Juhlavuoden teemana lukutaito- ja into

Veljekset valaisevat Myllykukon siltaa seitsemän vuorokauden ajan

Siltateoksen toteuttavan Sun Effectsin valotaidetta Japanin Fuji-Rock-festivaaleilla
Siltateoksen toteuttavan Sun Effectsin valotaidetta Japanin Fuji-Rock-festivaaleilla

Veljesten valo avaa Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlan. Teos kunnioittaa Seitsemän veljeksen lisäksi suomen kieltä.

Nurmijärven ohi moottoritietä pitkin ajavat saattavat hieraista silmiään helmikuun ensimmäisellä viikolla. Myllykukon risteyssilta valaistaan 2.2. alkaen seitsemäksi vuorokaudeksi. Valaisu avaa Seitsemän veljeksen julkaisemisen 150-vuotisjuhlan.

Valotaiteilija Antti Helmisen ja äänitaiteilija Antti Nykyrin suunnitteleman Veljesten valo -teoksen valaistus muuttuu päivittäin. Kiven romaanista otetut veljesten puheiden sitaatit on luettu ääniraidoiksi ja muutettu tiedostoiksi, joilla valoja ohjataan.
”Valaistus mukailee veljesten repliikkejä ja heidän kasvamistaan romaanin sisällä. Sillasta tulee näin veljesten sanoja totteleva teos”, valosuunnittelija Helminen sanoo.

Helminen ja Nykyri haluavat kunnioittaa valaistuksella Seitsemän veljeksen lisäksi suomen kieltä. Valoja ohjaava ääniraita on kuultavissa internetissä koko valaisun keston ajan ja videokuvaa teoksesta voi nähdä kunnan viestintäkanavissa.

Valaistuksen näkee arviolta 200 000 – 400 000 moottoritietä matkustavaa henkilöä. Kunta on saanut valaisun toteuttamiseen avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Valoteoksen toteutuksesta vastaa Sun Effects ja Electrowaves. Sun Effects on toteuttanut valotaidetta muun muassa Lux Helsinkiin, Slushiin ja Flow-festivaalille.