Kunta tiedottaa

Nuorille mahdollisuus vaikuttaa

Nuorisovaltuustoon voi hakea huhtikuun loppuun mennessä

Nuorisovaltuusto on kuntalain ja nuorisolain mukainen vaikuttamistoimielin, joka koostuu 13–17-vuotiaista nurmijärveläisistä nuorista. Nuorisovaltuuston tehtävänä on ottaa kantaa nuoria koskeviin asioihin ja tehdä aloitteita sekä järjestää nurmijärveläisille nuorille toimintaa.

”Kullakin nuorisovaltuutetulla on usein omia tärkeitä asioita, joita halutaan viedä eteenpäin. Tällaisia ovat muun muassa ilmastomuutos ja huoli mielenterveyspalveluiden saatavuudesta sekä yhdenvertaisuuden toteutumisesta. Nuorisovaltuusto tarttuu myös ripeästi ajankohtaisiin aiheisiin ja tuo niitä esille”, kunnan nuorisopäällikkö Katja Günther toteaa.

Nuorisovaltuuston edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus kunnan lautakuntien ja valtuuston kokouksissa.

”Nuorisovaltuuston tärkein vaikuttaminen tapahtuu lautakunnissa läsnäolo- ja puheoikeudella. Ilman näitä emme saa edes mahdollisuutta kommentoida kuntamme ajankohtaisia aiheita nuorten näkökulmasta. Lautakunnissa nuvalaiset pääsevät seuraamaan paraatipaikalta kunnan päätöksentekoa. Lautakuntaedustuksen avulla voimme vaikuttaa moniin asioihin”, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Tino Uusi-Heikkilä uskoo.

Tänä keväänä valitaan uusi nuorisovaltuusto, johon haetaan kirjallisella hakemuksella huhtikuun loppuun mennessä. Istuva nuorisovaltuusto esittää nuorisovaltuustoon valittavien jäsenten määrän sekä esittää uuden nuorisovaltuuston kokoonpanon hyvinvointilautakunnalle. Esityksessä huomioidaan hakijoiden ikäjakauma ja alueellinen jakauma. Ei-valitut jäävät varasijoille.

Nuorisovaltuustoon voivat hakea kaikki vuonna 13–17 vuotta täyttävät Nurmijärvellä asuvat henkilöt. Mikäli nuorisovaltuustoon valittu täyttää 18 vuotta nuorisovaltuuston toimikauden aikana, voi hän jatkaa nuorisovaltuustossa toimikauden loppuun asti. Kunnasta pois muuttaessaan jäsen menettää nuorisovaltuuston jäsenyyden.

”Nuorisovaltuusto tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua laaja-alaiseen järjestötoimintaan. Emme pelkästään istu kokouksissa, vaan järjestämme tapahtumia ja erilaisia tempauksia nuorille. Tärkeintä on, että meillä on hyvä ryhmäkemia ja edistämme sitä heti kautemme alettua. Loistava ryhmähenki on hyvän vaikuttamistyön avain”, Uusi-Heikkilä painottaa.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Tino Uusi-Heikkilä