Aleksia

Koulujen ruoka- ja siivouspalvelut

Kouluruokailu on paljon enemmän kuin ruokaa  

Koulujen ruokailu on osa ruokakasvatusta. Kouluruokailu kehittää vuorovaikutustaitoja ja sosiaalisuutta. Yhdessä syöminen kasvattaa ruokakulttuuriin ja kannustaa arvostamaan ruokaa ja ruokailua. Samalla ruokailutauko tarjoaa sekä oppilaille että opettajille mahdollisuuden virkistäytyä, ja oikein suunniteltuna ja ajoitettuna se rytmittää luontevasti koulupäivää. 

Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Terveellistä ja maukasta ruokaa 

Kouluruokailusuosituksen mukaan kouluateria kattaa noin kolmanneksen oppilaan päivittäisestä energiansaannista. Lapsi siis tarvitsee maittavaa ja ravitsevaa ruokaa myös kotona. Kouluateria on suunniteltu siten, että se on ravitsemuksellisesi täysipainoinen, kun aterian kaikki osat nautitaan.  Ateriaan kuuluu lämpimän kala-, kasvis- tai liharuoan lisäksi ruokajuoma, salaatti, leipä ja levite.  Aleksian ruokalistan kierto on 4 viikkoa, joihin teema- ja juhlapäivät sekä erilaiset satokaudet tuovat vaihtelua ympäri vuoden. 

Yläasteilla ja lukioissa vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto totuttaa ruokailijoita kasvispainotteiseen syömiseen, mikä tukee sekä terveyttä edistävää että ympäristövastuullista syömistä. Kasvisruokavaihtoehto auttaa toteuttamaan myös punaisen lihan käyttömäärää koskevia suosituksia. 

Nurmijärven kouluissa ruokaillaan kouluravintoloissa, joissa salaatti ja pääruoka löytyy linjastosta, leivät ja levitteet omasta noutopisteestään ja juomat omasta noutopisteestään.  

Kaikki pääruokalistan ruoat ovat laktoosittomia. Ruokailun yhteydessä on tarjolla aina laktoositon vaihtoehto ruokajuomaan, leipään ja levitteisiin. 

Pienillä teoilla kohti kestävämpää Aleksiaa 

Lähes kaikissa kouluravintoloissa on luovuttu tarjottimien käytöstä. Tarjottimista luopuminen on osa Aleksian toimenpiteistä kohti kestävämpiä toimintatapoja. Nurmijärven kouluruokailussa tarjottimien pesussa kuluu vettä vuosittain 150 litraa/henkilö/vuosi . Tarjottimien pois jättö vähentää siis vuosittain 862 000 litraa vettä, mikä säästää energiaa, kustannuksia, ympäristöä ja vettä. 

Samalla siivousta on lisätty ruokailuaikoina, jotta ruokailuympäristö pysyy mahdollisimman siistinä koko ruokailun ajan. 

Aleksiassa toimitaan jatkuvasti niin, että valmistetun ruoan menekki vastaa mahdollisimman tarkasti valmistetun ruoan määrää. Ruokailijamäärät vaihtuvat kuitenkin päivittäin ja velvollisuutemme on tarjota kaikille lapsille päivittäin kouluruoka, joten lähes päivittäin keittiöistämme jää jonkin verran ylijäämäruokaa. Sitä voi ostaa edulliseen hintaan ResQ-palvelun kautta. Myyntiin laitettu ruoka on kyseisen päivän ruokalistalla ollutta ruokaa, joka ei ole ollut tarjolla linjastossa ja sitä on säilytetty asianmukaisesti kylmätiloissa. 

ResQ Club

Ravitsemussuositukset löytyvät Ruokaviraston kotisivuilta. 

Aleksian teemaviikot ja juhlapäivät 

Maksullinen välipala 

Nurmijärven kunnan yläkouluissa ja lukioissa on mahdollista nauttia terveellinen ja edullinen välipala. Tarjolla on muun muassa leipätuotteita, juomia ja hedelmiä.  

Välipalaa voi ostaa alla olevien koulujen keittiöiltä: 

 • Seitsemän veljeksen koulu (keittio.rya@nurmijarvi.fi) 
 • Isoniitun koulu (keittio.isoniittu@nurmijarvi.fi)
 • Urheilupuiston koulu (keittio.upk@nurmijarvi.fi)

Välipalatuotteet maksavat 0,50 € – 2,00 €.  

Välipalat maksetaan etukäteen maksetuilla välipalalipuilla. Yhden välipalalipun arvo on 0,50 € ja lippuja myydään vain 40 välipalalipun erissä, joka maksaa 20 €. Liput maksetaan etukäteen Nurmijärven kunnan tilille. Muista laittaa viitenumeroksi sen koulun viitenumero, jossa oppilas käy koulua ja ruokailee.  

Lataa itsellesi maksusta kuitti, jossa näkyy maksettu summa, viitenumero, tilinumero sekä arkistointitunnus, joka varmistaa sen, että maksu on suoritettu. Lähetä kuitti koulun keittiön sähköpostiin ja kirjoita viestiin oppilaan nimi. Oppilas voi lunastaa välipalaliput oman koulunsa keittiöstä omalla nimellään. 

Jos kuittia ei ole mahdollista lähettää sähköpostilla, sen voi tulostaa ja kuittia näyttämällä oppilas saa välipalaliput keittiöltä. 

Maksutiedot 

 • Maksun saaja:  
  • Nurmijärven kunta, Aleksia liikelaitos  
 • Tilinumero:  
  • Uudenmaan osuuspankki FI37 5300 0320 0612 90  
 • Maksu  
  • 20 €  
 • VIITENUMERO (pakollinen):  
  • 27013009 Seitsemän veljeksen koulu 
  • 27012741 Isoniitun koulu  
  • 27022799 Urheilupuiston koulu   

 

Välipalalippujen palauttaminen 2022

Mikäli oppilailta jää vuonna 2022 käyttämättä välipalalippuja niin jäljelle jääneet liput voi palauttaa koulun keittiölle yhdessä maksutieto-lomakkeen kanssa maksun palautusta varten.

Mikäli olette maksaneet liput, mutta ette ole niitä hakeneet, niin tulostettua maksukuittia (mistä näkyy arkistointitunnus) vastaan maksu palautetaan.

Lomakkeen voi tulostaa ja täyttää etukäteen tai täyttää keittiöllä samalla kun palautat lippuja. Liput ja lomake/maksukuitti tulee palauttaa koulun keittiölle. Palautus tehdään tilisiirtona lomakkeessa ilmoitetulle tilille. 

Välipalalippujen palautuslomake

Siisteys on kouluissa yhteinen asia

Siistit ja puhtaat tilat ovat tärkeä osa koulujen viihtyisyyttä ja turvallisuutta.  Aleksialaiset vastaavat kouluissa siitä, että luokkatilat ja koulujen muut tilat pysyvät siisteinä. Ammattitaitoinen siivous edistää terveyttä, kun ylimääräisiä pölyjä ei pääse kertymään ja pinnat pysyvät siisteinä.  

Palaute Aleksialle  

Solmu – Nurmijärven kunnan verkkoasiointi