Hae sivustolta kirjoittamalla hakusana alla olevaan kenttään
Opetus ja opiskelu
Kieliohjelma
Tutustu Nurmijärven kunnan suomenkielisen perusopetuksen (vuosiluokat 1-9) ja ruotsinkielisen perusopetuksen (vuosiluokat 1-6) kieliohjelmaan kohdasta Kieliohjelman kielet.
Sivun loppusta löytyy myös tilastotietoa valinnaisen A2-kielen toteutuneista oppilasmääristä vuosina 2010-2019. Tilastotiedon lähteenä on käytetty opetushallinnon Vipunen.fi-palvelua, jonka tiedot perustuvat Tilastokeskuksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen keräämiin tietoihin ja rekistereihin.
Kieliohjelman kielet
A1-kielen opiskelu alkaa 1. vuosiluokalla (kevät 2020 alkaen). A1-kieli on suomenkielisessä perusopetuksessa englanti ja ruotsinkielisessä perusopetuksessa toinen kotimainen kieli (finska). A1-kieltä opiskellaan perusopetuksen aikana, vuosiluokilla 2–9, yhteensä 19 vuosiviikkotuntia.
A2-kielen opiskelu alkaa suomenkielisessä perusopetuksessa 4. vuosiluokalla. Valittavana ovat espanjan, ranskan, ruotsin, saksan ja venäjän kielet. A2-kieltä opiskellaan perusopetuksen aikana yhteensä 12 vuosiviikkotuntia.
A2-kielen ryhmä voidaan perustaa oppilaan omaan kouluun, jos kielen valinneita oppilaita on vähintään 14. Mikäli oppilaan omaan kouluun ei muodostu ryhmää, kielen opetus järjestetään jossain toisessa koulussa, jonne kunta järjestää tarvittaessa kuljetuksen.
A2-kielivalinta saattaa vaikuttaa siihen, mihin yläkouluun oppilas sijoittuu, koska kaikissa yläkouluissa ei voi opiskella kaikkia A2-kieliä. Lisäksi A2-kieli vaikuttaa 8. ja 9. vuosiluokalla oppilaan mahdollisuuteen opiskella muita valinnaisia aineita, koska valinnaistunteja käytetään yläkoulussa A2-kielen opiskeluun. Tällöin oppilaalla on 1 tunti vähemmän muita valinnaistunteja 8. luokalla, jos hän opiskelee A2-kielenä ruotsia tai 2 tuntia vähemmän muita valinnaistunteja 8. ja 9. luokalla jos hän opiskelee jotain muuta A2-kieltä.
A2-kielivalinnat toteutetaan vuosittain tammi-helmikuussa, jolloin koulut toimittavat 3. vuosiluokan oppilaille ja heidän huoltajilleen kielivalinta-aineiston tutustumista ja valintojen tekemistä varten.
Ruotsinkielisessä perusopetuksessa A2-kieli on kaikille yhteinen (pakollinen) englanti ja sen opiskelu alkaa 3. vuosiluokalla.
Suomenkielisessä perusopetuksessa oppilas aloittaa 6. vuosiluokalla B1-kielen opiskelun. B1-kieli on toinen kotimainen kieli eli ruotsi. B1-kieltä opiskellaan perusopetuksen aikana, vuosiluokilla 6–9, yhteensä 6 vuosiviikkotuntia. Mikäli oppilas opiskelee ruotsia A2-kielenä, hän ei osallistu B1-kielen opetukseen.
B2-kielen opiskelu alkaa 8. vuosiluokalla. Valittavana ovat englannin, espanjan, ranskan, saksan ja venäjän kielet. Rajamäen yläasteella voi B2 -kielenä opiskella myös japanin kieltä. B2-kieltä opiskellaan perusopetuksen aikana, vuosiluokilla 8–9, yhteensä 4 vuosiviikkotuntia. B2-kielen vuosiviikkotunnit sisältyvät oppilaan vallinnaisiin aineisiin.
Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen.fi julkaisee opetuksen järjestäjiltä kerättyä tilastotietoa mm. perusopetuksen oppilaiden kielivalinnoista. Yllä olevasta linkistä avautuvaan taulukkoon on koostettu Vipunen.fi-palvelun tiedot Nurmijärven kunnan A2-kielivalintojen osalta. Taulukkoon on kerätty suomenkielisen perusopetuksen oppilaiden A2-kielivalinnat ja oppilasmäärät vuosilta (2007)/2010-2019. Palvelusta löytyy vuosiluokkakohtaiset tiedot luokilta 1-6 sekä yhteismäärät luokilta 7-9.
Taulukon avulla havainnollistetaan A2-kieltä opiskelevien oppilaiden määrää eri vuosina ja vuosiluokilla sekä oppilaiden määrissä tapahtuneita muutoksia. Alle olevien otsikoiden alle on kirjattu lisätietoa taulukosta ja sen sisältämän tiedon tulkitsemisesta.
Mitä taulukko kertoo A2-kielivalinnoista?
Nurmijärven perusopetuksessa yksi ikäluokka on noin 600 oppilasta (saman vuosiluokan kaikki oppilaat).
Esimerkki taulukosta: Vuonna 2010 kuudennen vuosiluokan oppilaista noin kolmannes opiskeli jotain A2-kieltä eli noin 200 oppilasta yhteensä noin 600 oppilaasta. Vuonna 2019 A2-kieltä opiskelevien 6. luokan oppilaiden osuus oli noin viidennes koko ikäluokan oppilaista.
Vipunen.fi-tilastossa termillä kielivalinta tai aineivalinta tarkoitetaan kieltä opiskelevien oppilaiden määrää eri vuosiluokilla. Kieliohjelmassa A2-kieli valitaan vain kerran; Nurmijärvellä 4. vuosiluokasta alkaen. Valinnan jälkeen oppilas opiskelee kieltä perusopetuksen loppuun asti ellei hän eri päätöksellä keskeytä kielen opiskelua ennen sitä. A2-kielen opiskelua ei siis voi aloittaa eli valita enää myöhemmillä vuosiluokilla tai vaihtaa kesken opiskelun. Tilastossa A2-kieltä opiskelevien oppilaiden määrän lisääntyminen aloitusvuoden jälkeen selittyy pääsääntöisesti kuntaan muuttaneiden oppilaiden liittymisellä jo olemassa oleviin opetusryhmiin. Oppilas on siis aloittanut A2-kielen opiskelun jossain muussa kunnassa ennen siirtymistä Nurmijärvelle.
Esimerkki taulukosta: Vuonna 2010 A2-ruotsia on Nurmijärvellä opiskellut 120 oppilasta 5. luokalla, 105 oppilasta 6. vuosiluokalla ja yhteensä 255 oppilasta vuosiluokilla 7-9. Vuonna 2010 A2-kieltä opiskelevia oppilaita on siis ollut yhteensä 380 (vuosiluokat 5-9). Näistä oppilaista uusia eli kielen kyseisenä vuonna valinneita ja opiskelun aloittaneita oppilaita ovat 5. luokan 120 oppilasta. Vuosiluokilla 6-9 A2-kieltä opiskelevat oppilaat jatkavat aiempina vuosina valitsemansa kielen opiskelua (kielivalinnat tehty vuosina 2006-2009, oppilaan ollessa 5. vuosiluokalla).
Nurmijärven perusopetuksen kieliohjelmaa muutettiin vuonna 2015 vastaamaan 1.8.2016 käyttöön otettua opetussuunnitelmaa ja sen tuntijakoa. Muutos toteutettiin siirtymänä, joka alkoi vuonna 2015 ja kesti kaksi lukuvuotta. Ennen vuotta 2015 A2-kielen opiskelu alkoi 5. vuosiluokalla ja vuoden 2015 jälkeen 4. vuosiluokalla. Vuonna 2015 A2-kielen opiskelun aloittivat sekä 4. että 5. vuosiluokan oppilaat eli kaksi ikäluokkaa samanaikaisesti. Mainittuna vuonna A2-kielivalinnan tehneitä ja opiskelun aloittaneita oppilaita oli siis noin kaksinkertainen määrä edelliseen ja seuraavaan vuoteen verrattuna.
Nurmijärven kieliohjelmassa A2-kielitarjonta muuttui vuonna 2020 kun espanja lisättiin ja englanti poistettiin kielivalikoimasta. Taulukossa ei ole huomioitu englannin kieltä yhtenä A2-kielenä, koska vuosina 2010-2019 Nurmijärven suomenkielisessä perusopetuksessa kaikki oppilaat ovat opiskelleet englantia A1-kielenä, eikä englantia ole näin ollen voinut enää valita A2-kieleksi. Nurmijärven kunnan järjestämässä ruotsinkielisessä perusopetuksessa A2-kielenä opiskellaan englantia, mikä näkyy myös Vipunen.fi-palvelun tilastoissa.
Taulukkoon on koottu A2-kielenä ruotsia, ranskaa, saksaa ja venäjää opiskelevien oppilaiden määrät (kielivalinnat) vuosilta 2007-2009, jotta mainittujen kielien osalta voidaan suorittaa vertailua vuosiluokilla 7-9 A2-kieltä opiskelevien oppilaiden määrään vuodesta 2010 alkaen. Muutos A2-kieltä opiskelevien oppilaiden määrässä on laskettu vertaamalla 6. luokan A2-oppilaiden määrää 7-9 luokkien A2-oppilaiden määrään neljän vuoden vertailujakson sisällä. Vertailun tulos kertoo muutoksesta A2-kieltä opiskelevien oppilaiden määrässä ala- ja yläkoulun nivelvaiheessa eli kun oppilas siirtyy 6. vuosiluokalta 7. luokalle.
Esimerkki taulukosta: Vuonna 2010 A2-ruotsia opiskelee luokilla 7-9 yhteensä 255 oppilasta, jotka ovat siirtyneet 6. luokalta yläkouluun vuosina 2007-2009. Muutos lasketaan siis vähentämällä vuosiluokkien 7-9 A2-ruotsia vuonna 2010 opiskelevien oppilaiden määrästä 255 samojen ikäluokkien A2-ruotsia 6. luokalla vuosina 2007 (87 oppilasta), 2008 (81 oppilasta) ja 2009 (108 oppilasta) opiskelleiden oppilaiden määrä.
Vertailussa lasketaan siis muutos samojen ikäluokkien/oppilasryhmien osalta niiden siirtyessä alakoulun 6. luokalta yläkouluun. Jos muutos on negatiivinen, oppilasmäärä on vähentynyt 6. luokalta yläkouluun siirryttäessä. Jos muutos on positiivinen, oppilasmäärä on lisääntynyt 6. luokalta yläkouluun siirryttäessä.