Nurmijärven kunnan lukudiplomi

Nurmijärven alakouluissa on mahdollista suorittaa kolme vapaaehtoista lukudiplomia. Lukudiplomi on tarkoitettu innostamaan lapset lukemisharrastuksen pariin sekä tärkeäksi työkaluksi opettajille ja oppilaille kirjallisuuden opettamiseen ja opiskeluun. Diplomilistojen laadinnasta vastaa kunnankirjasto, mutta suoritusten kontrolloinnista ja palkitsemisesta opettaja.

Lukudiplomin suorittaminen

Lukudiplomin saamiseksi oppilas lukee eri luokka-asteiden diplomeihin kirjoja seuraavasti:

Lukudiplomikirjat  ja ohjeet lukudiplomin suorittamiseen on lueteltu erillisissä kirjalistoissa, jotka saa tulostettua oikealla mäyrän alla olevasta linkistä. Tulostettavana on myös luettujen kirjojen lista ja varsinaiset lukudiplomit eri luokille.

Luetuista lukudiplomikirjoista on tarkoituksenmukaista keskustella kirjallisuuden tunneilla ja tehdä opettajan harkinnan mukaan kirjalistojen lopussa olevia tehtäviä esim. erilliseen kirjallisuusvihkoon. Näin saadaan kontrolloitua kirjojen lukemista sekä ennen kaikkea syvennytään kirjallisuuteen oppiaineen varsinaisessa hengessä.

Tarkemmat ohjeet lukudiplomin suorittamiseen saa omalta opettajalta.

Työryhmä

Nurmijärven kunnan sivistystoimen sitovana tavoitteena oli vuonna 2005 koululaisten lukuharrastuksen lisääminen. Yksi sitovaan tavoitteeseen tähtäävistä keinoista oli lukudiplomin käyttöönotto kunnan peruskouluissa.

Nurmijärven lukudiplomien innokkaan ideoinnin aloitti Sallamaaria Aalto vuonna 2005. Lukudiplomit on päivitetty alakoululuokkien osalta kesällä 2013. Sen jälkeen lukudiplomilistoja on päivitetty tasaisesti vuosittain. Uudistuksen ovat tehneet Nurmijärven kirjaston kirjastonhoitajat Anu Kalliola ja Leena Taberman sekä kirjastopäällikkö Soile Kamunen. Lukudiplomien mäyräkuvat on piirtänyt Vesa-Matti Sairanen.