Kulttuuri

Kuvanveistäjä Juha Menna yllättää tuomalla piirustuksia Galleria Villeen

Ei taiteilijaromantiikkaa
vaan tavallista työntekoa

Rajamäkeläisen Juha Mennan “Kuvassa taiteilija” -näyttelyssä nähdään taiteilijakollegoista tehtyjä muotokuvia. Lisäksi mukana on kuvia sellaisista taiteilijoista, jotka eivät kuulu Mennan lähipiiriin, mutta ovat vaikuttaneet häneen voimakkaasti joko taiteellaan tai persoonallaan.

”Yksikään muotokuvien malleista ei ole minulle täysin vieras, vaan jokaisen kanssa olen tehnyt jonkinlaista yhteistyötä kulttuurin parissa. Näyttelystä löytyy kuvia opiskelutovereista, joista on myöhemmin tullut kollegoita. Mukana on myös kuvia taideopettajistani”, Juha Menna sanoo.

Näyttely liittyy ikivanhaan muotokuvien tekemisen perinteeseen.

”Halusin tehdä vanhanaikaisen näyttelyn, jossa on kiinnekohta tähän aikaan ja itseeni.”

Näyttely kertoo tässä ajassa elävistä taiteilijoista. Menna tuo muotokuvissa esille taiteilijoiden arkisuuden ja tavallisuuden.

”He ovat tavallisia ihmisiä, jotka tekevät tavallista työtä. Haluan muotokuvilla sanoa, ettei taiteilijana työskentelyssä ole mitään erityistä, ja romutan samalla taiteilijaromantiikan käsitettä.”

Piirtäminen valikoitui tekniikaksi yksinkertaisuutensa
takia.

”Tämä väline on kaikkien saatavilla ja kaikille tuttu toisin kuin vaikka pronssin valaminen. Piirtämisessä pääsee myös loikkimaan monenlaisten teknisten portaiden ohi kuvanveistoon verrattuna.”

Pitkä tie ideasta toteutukseen

Aiheiden hidas prosessoiminen on tyypillistä Mennan työskentelylle. Ajatus piirrosnäyttelyn tekemisestä alkoi pyöriä hänen mielessään parisen vuotta sitten.

”Näköjään minulta menee asioiden kypsyttelyyn aina muutama vuosi. Ani harvoin ryntään työhuoneelle tuoreen idean kanssa. Samalla kun odotan sopivaa aikaa kalenterista ryhtyäkseni töihin, rajaan ja täsmennän suunnittelemani näyttelyn teemaa.”

Yli kahdenkymmenen vuoden ura ammattitaiteilijana on muuttanut Mennan tapaa työskennellä taiteilijana.

”Olennaisin muutos on varmaan hitaus, joka on tullut tekemiseeni. Se ei johdu iästä, vaan siitä, että mietin aikaisempaa tarkemmin mihin työhön ryhdyn.”

Taiteen tekeminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Valintoja on tehtävä ja ideoita
karsittava.

”Aika on rajallinen. Kaikkea mieleen juolahtavaa en ehdi tehdä –onneksi.
Varmasti myös jonkinlaista kypsymistä taiteilijana on vuosien aikana tapahtunut niin teknisesti kuin henkisestikin Taiteilijaromantiikka on karissut, jos sitä on enää pariin kymmeneen vuoteen ollutkaan.”

Maailmalla jylläävä koronavirus on vaikuttanut myös kuvataiteilijoiden työhön. Menna ehti pitää alkuvuodesta Berliinissä näyttelyn yhdessä vaimonsa graafikko Laura Pohjosen kanssa, mutta poikkeusolosuhteet peruuttivat kesänäyttelyt, joihin hänen oli tarkoitus osallistua.

Galleria Ville on ainoa paikka, jossa Mennan töitä voi nähdä syksyllä.

”Tälle vuodelle ei enää ehdi tulla muitanäyttelyitä,” taiteilija sanoo.

7.10.–5.11.
Juha Menna: Kuvassa taiteilija
Piirustuksia.

Pe 9.10. klo 18–20 taiteilijatapaaminen,
jossa Juha Menna kertoo näyttelystä.
Vapaa pääsy. Nurmijärven opisto
striimaa luennon suorana lähetyksenä ja
linkin katselemaan saa ilmoittautumalla
luennolle: www.nurmijarvenopisto.fi

Galleria Ville, Punamullantie 1,
Nurmijärvi

Teos Juha Menna