Kunta tiedottaa

Hävitetään hävikki

Aleksia-liikelaitos valmistaa Nurmijärven kunnan koulujen ja varhaiskasvatuksen ateriat, yhteensä noin 10000 ateriaa päivässä. Ruokaa tarjoillaan 52 toimipisteessä. Pyrkimyksenä on valmistaa ruokaa vain sen verran kuin sitä syödään, mutta lähes aina ruokaa jää jäljelle. Hävikkiruokaa voi ostaa ResQ-sovelluksella.

Ruokahävikin määrä on huomattava

Suomessa kouluruokailussa menee hukkaan arviolta 20 % ruoista. Se on taloudellisesti ja ympäristökuormituksen kannalta hälyttävä määrä. Hävikkiluvut ovat Nurmijärvelläkin suuria. Ruokahävikki ei synny kuitenkaan lasten lautasilta. Se, mikä otetaan, se myös syödään. Siitä suurkiitos asiakkaillemme!

Haasteena on, että ruoan menekki vaihtelee paljon. Keittiöammattilaiset ovatkin mahdottoman tehtävän edessä arvioidessaan, paljonko ruokaa tarvitaan, jotta kaikki saavat vatsansa täyteen ja hävikkiä ei syntyisi.

ResQ-sovellus tekee monella tavalla hyvää

ResQ-sovellus on puhelimeen ladattava suomalainen hävikkiruokasovellus, joka otettiin Aleksiassa käyttöön muutamalla koululla vuonna 2019. Käyttö on laajentunut pikkuhiljaa ja nyt hävikkiruokaa myydään ResQ-sovelluksella kaikissa Aleksian koulujen ja päiväkotien keittiöissä.

Kun lataat puhelimeesi sovelluksen ja otat haluamasi alueen ResQ-tarjonnan seurantaan, näet aina mitä hävikkiruokaa on tarjolla ja milloin se pitää noutaa. Edulliset annokset myös maksetaan sovelluksella.

Sovelluksen käyttö on helppoa, ja aleksialaiset neuvovat sen käytössä mielellään esimerkiksi eläkeläisiä, jotka ovatkin suurin asiakasryhmä. Annoksen voi ikäihmisille ostaa myös kuka tahansa muu ja mistä päin Suomea tahansa, sillä annoksen noudossa ei tarvita sovellusta.

Viime vuonna Aleksian asiakkaat ostivat 5896 hävikkiannosta ja näin vähensivät ResQ-sovelluksen avulla 14740kg hiilidioksidipäästöjä. Sovellus tekee myös tämän päivän kouluruokaa tutuksi kuntalaisille, ja palautetta on helpompi antaa omakohtaisen kokemuksen perusteella. Monta Aleksian toimipistettä
on jo ansainnut Vastuullinen yritys -sertifikaatin, jonka saa, kun asiakkaat arvioivat tuotteen laadun ja palvelun ensiluokkaiseksi.

Me aleksialaiset haastammekin niin kuntalaiset, ruokakaupat kuin ammattikeittiötkin ResQ-sovelluksen käyttäjiksi.

Tehdään Nurmijärvestä ympäristöystävällinen – yhdessä!