Seitsemän veljestä 150

Juhlavuoden teemana lukutaito- ja into

”Mutta nytpä miehet lukemaan, nyt aapiskirja kouraan ja sanaa päähän vaikka halkonuijalla”, – Aapo.

Vuosi 2020 on Seitsemän veljestä 150 -juhlavuosi. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi Aleksis Kiven romaanin keväällä 1870 neljänä eri vihkona.

Kantavana teemana läpi vuoden on lasten ja nuorten lukutaito sekä yleisen lukuinnon lisääminen.

”Ei se lukeminen Jukolan pojillekaan aluksi helppoa ollut, joten veljesten tarina sopii täydellisesti edistämään tätä tärkeää kansalaistaitoa. Tavoitteenamme on innostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun lukutaidosta ja kehittämään ratkaisuja lukuinnon lisäämiseksi. Eikä tarkoitus ole unohtaa juhlintaa ja hauskanpitoa”, juhlavuoden projektityöntekijä Janne Raudaskoski sanoo.

Juhlavuoden pääkumppanina on Aleksis Kiven Seura ja muita kumppaneita ovat mm. Äidinkielen Opettajain Liitto, Suomi
koulujen tuki ry ja Lukuliike. Juhlavuoden rahoitukseen osallistuu myös opetus- ja kulttuuriministeriö.

”Olemme Nurmijärven kunnassa innoissamme, että näin monet juhlavuoden teeman kannalta merkittävät ja keskeiset tahot ovat liittyneet juhlavaan joukkoomme. On suuri kunnia, että presidentti Halonen innostui juhlavuoden suojelijaksi”, Raudaskoski kertoo.
Seitsemän veljestä 150 -juhlavuosi näkyy ja kuuluu Nurmijärvellä läpi vuoden. Tammikuussa juhlavuodelle avattiin omat kotisivut osoitteessa seitsemanveljesta150.fi. Sivustolla on muun muassa juhlavuoden oma tapahtumakalenteri, josta voi poimia tapahtumia ympäri Suomen.

”Aleksis Kivi -pääkaupunkina olemme Nurmijärvellä juhlinnan keskiössä, mutta kyseessä on kaikkien suomalaisen kulttuurin ystävien juhla. Tehdään yhdessä vuodesta unohtumaton!”, Janne Raudaskoski toivottaa.

Osallistu sinäkin tapahtumiin, kilpailuihin ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Mikäli innostut ideoimaan oman juhlavuoden tapahtumasi, voit pyytää juhlavuoden tunnuksen käyttöösi. Yhteyshenkilö juhlavuoden asioissa on Janne Raudaskoski, sähköposti janne.raudaskoski@nurmijarvi.fi.

02022020 Helmikuun 2. päivä tulee kuluneeksi 150 vuotta Seitsemän veljeksen ensimmäisen vihkon julkaisusta.