Kunta tiedottaa (Nurmijärvi-lehti 1/2020)

Solmunavaaja saa motivaatiota auttamisesta

Haastattelussa Nurmijärven kunnan lakimies.
”Nykyiseen työtehtäviini minut toi kotiseuturakkaus”

Sari Forsström on Nurmijärven kunnan historian ensimmäinen kunnanlakimies. Forsströmiä motivoi työssään toisten ihmisten auttaminen.
Sari Forsströmillä on vankka kokemus juridiikasta. Hän siirtyi Nurmijärvelle Lohjan kaupungin hallintojohtajan paikalta. ”Olen juridiikan yleislakimies, ja monessa on tullut oltua mukana”, Forsström kertoo.

Ennen Nurmijärveä Forsström on on auskultoinut varatuomariksi Espoon käräjäoikeudessa ja toiminut Lohjan lisäksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymässä johtavana lakimiehenä. Hänen osaamiseensa kuuluu niin hankinta- ja yhteistyösopimukset, oikeudenkäynnit, vahingonkorvausjuridiikka kuin konsultointikin. Forsström kiinnostui juridiikasta lukioikäisenä.

”Halusin nuoruuden palavalla kiihkolla auttaa ihmisiä. Saan edelleen motivaatiota auttamisesta ja haastavien solmujen avaamisesta”, Forsström kertoo.

Entä mikä sai Forsströmin hakemaan Nurmijärven kunnalle?

”Nykyiseen työtehtävääni minut toi kotiseuturakkaus. Kun kunnanlakimiehen paikka avautui, minulle oli selvää, että hakisin tehtävään”, nurmijärveläinen Forsström kertoo.

Suomen suurimman kunnan lakimiehen tehtävä kenttä on laaja. Forsström näkee olevansa palveluammatissa, jossa hän auttaa kunnan työntekijöitä.
”On hyvä, että juridisissa kysymyksissä löytyy tukea läheltä”, Forsström näkee.

Forsströmin tehtäväkuvaan kuuluu myös keskusvaalilautakunnan sihteerinä toimiminen. Hän muun muassa kouluttaa lautakunnan jäseniä ja kunnan henkilökuntaa. Näillä näkymin seuraavaksi ovat vuorossa kuntavaalit huhtikuussa 2021.

”Vaalit ovat erinomainen osa vapaata yhteiskuntaa, mutta myös iso rutistus kunnalle. Valmistautuminen aloitetaan ajoissa, eikä kukaan polkaise vaaleja pystyyn yksin, vaan ne edellyttävät yhteistyötä niin työntekijöiltä kuin vapaaehtoisiltakin”, Forsström kertoo.

Kunnanlakimies pääsee myös kehittämään kunnan hallintoa, muun muassa kouluttamalla päätöksentekoa.

Kun hallintoa kehitetään sujuvammaksi, asioiden edistäminen nopeutuu ja myös tarve päätöksenteosta valittamiseen vähenee”, Forsström summaa. ”Ensisijaisesti olen kuitenkin ollut hyvin vaikuttunut siitä, kuinka hyvällä tasolla asianhallinto Nurmijärvellä on.”

Sari Forsström tunnustautuu prosessien ystäväksi, sillä ne takaavat oikeudenmukaisemman hallinnon.

Uskon tasapuolisuuteen ja ennustettavuuteen. Toimivat prosessit lisäävät sujuvuutta, tasapuolisuutta ja ennalta-arvattavuutta. Tämä on kaikkien etu.”

Vapaa-ajallaan Forsström tunnustautuu liikunnan ystäväksi. Hän viettää vapaa-aikansa mieluusti pyörän satulassa, kuntosalilla tai lenkillä koirien kanssa.
”Lenkki- ja pyöräilymaastona Myllykoski on ainutlaatuinen ympäristö, jossa on mukava seurata perhokalastajia. Kerran koira meinasi tosin tippua koskeen, onneksi sain 40 kiloisen karvaturrin kiskottua ylös vedestä ajoissa”, Sari Forsström nauraa.

Forsströmin lukuvinkit keväälle:

1. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen

Luin klassikon viimeksi kesällä, ja Waltarin huumori puri yhä. Kirjan ikiaikaiset kysymykset kestävät hyvin aikaa.

2. Hilary Mantel: Susipalatsi

Kirja on huikea kuvaus Henrik VIII:n neuvonantajasta Thomas Cromwellista. Hänen hallinnollinen toimintaympäristönsä vasta haastava olikin.

3. Tomi Voutilainen: Oikeus tietoon

Kirja informaatio-oikeuden perusteista on ajankohtainen ja ammatillisesti tärkeä. Oikeus perustuu tietoon.