Kunta tiedottaa

Nurmijärveläiset innokkaasti mukana vieraslajien torjunnassa

Haitalliset vieraslajit, kuten komealupiini, jättipalsami, jättiputki ja espanjansiruetana uhkaavat alkuperäisen luontomme monimuotoisuutta. Nurmijärvi on mukana tämän vuoden alussa käynnistyneessä KUUMA vieras -vieraslajihankkeessa, jonka tavoitteena on lisätä Keski-Uudenmaan kuntien työntekijöiden, asukkaiden ja opiskelijoiden osaamista ja tietoisuutta vieraslajeista sekä innostaa ihmisiä oman lähiympäristön suojeluun. Hankkeessa tehostetaan alueella jo tehtävää vieraslajityötä ja pyritään yhteistyöllä tehokkaampaan ja oikein kohdistettuun vieraslajien torjuntaan. KUUMA vieras -hanke jatkuu vuoteen 2025.

Nurmijärvellä on tämän kesän aikana mm. testattu uutta Crowdsorsa-mobiilipeliä, jossa älypuhelimella kuvattuihin videoihin liitettävän paikkatiedon avulla asukkailla oli mahdollisuus tehdä havaintoja vieraslajeista. Jokaisen uuden vieraslajiesiintymän löytämisestä maksettiin yhden euron palkkio.  

”Sovelluksen suuri suosio yllätti ja havainnointiin varatut palkkiorahat pelattiin nopeasti loppuun touko-kesäkuussa. Siksi avasimme pelin vielä uudelleen heinäkuussa. Kuntalaisten havaintojen avulla saimme paljon uutta tietoa vieraslajien esiintymisestä Nurmijärvellä ja voimme suunnitella niiden torjuntaa kokonaisvaltaisemmin. Hienoa, että kuntalaiset lähtivät innostuneesti mukaan tähän kartoitustyöhön”, sanoo viheralueiden erityisasiantuntija Tanja Harju-Koskinen.

”Nurmijärven Luonto ry:n, kunnan ja KUUMA vieras -hankkeen yhteistyönä järjestettiin kesäkuussa myös jättipalsamin torjuntatalkoot urheilupuistossa aktiivisille kuntalaisille”, hän jatkaa.

Teksti: Heli Hynninen ja Sanna Nissinen
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus