Hae sivustolta kirjoittamalla hakusana alla olevaan kenttään
Tukea oppimiseen
Tukea oppimiseen varhaiskasvatuksessa
Oppimisen tuki pienillä lapsilla on osa kokonaisvaltaisen
kasvun ja kehityksen tukea. Lapsi kehittyy jatkuvassa vuorovaikutuksessa
toisten lasten ja aikuisten kanssa. Meille varhaiskasvatuksen työntekijöille on
tärkeää luoda hyvä yhteistyö huoltajien kanssa, jotta lapsen tuen tarve voidaan
yhdessä tunnistaa. Oppimisen tuki rakennetaan lapsiryhmään pedagogisin
järjestelyin.
Oppimisen tuen suunnittelusta, toteutumisesta ja arvioinnista vastaa ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja, mutta toteutukseen osallistuvat kaikki ryhmän kasvattajat. Lapselle suunniteltu tuki kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan yhteistyössä huoltajien kanssa ja sen toteutumista arvioidaan yhdessä. Lapsi otetaan mukaan tuen suunnitteluun ja arviointiin ikätasonsa mukaisesti.
Varhaiskasvatuksessa on käytössä tuen kolmiportaisuuden käsite. Siirtyminen tuen asteelta toiselle tapahtuu lapsen varhaiskasvatussuunnitelman arvioinnin kautta. Tämä tehdään yhdessä huoltajien kanssa. Tehostettuun ja erityiseen tukeen siirryttäessä on yhteistyössä mukana varhaiskasvatuksen konsultoivat erityisopettajat. Tukea rakennettaessa mietitään tavoitteita nimenomaan pedagogiselle toiminnalle; millä keinoin me aikuiset autamme lasta. Tämä pitää sisällään oppimisympäristön, työtapojen sekä oppimisen eri alueiden huomioonottamista. Joskus lapsen kokonaisvaltaisen tuen järjestämiseen tarvitaan monialaista yhteistyötä. Sen vuoksi yhteistyöhön liittyvät huoltajan kanssa sovitusti sosiaali-ja terveysalan työntekijät.
Varhaiskasvatuksessa voidaan tukea antaa monin tavoin. Tärkeintä ja ensisijaista on selkeyttää lapsiryhmässä annettava pedagoginen ja lapsen hyvinvointia edistävä tuki. Tuen antamiseen osallistuvat kaikki ryhmän kasvattajat. Joskus tarvitaan lisäksi rakenteellisia järjestelyjä, joita ovat muun muassa lapsimäärän pienentäminen sekä henkilöstön mitoitukseen tai rakenteeseen liittyvät ratkaisut. Rakenteellisten ratkaisujen miettimisessä on aina mukana yksikön esimies, varhaiskasvatuksen konsultoiva erityisopettaja ja varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö.
Varhaiskasvatuksen konsultoivia erityisopettajia on Nurmijärvellä kahdeksan ja heillä on nimetyt varhaiskasvatusyksiköt työalueenaan. Varhaiskasvatuksen konsultoivaa erityisopettajaa kutsutaan puhekielessä kveoksi. Kveot tekevät läheistä yhteistyötä huoltajien ja ryhmän kasvattajien kanssa, kun mietitään lapselle sopivaa tukea tai pedagogisia ratkaisuja varhaiskasvatukseen. Kveoon kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos jokin asia mietityttää. Yhteystiedot löydät päiväkodin yhteystiedoista , yksityisten päiväkotien yhteystiedoista sekä kerhojen yhteystiedoista.
Varhaiskasvatuksen psykologiin voit olla yhteydessä aina, jos – lapsen kasvu, kehitys tai käyttäytyminen huolestuttaa
– lapsen ja vanhemman välisestä vuorovaikutuksesta, vanhemmuudesta tai lapsen kasvatuksesta herää kysymyksiä
– vanhemmalla on omaan vointiin tai jaksamiseen liittyviä kysymyksiä tai huolia
– perheen tilanteessa on muita tekijöitä, joilla voi olla vaikutusta lapseen, vanhempaan tai varhaiseen vuorovaikutukseen
Varhaiskasvatuksen psykologin työhuone löytyy Kirkonkylän terveysasemalta, Sairaalantie 2, neuvola, h.4 ja puhelimella tavoittaa numerosta 040 317 2262. 1.1.2023 palvelu siirtyy Keusoten alaisuuteen.