Aleksia

Erityisruokavaliot

Kouluissa ja päiväkodeissa on tarjolla päivittäin ruokailusuositusten mukainen lounas, ja päiväkodeissa myös aamu- ja välipalat. Kaikki Aleksian tarjoamat ruoat ovat laktoosittomia ja laktoositonta maitojuomaa on aina tarjolla. Laktoosittomasta ruokavaliosta ei tarvitse ilmoittaa erikseen.

Tarvittaessa lapselle tai oppilaalle tarjotaan erityisruokavalio, jos

  • hänellä on todettu vakava ruoka-allergia, joka aiheuttaa merkittäviä tai anafylaktisia oireita.
  • hänellä on erityisruokavaliota vaativa sairaus, esim. keliakia
  • hänellä on eettisiin syihin perustuva ruokavalio.

Jos lapsella tai oppilaalla, jolla on diabetes ja henkilökohtainen ateriasuunnitelma, lähetä se erityisruokavaliot@nurmijarvi.fi

Erityisruokavalion mukaiset ruoat valmistetaan niinä päivinä, jolloin ruokalistalla olevat ruoat eivät sovellu lapselle tai oppilaalle.

Aleksia liikelaitoksen erityisruokavalioasiantuntijat auttavat kaikissa erityisruokavalioon liittyvissä asioissa erityisruokavaliot@nurmijarvi.fi

Lukuvuosi 2023-2024

Erityisruokavalioilmoitus tulee lähettää lukuvuosittain.

Koulut, alkuluokat, lukiot ja päiväkodit: Erityisruokavaliot ilmoitetaan seuraavan linkin kautta

erityisruokavalioilmoitus 2023-2024 tai oheisen QR-koodin kautta

Muutokset erityisruokavalioon ilmoitetaan samalla linkillä tai koodilla mahdollisimman nopeasti.

Uudet oppilaat ja lapset: Erityisruoista tulee ilmoittaa viimeistään 10 (kymmenen) arkipäivää ennen koulun/päiväkodin aloittamista.

Ruoka-allergioiden osalta erityisruokavalion tarve on hyvä käydä läpi oman hoitavan lääkärin ja/tai neuvolan henkilökunnan kanssa. Lisätietoa allergioista ja erityisruokavalioista löytyy esimerkiksi Allergialiiton verkkosivuilta.

Lomake anafylaktisen kohtauksen varalta

Koska anafylaktinen kohtaus vaatii aina välitöntä hoitoa, niin on tärkeää, että lapsen tai oppilaan vanhemmat täyttävät tämän lomakkeen ja toimittavat sen lapsen kouluun tai päiväkotiin heti lukuvuoden alussa.