Ajankohtaista

Lapset, Muut viranomaiset, Valmius

Kuinka nurmijärveläinen voi auttaa ukrainalaisia?

11.3.2022

Voit auttaa ukrainalaisia Suomen ulkopuolella

Nurmijärveläinen voi auttaa ukrainalaisia Suomen ulkopuolella. Tällä hetkellä suurin tarve on rahallisilla lahjoituksilla. Kunta suosittelee, että apua annetaan vakiintuneiden kansainvälisten järjestöjen kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi:

Lisäksi Nurmijärven alueella toimivat järjestöt ja muut yhteisöt toteuttavat lipaskeräyksiä ja lahjoituskeräyksiä, joista toimijat tiedottavat itsenäisesti.

Voit auttaa Suomeen saapunutta ukrainalaista

Ukrainalaisilla voi olla erilaisia perusteita olla Suomessa. Tyypillisin peruste ennen Ukrainan sodan puhkeamista oli Suomessa asuminen työn perusteella tai väliaikainen asuminen kausityön perusteella. Ukrainan sodan puhkeamisen seurauksena ukrainalaisia on paennut sotaa Schengen-alueelle. Voimassa olevien sopimusten perusteella ukrainalaisilla on oikeus olla Schengen-valtioissa (ml. Suomi) 90 vuorokautta ilman erillistä ilmoitusta viranomaisille. Moni seuraa sodan etenemistä, eikä ole vielä anonut turvaa valtiolta, jonka alueella ovat.  Viranomaiset kuitenkin suosittelevat, että varsinkin lapsiperheet ilmoittautuisivat viranomaisille, jotta heidän palvelunsa voidaan turvata.

Ohjaa lapsiperheitä rekisteröitymään

EU on tehnyt päätöksen, että ukrainalaiset voivat ilmoittautumalla poliisille tai rajaviranomaiselle saada tilapäistä suojelua ilman yksilöllistä harkintaa. Tilapäistä suojelua saa vähintään vuoden ajan.

Rekisteröitymällä viranomaiselle henkilö siirtyy Migrin eli maahanmuuttoviraston hallinnoimaan vastaanottojärjestelmään. Tämä tarkoittaa, että henkilöt voivat majoittua vastaanottokeskuksiin ja heidän palvelut järjestetään vastaanottokeskuksista. Ilman rekisteröitymistä he vertautuvat matkailijoihin ja heidän sosiaali- ja terveyspalvelunsa ovat rajatummat.

Jos olet ohjeistamassa ukrainalaisia ja et tiedä miten toimia, voit saada neuvontaa kunnan maahanmuuttokoordinaattorilta ja Koto-infolta.

Tietoa kotimajoituksesta

Useat ovat ilmaisseet halukkuutensa auttaa ukrainalaisia majoittamalla heitä kotiinsa. Tämä majoitustapa on mahdollinen. Mikäli kotimajoitukseen majoittuvat ukrainalainen on rekisteröitynyt vastaanottokeskukseen, kotimajoituksesta laatia yksityismajoitussopimus, joka tuo selkeyttä kaikilla osapuolille. Kunta suosittelee, että kotimajoituksesta kiinnostuneet nurmijärveläiset ovat yhteydessä Keski-Uudenmaan kotimajoitusverkostoon, joka koordinoi ukrainalaisten kotimajoitusta alueellamme.

Keski-Uudenmaan kotimajoitusverkoston yhteystiedot:

Facebook-ryhmä: Kotimajoitusverkosto Keski-Uusimaa
Puhelin: Riikka Piitulainen, puh. 050-5687268

Mikäli kotimajoituksessasi on ukrainalaisia, jotka eivät ole rekisteröityneet vastaanottokeskuksiin, on suositeltavaa ohjata erityisesti lapsiperheitä rekisteröitymään. Saadessaan tilapäistä suojelua Suomessa, rekisteröityneet henkilöt saavat laajat terveyspalvelut ja aikuisilla on välitön oikeus työntekoon ja opiskeluun. Nurmijärvellä myös lapsille voidaan tarjota rekisteröitymisen myötä esimerkiksi koulupaikka.

Kotimajoitusta harkitsevien on hyvä tutustua kotimajoitusverkoston oppaaseen, jossa kerrotaan mitä kotimajoitus käytännössä tarkoittaa, mihin sitoutuu ja millaisia taloudellisia vaikutuksia on hyvä ottaa huomioon.

Kunta varautuu ukrainalaisten majoittamiseen yhteistyössä Migrin kanssa

Nurmijärven kunta on selvittänyt eri tilojen soveltumista mahdolliseen vastaanottokeskustoimintaan. Tällä hetkellä Nurmijärven kunnassa seurataan tilanteen kehittymistä Migrin kanssa. Migri vastaa viranomaisena vastaanottojärjestelmän kokonaisuudesta Suomessa, ja on tarvittaessa yhteydessä kuntaan, mikäli majoituskapasiteettiä Nurmijärvellä tarvitaan.

Miten maahanmuuttajat voivat saada neuvontaa Nurmijärvellä?

Ukrainalaiset ja muut vieraskieliset voivat saada Nurmijärvellä neuvontaa Nurmijärven kunnan Koto-infosta osoitteesta Kuonomäentie 2, 01800 Klaukkala (3. krs, Klaukkalan kirjaston yläkerta). Toimipiste palvelee ma-to klo 8.00–16.00. Maanantaisin ja tiistaisin klo 12–16 voi asioida ilman ajanvarausta, muina aikoina palvellaan etäyhteyksin ja ajanvarauksella. Ajanvarauksen voi tehdä ja neuvoja voi kysyä puhelimitse palveluohjaajalta numerosta 040 317 4106. Koto-info päivittää myös Nurmijärven Koto-infoFacebook-sivuja sekä kotisivuja.

Nurmijärvi on mukana myös Keski-Uudenmaan alueella toimivassa maahanmuuttajien tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita kehittävässä ja palveluja tarjoavassa hankkeessa. Hanke on työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama. Hanke tunnetaan myös nimellä Maspa eli maahanmuuttajien asiointipalvelu. Maspan kotisivuilla kerätään tietoa Ukrainaan liittyen. Sivustolla saa tietoa Keski-Uudenmaan alueen palveluista ja niihin hakeutumisesta. Hanketyöntekijät antavat etäneuvontaa, Koto-infon lisäksi, myös Nurmijärven alueella. Puhelinneuvonta +358 40 315 3996 ja +358 40 315 2273.

Nurmijärven maahanmuuton kokonaisuutta koordinoi maahanmuuttokoordinaattori Saara Marjasvaara, joka voi vastata mahdollisiin lisäkysymyksiin (puh. virka-aikana 040 317 2564 ja saara.marjasvaara@nurmijarvi.fi).

Yleistä tietoa kunnan varautumisesta

  • Kunnassa toimii kunnanjohtajan koolle kutsuma Ukrainan tilanteeseen keskittyvä valmiusryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti.
  • Nurmijärven kotoutumisen kumppanuusverkosto tapaa säännöllisesti ja päivittää tilannekuvaa. Verkostoon kuuluu kunnan lisäksi paikallisia järjestöjä ja seurakunta. Voit tulla mukaan toimintaan täällä.
  • Kunta on kartoittanut tiloja mahdolliselle vastaanottokeskukselle.
  • Keski-Uudenmaan kuntien kotoutumisesta ja maahanmuuttotyöstä vastaavat koordinaattorit tekevät tiivistä yhteistyötä ja jakavat tilannekuvaa tiiviisti.

Lisätietoja asiaan liittyen:

Takaisin listaukseen