Kunta tiedottaa

Moottorisahaveiston SM-tapahtuma ensi kertaa etelässä

Tänä vuonna moottorisahaveiston taiturit kisaavat Suomen mestaruudesta kesäkuun toisena viikonloppuna 9.–11.6. Rajamäellä.

Täydellisesti Nurmijärvelle sopiva, ILMIÖ-teemalla toteutettava sahaveiston SM-kisa järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Etelä-Suomessa. Rajamäen Työtehoseuran piha-alueella järjestettäviin mittelöihin mahtuu 40 puunveistotaiteilijaa, joille kullekin on varattu veistotilaa kolmen parkkiruudun verran. Alueella on myös tarjoilu- ja esittelypisteitä sekä arpajaiset. Kilpailun päätyttyä kaikki tapahtuman aikana sahatut teokset huutokaupataan yleisölle.

Moottorisahaveistäminen on suomalaista kansanperinnettä parhaimmillaan. Jo vuosituhansia on puusta veistelty kodin käyttöesineitä ja työkaluja. Sahojen koneellistuttua on puusta alettu loihtia myös sisustuselementtejä ja taideteoksia. Nykyään moottorisahaveisto saavuttaa yhä suurempaa suosiota niin veistäjien kuin suuren yleisönkin keskuudessa.

Suomenmestaruuskisojen taideteosten veistomateriaalina toimii maksimissaan 2 metrin mittainen, mahdollisimman järeä puupölli. Nelihenkinen tuomaristo arvioi veistotyön sen taiteellisuuden, sahankäsittelyn ja teknisen toteutuksen – sekä teemantoteuttamisen kautta. Myös puun ominaisuuksien ymmärtäminen on yksi arviointikriteereistä.

Rajamäellä järjestettävän SM-kilpailun ”pääklapina” toimii monissa valtakunnallisissa ja kansainvälisissäkin kilpailuissa ansioitunut nurmijärveläinen puunveistäjä Markku Tuominen.

Järjestäjät: Puunveistäjät ry ja Nurmijärven Reserviläiset yhteistyössä Nurmijärven Marttojen, Rajamäen TTS:n ja Nurmijärven kunnan kanssa.

Markku Tuominen (oik.) ohjeisti kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltaselle moottorisahaveiston alkeita maaliskuussa 2023.