottaa esimerkiksi striimin tai oman kanavan toteuttamisen. https://youtu.be/BBP_j54-MoI
Sykettä ja voimaa-ryhmä yläkoulu+lukio (kko)Tule mukaan oppimaan toiminnallisen treenin sekä vapaapainoharjoittelun perusteita KuntoCenterille.
Taideaskartelu 1-2 lkTaideaskartelukerhossa katsotaan maailmaa värien ja kolmiulotteisuuden kautta. Tutustutaan materiaaleihin ja niiden käyttötapoihin. Katsellaan ympäristöä ja inspiroidutaan. Käytetään taiteilijavärejä, savea, puuta ja kierrätysmateriaaleja. 
Tanssikerho 1-3 lkHauska tanssitunti, jossa pääset kokeilemaan eri tanssilajeja, välineitä ja joogaakin! Tanssipajassa opetellaan myös omien tanssien tekemistä ja muita kivoja tanssijuttuja. Tervetuloa tytöt ja pojat – aikaisempaa tanssikokemusta ei tarvita! 
Toiminnallinen harjoittelu, 7-9 lkToiminnallisen harjoittelun starttikurssi 7-9-luokkalaisille tytöille ja pojille, joilla ei ole omaa kuntosalikorttia/ jäsenyyttä. Starttikurssilla pääset tutustumaan toiminnallisen harjoittelun perusteisiin. Tunnit koostuvat liikesarjoista joissa, oma kehosi ja vapaat painot toimivat vastuksena. Opetamme sinulle tuntien aikana turvalliset tekniikat ja liikeradat. Mikäli sinua kiinnostaa kuntosalilla käynti, crosstraining, kehonpainoharjoittelu tai haluat muuten vain kasvattaa kuntoasi monipuolisesti, tämä on juuri oikea tunti sinulle. Tunti sopii kaiken tasoisille liikkujille, eikä aikaisempaa kokemusta tarvitse olla.
 Varustus; sisäliikuntaan soveltuvat vaatteet ja jalkineet
UintiMix 4-6 lkUinti Mix on 4-6 luokkalaisten liikunnallinen kerho, jossa pääsee tutustumaan uimahallin ihmeelliseen maailmaan! Ohjaajina toimivat Uimahallin uimaopettajat.
Ohjelmassa mm: Uimahyppyjä, sukelluksia, hengenpelastus taitoja, erilaisiin uintityyleihin tutustumista, pelastusliiveillä uimista ja hyppimistä, sekä leikkiä ja riemua altailla!

Kurssille osallistujilta toivotaan 200m uimataitoa (tai vähintään 25m), koska ohjelmaa on myös syvissä altaissa

Kerhoihin ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu SuomiSport.fi-palvelussa, jonne huoltaja rekisteröityy ensin ja lisää sitten lapsensa tiedot. Mikäli olet aikaisemmin jo rekisteröitynyt esim. lajilisenssien tai kerhoihin ilmoittautumisen puitteissa, niin käytä kyseisiä tunnuksia; puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta. Toivomme, että ilmoittautuneet sitoutuisivat kerhojakson ajaksi toimintaan.

Kerhoihin ilmoittautumiset alkavat seuraavasti;
1. jakso 18.8.2022 klo 9
2. jakso 5.10.2022 klo 9
3. jakso 9.12.202 klo 9
4. jakso 2.3.2023 klo 9

1. jakso vkot 35-41
Kerhon nimiKoulu/paikka
ESPORT- JA DIGIKERHOT
E-sportkerho 7-9 lkMonikko/ nuorisotila
E-sportkerho 7-9 lk/ minecraft 3-6 lkKirkonkylä Virastotalo/lukion tila
Mediakerho – striimaus ja tubetus etänä (SOG)12 krt/ syksy ti
Minecraft ohjelmointi pelisuunnitteluetänä (SOG) 12 krt/ syksy ke
KUVATAIDE- KÄDENTAITOKERHOT
Kepparikerho 3-6 lk käsityö (10 krt)Palojoki
Kepparikerho 3-6 lk käsityö (10 krt)Isoniittu
Keramiikkakerho 3-6 lkTaideKämppä
Kuvataidekerho (soveltava)Kivenpuisto
Kuvataidekerho 3-6 lkNukari
Käsityökerho 3-6 lkMetsäkylä
Manga piirtäjät 7-9 lk 12 krtAitohelmi
Taideaskartelu 1-2 lkTaideKämppä
Taideaskartelu 1-2 lkNoppi (Rm)
Ekotaide 4-9 lk 12 krtIhanTalo/kko
MUSIIKKIKERHOT
Musiikkiteatteri 2-6 lk  (12-14 krt)Monikko
KOKKAUSKERHOT
Leivontakerhot (4-6 lk/ 5krt)Isoniittu
LIIKUNNALLISET KERHOT
Kuntonyrkkeily 7-9 lkKuntoCenter
Liikuntakerho (1-2 lk)Valkjärvi 
Liikuntakerho (3-6 lk)Valkjärvi 
Liikuntakerho (1-2 lk)Syrjälä
Liikuntakerho (3-6 lk)Syrjälä
Fillarin käsittely ja pumptrack ajo 3-6 lkTornimäki 
Liikunta-/retkeilykerho (soveltava)Kivenpuisto
Parkour-kerho (1-2 lk)Kivenpuisto
Parkour-kerho (3-6 lk)Kivenpuisto
Parkour-kerho (1-2 lk) Harjula
Parkour-kerho (3-6 lk)Harjula
Salibandykerho 3-6 lkUrheilupuiston koulu
TyttöSäbä- kerho 3-6 lkUrheilupuiston koulu
Salibandykerho 3-6 lkNukari 
Sirkuskerho 3 Röykkä 
Sirkuskerho 4 Röykkä 
Tanssikerho 1-3 lk KlaMonikko
Tanssikerho 1-4 lk KkoNTO sali
Toiminnallinen harjoittelu1, 7-9 lkFit24
Outdoor lihaskuntotreenit 7-9 lkKrannila KKO
UintiMix 4-6 lkUimahalli

Tarkemmat infot, aikataulut ja kerhoihin ilmoitttautuminen bit.ly/Harrastusiltapäivä

Koulukuljetus kerhosta kotiin

Koulukuljetusoikeusoppilaille järjestetään kuljetus kerhosta kotiin koululla pidettävistä kerhoista. Huoltajan tulee ilmoittaa kuljetustarpeesta viikkoa ennen kerhojakson alkua oheisella lomakkeella

Ilmoita koulukuljetus kerhosta kotiin

Harrastamisen Suomen malli

Nurmijärven kunta on mukana harrastamisen Suomen mallin mukaisen harrastustoiminnan kehittämisessä ja toteuttamisessa. Toiminnan päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Toiminnan toteuttamiseen on saatu valtion avustusta.

Suomen mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö.