Hyvinvointi

Haastattelussa kouluvalmentaja Tanni

Nurmijärvellä on kuluvana lukuvuonna osallistuttu kokeiluun, jossa kaikissa yläkouluissa toimii opetukseen sitomatonta henkilöstöä, joiden keskeisenä tehtävänä on tukea nuorten sitoutumista koulutyöhön. Nämä kouluvalmentajiksikin kutsutut henkilöt tarjoavat oppilaille muun muassa matalan kynnyksen keskusteluapua ja tukea. Kouluvalmentajat myös kartoittavat ja kokeilevat uudenlaisia yksilöllisen ja yhteisöllisen tuen muotoja koulunkäynnin sujuvoittamiseksi ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Nuoret haluavat tulla kohdatuiksi

“Olen naurettavan innostunut työstäni – ja se on hyvä juttu! Tykkään kokeilla aina jotain uutta ja se tässä työssä todellakin onnistuu. Yläkoulussa toimivan kouluvalmentajan pesti on valtakunnallisesti uusi, joten kokeillessani mikä toimii ja mikä ei muotoilen samalla uutta työnkuvaa.

Työn tavoitteena on vahvistaa koulun yhteisöllisyyttä, ehkäistä nuorten poissaoloja ja kiinnittää heidät henkisesti säännölliseen koulunkäyntiin.

Yritän siis huolehtia siitä, että koulu on nuorille paikka, jonne on mukava ja turvallista tulla. Kehittelen kaikenlaista puuhaa koulupäivien sisälle ja järjestän tilat tekemiselle ja tekemättömyydelle – myös hiljaisia hetkiä ja tiloja tarvitaan. Ja olen läsnä. Nuoret haluavat tulla kohdatuiksi. He kaipaavat turvallista aikuista, jonka kanssa jakaa ajatuksia ja joka kysyy, mitä teit viikonloppuna. Jos jollakulla on huono päivä, häntä ahdistaa eikä hän pysty ottamaan osaa koulutyöskentelyyn, minun luokseni voi tulla juomaan teetä ja juttelemaan tai tekemään tehtäviä.

En ole opettaja enkä kuraattori, vaan sellainen helposti lähestyttävä tyyppi, joka ei oikeastaan vaadi oppilailta mitään. Olen aikuisena paikalla – myös somessa, jolloin tavoitan heidät, jotka syystä tai toisesta eivät ota osaa koulun toimintaan.

Työnkuvaani on ollut aika vaikea määritellä ja pyörittää sanoiksi, mutta sen osaan sanoa, että tälle tekemiselle on kova tarve – välillä jonoksi asti.

Oma tavoitteeni on, että kaikilla koulun 400 oppilaalla olisi hyvä olla. Sen varmistaminen lienee mahdotonta, mutta siihen pyrkiminen pitää minut vauhdissa.

Nuorten hyvinvointi kiinnostaa minua laajemminkin yli koulurajojen. Siihen liittyen olen ollut käynnistämässä ja ohjaamassa sateenkaariryhmää yläkouluikäisille nuorille.

Haluan jäädä nuorten mieliin turvallisena aikuisena ja jeesata heitä matkalla kohti aikuisuutta. Aivan parasta on, kun kylällä ohiajavasta mopojengistä joku nostaa käden ja huutaa “Moi Tanni!”. Silloin tietää, että on tehnyt jotain oikein.

Saan iloa perheestäni, huipuista oppilaista ja mahtavista kollegoista – ympärilläni on hyvä jengi. Omat huoleni jätän talvisin avantoon, saunan lauteille sekä roller derby -radalle.”

Nurmijärven kunnassa työskentelee noin 1800 työntekijää. Eri ammattinimikkeitä on noin 200. #ilmiöntekijät-kampanja esittelee monipuolisesti kunnan ammattilaisia. Tutustu Tannin lisäksi muihin ilmiöntekijöihin osoitteessa nurmijarvi.fi/tyopaikat ja kunnan somekanavissa aihetunnisteella #ilmiöntekijät.