Varhaiskasvatus on osa suomalaista koulutusjärjestelmää. Se on tärkeä vaihe lapsen kasvun ja oppimisen polulla. Varhaiskasvatus tukee ja täydentää kotien kasvatustehtävää ja vastaa omalta osaltaan lasten hyvinvoinnista.
Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä edistää hyvinvointia.
Varhaiskasvatusta voidaan järjestää päiväkodissa, perhepäivähoidossa tai muuna varhaiskasvatuksena kuten esimerkiksi kerho- ja leikkitoimintana.
Nurmijärvellä kaikki varhaiskasvatusyksiköt noudattavat varhaiskasvatussuunnitelmaa.
Varhaiskasvatus pähkinänkuoressa
Varhaiskasvatuspaikan voi irtisanoa etukäteen päättymään ennen 31.7. sähköisellä muutoslomakkeella.
Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa koulutettu henkilöstö. Päiväkotien ja perhepäivähoidon toiminnasta vastaavat hallinnolliset päiväkodinjohtajat ja perhepäivähoidon ohjaaja.
Varhaiskasvatusyksiköt ovat auki hoidon tarpeiden mukaan kello 6:00 – 18:00 välillä. Aukioloajat voivat vaihdella yksikkökohtaisesti.
Ilta-, yö- ja viikonloppuhoitoa järjestetään lapsille, joiden huoltajien työ tai opiskelu sitä edellyttää.
Varhaiskasvatuksen toiminta on supistettua koulujen loma-aikoina.
Muina aikoina hoidossa aloittaville perheille päätökset lähetetään noin kuukautta ennen hoidon aloitusta. Syyskuussa hoitoon tulevien lasten hakemuksia aletaan käsitellä kesäkuussa.
Lisätietoa huoltajan tietopankista
Hyvinvointityön keskeisiä toimintatapoja ovat:
• lasten osallisuutta tukevat toimintatavat
• ryhmäytymisen vahvistaminen ja vertaissuhteista huolehtiminen
• myönteistä vuorovaikutusta ja tunneilmastoa tukevat keinot
• ongelmia ehkäisevät keinot ja varhainen puuttuminen ryhmien toiminnan kielteisiin piirteisiin
Monialaista yhteistyötä tarvitaan lapsen kokonaisvaltaisen kasvun ja kehityksen tukemiseksi silloin, kun varhaiskasvatuksen tuki ei yksin riitä. Varhaiskasvatuksen työntekijä kutsuu tarvittaessa kokoon palaverin, johon on huoltajan kanssa yhdessä mietitty sellaiset sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöt, joiden tehtäviin lapsen tilanteen selvittäminen kuuluu.