Siistiksi

Jätehuolto, kierrätys ja siisteys

Syksyllä 2020 olleessa kyselyssä kuntalaiset saivat esittää kysymyksiä, kommentteja ja ideoita liittyen uusiin jätehuoltomääräyksiin, jätehuollon toimijoihin, kierrätykseen ja ympäristön siisteyteen. Näihin löytyy vastauksia jätehuollosta kysyttyä ja vastattua-sivulta.

Tälle sivulle olemme keränneet lyhyitä videoita kyselyssä esiin nousseista asioista. Lisäksi jokaista aihepiiriä on tarkasteltu syvemmin tai eri näkökulmasta joko ajankohtaisuutisena tai blogikirjoituksena.

Jätehuoltomääräykset

Jätehuoltomääräykset ovat jätelain nojalla annettavia paikallisia säännöksiä jätehuollosta. Jätehuoltomääräyksiä annetaan esimerkiksi jätteiden lajittelusta, keräämisestä ja hyödyntämisestä. Merkittävimmät muutokset uusissa jätehuoltomääräyksissä koskevat jäteastian tyhjennysväliä, jätteiden erilliskeräystä ja jätehuollon perusmaksua. Lue lisää ajankohtaisuutisistamme, ja katso, mitä videolla sanotaan asiasta.

Jätehuollon toimijat ja vastuut – jätteet ja roskat asianmukaisiin paikkoihin

Nurmijärven kunnan jätehuollon parissa toimii useita tahoja, joilla on omat tehtävänsä. On kuitenkin oleellista tiedostaa, että tärkein taho jätteiden asianmukaisessa käsittelyssä ja roskaamisessa, ovat ihmiset itse. Jätteiden lajittelu ja kierrätys on monelle jo rutiinia, mutta samanaikaisesti roskia heitetään ja jätetään yhä enemmän ympäristöön, usein sinne luonnonhelmaan. Lue lisää ajankohtaisuutisistamme, ja katso, mitä videolla sanotaan asiasta.

Kierrätä ja kuluta kestävästi, näin säästät rahaa ja luontoa!

Neuvontaa antavat jätehuoltotoimijat, kuten Kiertokapula ja Rinki verkkosivuillaan. Opettele lajittelua ja kierrätystä, jo pienestä pitäen, esimerkiksi Kiertokapula järjestää 4.-luokkalaisille Jäteselviytyjä-kisan. Lue lisää verkkosivujemme ajankohtaisista.

Metsä-Tuomela tarjoaa palveluita jätteiden lajitteluun – kotona biojätteen lajittelussa petrattavaa

Metsä-Tuomelan jäteasemalle voi viedä useita jätejakeita maksullisena kuormahinnalla tai painoon perustuen sekä ilmaiseksi. Uusin palvelu on SER-tietoturvajäteastiat.

Biojätteen lajittelussa on parannettavaa, sitä laitetaan yhä edelleen sekajätteen joukkoon. Kiertokapula on mukana Rakasta joka murua-kampanjassa, jossa asukkaita kannustetaan lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lue lisää verkkosivujemme ajankohtaisista.

Millaisia Rinki-ekopisteiden käyttäjiä ovat nurmijärveläiset?

Nurmijärven alueella on yhdeksän Rinki-ekopistettä, joista kaikista löytyy kierrätysastiat kartonki- ja lasipakkauksille, pienmetallille sekä paperille. Vaatteita voi viedä kahdeksaan ekopisteeseen, ja muovipakkausten keräysastia löytyy viidestä ekopisteestä.

Nurmijärven Rinki-ekopisteiden pakkausjätteiden keräysmäärät ovat noususuunnassa. Paljon pakkausjätteitä menee siis oikeaan paikkaan, keräysastioihin, mutta paljon jätetään jätettä keräysastioiden ulkopuolelle. Alue näyttää epäsiistiltä, ja lisäksi siivouskuluthan maksamme me itse pakattujen tuotteiden kuluttajahinnoissa. Lue lisää asiasta ajankohtaisista uutisistamme!

Pakkausmuovin erilliskeräys- kierrätä oikein ja anna muoville uusi elämä!

Nurmijärven alueella on viisi Rinki-ekopistettä, joista löytyy muovipakkausten keräysastia. Miksi muovipakkausten keräysastioita ei ole kaikilla Rinki-ekopisteillä? Entä millaisia muovipakkauksia voi viedä tai ei saa viedä muovipakkausten keräysastiaan?

Uudet jätehuoltomääräykset tuovat muutoksia muovipakkausten keräykseen vuosien 2021-2022 aikana. Keräys koskee kaikkia vähintään viiden huoneiston kiinteistöjä.  Taajama-asutusalueella sijaitsevat taloyhtiöt voivat halutessaan aloittaa muovipakkausten keräyksen jo nyt kilpailuttamalla kuljetuksen itse. Entä oletko tietoinen, että kiinteistöt tai tiekunnat voivat hankkia kimppakierrätysastian myös muovipakkauksille? Lue lisää asiasta ajankohtaisista uutisistamme!

Ovatko asenne ja ympäristökasvatus ratkaisu roskaamisen vähentämisessä?

Suomalaiset ovat metsää ja puhdasta luontoa rakastava kansakunta. Arkikokemus kuitenkin osoittaa, että ihmiset roskaavat entistä enemmän. Luultavasti jokainen meistä on jollain tasolla tietoinen siitä, että katujen ja tienvarsien siisteys on kaikkien vastuulla. Aloitetaanhan ympäristökasvatus jo päiväkodeissa, ja sitä jatketaan koulussa. Tärkein ja tehokkain paikka antaa ympäristökasvatusta ja näyttää esimerkkiä on kuitenkin koti. Miten se toteutuu teillä?

Lue lisää asiasta ajankohtaisista uutisistamme!

Puhutaan pökäleistä!

Ne ovat täällä taas! Nimittäin lumen alta paljastuneet pökäleet ja jokakeväiset koirankakkakeskustelut. Koirankakka aiheuttaa monenmoista haittaa kanssaihmisille ja lajitovereillekin: ne näyttävät ikäviltä, haisevat, kulkeutuvat kotiin kengänpohjissa sekä levittävät suolinkaisia ja viruksia.

Koiranomistajien pitäisi kerätä koirankakat taajama-alueilla pussiin. Pussilla ei ole väliä, sillä laitetaanhan pussi sekajätteeseen. Miksi kakat eivät sujahda aina pussiin? Tätä on tutkittu ihan ulkomaita myöden, koiranomistajiahan on viittä erilaista tyyppiä, on niin tottelevaista kuin silmänpalvojaakin. Lue lisää ”Näin Nurmijärvi rakentuu”-blogista!

Kevätsiivoustalkoot – järjestä ja osallistu ympäristön siistimiseen!

Kunta kannustaa joka kevät asukkaita yleisten alueiden siivoustalkoiden pitämiseen. Kunta on tarjonnut siivousporukoille jätesäkit ja roskien poiskuljetuksen. Tänä vuonna jätesäkkejä ei voida jakaa koronarajoitusten takia, mutta roskien kuljetuksen voivat talkooporukat tilata Lassila & Tikanojalta Oy:ltä 26.4. – 24.5.2021 välisenä aikana. Talkoita järjestävät yhteisöt ja ryhmät voivat mainostaa siivoustalkoita kunnan verkkosivuilla.  Lue lisää asiasta ajankohtaisista uutisistamme.