Olemme keränneet tälle sivulle joitakin Ukrainan sodan herättämiä kysymyksiä ja vastauksia.
Ulkoministeriön sivut >>
Yksittäiset kuntalaisetkin voivat auttaa ukrainalaisia varmimmin lähettämällä apua heille alueella jo toimivien järjestöjen kautta. Näillä järjestöillä on kokemusta ja asiantuntemusta kriisitehtävistä.
Suomessa voi halutessaan olla yhteydessä esimerkiksi näihin toimijoihin:
SPR >>
Kirkon Ulkomaanapu >>
UNICEF >>
Nurmijärven kotoutumisen kumppanuusverkosto >>
Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. Lukuisat toimijat ja yksityishenkilöt ovat kertoneet hakevansa Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneita ihmisiä Suomeen. Lue lisää maahanmuuttoviraston sivuilta.
Uutinen kunnan kotisivuilla: Kuinka nurmijärveläinen voi auttaa ukrainalaisia
Keusotella (keusote.fi) löytyy tietoa myös ukrainan kielellä mm. koronasta >>
Mahdollisia tiloja on haarukoitu ja avun antoa pohdittu yhteistyössä järjestöjen, kuten SPR:n ja Kotimajoitusverkoston, kanssa. Tällä hetkellä Nurmijärven kunnassa seurataan tilanteen kehittymistä Migrin kanssa. Kunnan osaava maahanmuuttokoordinaattori vastaa kunnan toiminnasta. Migri vastaa viranomaisena kokonaisuudesta Suomessa, ja kunta tukee Migriä.
Valtakunnallisesti Migrillä on tällä hetkellä 1300 paikkaa suoraan käyttöön otettavaksi. Migri koordinoi kokonaisuutta ja kysyy tarvittaessa kunnalta majoitustiloja, mikäli majoituskapasiteettiä on Nurmijärvellä tarvitaan.
Yksittäiset kuntalaiset voivat auttaa turvapaikanhakijoita Nurmijärvellä kotoutumisen kumppanuusverkoston kautta. Se organisoi järjestö- ja seurakuntatyön kautta avustuksia ja muuta tukitoimintaa maahanmuuttajille. Tähän toimintaan voi tulla mukaan uusia jäseniä. Voi olla yhteydessä maahanmuuttokoordinaattori Saara Marjasvaaraan.
Lisäksi kunnassa on käynnistetty vuoden 2017 keväällä AVAK-toiminta eli kuntaan on perustettu kolme alueellista valmiuskeskusta ja niihin on koulutettu henkilökuntaa kunnan henkilöstöstä sekä reserviläisistä. Taitoja ylläpidetään harjoittelemalla sekä kouluttamalla uusia AVAK-toimijoita säännöllisesti. Tässä tehdään yhteistyötä myös muiden kuntien ja viranomaisten kanssa.
Kunta toimii tiiviissä yhteistyössä turvallisuusasioissa viranomaisten, eri järjestöjen sekä Nurmijärven seurakunnan kanssa.
Kerrostaloihin ja liike- tai teollisuuskiinteistöihin on rakennettu väestönsuojat rakennusmääräysten mukaisesti. Asuinrakennusten joiden kerrosneliöala on enemmän kuin 1200 m2 tai liike- tai teollisuuskiinteistöjen joiden kerrosala on enemmän kuin 1500 m2 tulee rakentaa väestösuoja. Nämä väestönsuojat on ensisijaisesti tarkoitettu kiinteistöissä asuville, oleville, työskenteleville ja asioiville henkilöille. Kunta on tarkistaa kaikki kiinteistöissään sijaitsevat väestönsuojat kerran vuodessa.
Faktatietoa väestönsuojista >>
Nurmijärvellä ei kuitenkaan ole käytössä yleisiä väestönsuojia.
Jos tulisi suojatutumista vaativa tilanne, siitä annetaan vaaratiedote radion, tv:n teksti-tv:n, 112-sovelluksen ja väestöhälytinjärjestelmän kautta. Sisälle suojautuminen suojaa sinua riittävästi suurimmassa osassa vaaratilanteita.
Lue lisää uutisesta: Älä ole huolissasi, jos et kuullut väestöhälyttimen ääntä >>
Keskusteluapua lapsille ja nuorille tarjotaan päiväkotien, esiopetuksen, koulujen, lukion ja nuorisopalveluiden aikuisten toimesta. Lapsen tai nuoren voi ohjata opettajan, psykologin, kuraattorin, terveydenhoitajan, nuorisotyöntekijän tai muun aikuisen luokse kertomaan huolistaan ja kysymyksistään.
Neuvoa ja tukea on tarjolla myös seuraavilta tahoilta:
Pelastakaa lapset ry: kriisitilanteen kohtaaminen
Mannerheimin Lastensuojeluliiton vanhempainpuhelin
SPR: Lapsen tai nuoren auttaminen kriisitilanteessa
Mieli ry:n kriisipuhelin (09 2525 0111)
Myös huoltajille on tarjolla tukea, esimerkiksi: Henkinen selviytyminen kriisitilanteessa
Pidetään yhdessä huolta, että lapsemme ja nuoremme saavat tarvitsemaansa tukea turvallisuuden tunteensa vahvistamiseksi.
Tutustu tarjolla oleviin tukimuotoihin Keusoten sivuilla >>
Ukraina help Center Nurmijärvi
Kaikille kunnan alueella oleville ukrainalaisille tarjotaan neuvontaa eri palveluista ja niiden käyttämisestä 27.4. alkaen Ukraina help center Nurmijärvi –toimipisteessä, SPR:n tilassa, Omppulinnassa osoitteessa Rajamäentie 9 B, 01900 Nurmijärvi. Palveluohjaaja on paikalla keskiviikkoisin klo 12–15. Palveluneuvontaa annetaan ilman ajanvarausta.
Lisäksi ukrainalaiset voivat asioida kunnan Koto-infossa ilman ajanvarausta maanantaisin ja tiistaisin klo 12–16 ilman ajanvarausta osoitteessa Kuonomäentie 2, 3. krs sekä muutoin ajanvarauksella, voit varata ajan ma-to numerosta 040-3174106 klo 8–16 välisenä aikana.
Neuvontaa annetaan esimerkiksi rekisteröitymiskysymyksissä, sote-palveluihin ohjaamisessa, lasten kouluasioissa, vastaanottokeskusyhteistyössä sekä muissa avun ja palvelun tarpeissa.
Oheisessa liitteessä tietoja ukrainaksi.

Puuttuiko sivulta etsimäsi tieto? Kerro siitä meille >>.