Hyvinvointi

Koulunuorisotyöntekijät ovat luotettuja aikuisia

Minna Åvallin ja Anni Salmenharjun työt käynnistyivät viime vuoden lopussa Urheilupuiston ja Isoniitun kouluissa. Koulunuorisotyöntekijät palkattiin, kun nuorille haluttiin tarjota opetukseen sitomattoman henkilöstön tukea. Tukea, joka ei olisi sidottu ajanvaraukseen, vaan jota olisi saatavilla aina tarpeen vaatiessa. Koulunuorisotyöntekijöiden lisäksi Nurmijärvellä työskentelee kouluvalmentajia kolmessa koulussa.

”Koulunuorisotyöntekijän työssä on paljon samaa kuin kouluvalmentajan työssä. Molempien työhön kuuluu keskeisesti yhteisöllisen toiminnan vahvistaminen”, nuorisopäällikkö Katja Günther kertoo.

”Nuoret ottavat minuun yhteyttä monenlaisissa asioissa. Tällaisia ovat muun muassa sosiaaliset suhteet eli seurustelu- kaverisuhteiden kiemurat, harrastukset, koulunkäynti, jaksaminen, terveys- ja hyvinvointiasiat, päihteet ja niin edelleen. Moni haluaa tietoa ja neuvoa asioista. Toiset kertovat asioista minulle ja haluavat, että joku kuuntelee heitä luottamuksellisesti. Monesti ei ole mitään sen kummempaa kuin kuulumisten vaihtoa ja jutellaan vaikka säästä ja päivän puheenaiheista. Välillä jotkut haluavat tulla huoneeseeni hengähtämään käytävän välituntihälinältä.”, koulunuorisotyöntekijä Minna Åvall sanoo.

Käytännössä työssä ollaan nuoria varten, nuorten apuna, tukena ja läsnä matalalla kynnyksellä. Työtä tehdään ensisijaisesti koululla. Työhön kuuluu luokkien ryhmäytyksiä, erilaisia tapahtumia, välituntitoimintaa, nuorisotilalla tehtävää työtä, leirejä, jalkautumista jne. Kesällä työ painottuu leireihin ja pienryhmätoimintaan.

”Nuoret ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Aina moikkailevat ja juttelevat, kun näen heitä – vaikka kylillä kaupassa. Nuoret lähettävät kuulumisia Snapchatissa, vaikka en olisi töissäkään. Vanhat ysit, jotka ovat jo poistuneet koulusta laittelevat vieläkin viestejä, kuulumisia ja jopa tulevat koululle moikkaamaan. Nuoret käyttäytyvät kohteliaasti ja hyvin minua kohtaan. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.”, koulunuorisotyöntekijä Åvall toteaa.

Koulunuorisotyö sai vuoden 2022 lopussa hankerahoitusta Etelä-Suomen aluehallintovirastolta yhteensä 85000 euroa.