Aleksia

Koulujen ruoka- ja siivouspalvelut

Kouluruokailusuosituksen mukaan kouluateria kattaa noin kolmanneksen oppilaan päivittäisestä energiansaannista. Kouluateria on suunniteltu siten, että se on ravitsemuksellisesi täysipainoinen, kun aterian kaikki osat nautitaan.  Ateriaan kuuluu lämpimän kala-, kasvis- tai liharuoan lisäksi ruokajuoma, salaatti, leipä ja levite.  

Aleksian ruokalistan kierto on 6 viikkoa, joihin teema- ja juhlapäivät sekä erilaiset satokaudet tuovat vaihtelua ympäri vuoden. Kotimaisuus on meille tärkeää, ja lähiruokaa käytämme mahdollisuuksien mukaan. 

Yläasteilla ja lukioissa vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto totuttaa ruokailijoita kasvispainotteiseen syömiseen, mikä tukee sekä terveyttä edistävää että ympäristövastuullista syömistä. Kasvisruokavaihtoehto auttaa toteuttamaan myös punaisen lihan käyttömäärää koskevia suosituksia. 

Nurmijärven kouluissa ruokaillaan kouluravintoloissa, joissa salaatti ja pääruoka löytyvät linjastosta, leivät ja levitteet omasta noutopisteestään ja juomat omasta noutopisteestään.  

Kaikki pääruokalistan ruoat ovat laktoosittomia. Ruokailun yhteydessä on tarjolla aina laktoositon vaihtoehto ruokajuomaan, leipään ja levitteisiin. 

Lähes kaikissa kouluravintoloissa on luovuttu tarjottimien käytöstä. Tarjottimista luopuminen on yksi, , Aleksian toimenpiteistä kohti kestävämpiä toimintatapoja, kuten hävikkiruoan vähentäminenkin.

Aleksian kaksi toimintamallia

Cook & Chill, jossa valmistuskeittiössä valmistetaan ruoka ”puolivalmiiksi” ja toimitetaan kylmänä palvelukeittiöille. Palvelukeittiöissä ruoka valmistetaan loppuun asti ja tarjoillaan asiakkaille. Aleksian Pata toimii Cooc&Chill -valmistuskeittiönä ja kaikki Nurmijärven kunnan koulut ja päiväkodit ovat siirtyneet Cook & Chill – toimintamalliin.

Cook & Serve -toimintamallissa ruoka valmistetaan palvelukeittiöissä loppuun asti ja toimitetaan lämpimänä jakelukeittiöille (5 kpl). Jakelukeittiöt tarjoilevat ruoan asiakkaille.

Maksullinen välipala 

Nurmijärven kunnan yläkouluissa ja lukioissa on mahdollista nauttia terveellinen ja edullinen välipala. Tarjolla on muun muassa leipätuotteita, juomia ja hedelmiä.  

Välipalaa voi ostaa alla olevien koulujen keittiöiltä: 

 • Seitsemän veljeksen koulu (keittio.rya@nurmijarvi.fi) 
 • Isoniitun koulu (keittio.isoniittu@nurmijarvi.fi)
 • Urheilupuiston koulu (keittio.upk@nurmijarvi.fi)
 • Lukkarin koulu (keittio.lukkari@nurmijarvi.fi)
 • Nurmijärven yhteiskoulu (keittio.nyk@nurmijarvi.fi)

Välipalatuotteet maksavat 0,50 € – 2,00 €.  

Välipalat maksetaan etukäteen maksetuilla välipalalipuilla. Yhden välipalalipun arvo on 0,50 € ja lippuja myydään vain 40 välipalalipun erissä, joka maksaa 20 €. Liput maksetaan etukäteen Nurmijärven kunnan tilille. Muista laittaa viitenumeroksi sen koulun viitenumero, jossa oppilas käy koulua ja ruokailee.  

Lataa itsellesi maksusta kuitti, jossa näkyy maksettu summa, viitenumero, tilinumero sekä arkistointitunnus, joka varmistaa sen, että maksu on suoritettu. Lähetä kuitti koulun keittiön sähköpostiin ja kirjoita viestiin oppilaan nimi. Oppilas voi lunastaa välipalaliput oman koulunsa keittiöstä omalla nimellään. 

Jos kuittia ei ole mahdollista lähettää sähköpostilla, sen voi tulostaa ja kuittia näyttämällä oppilas saa välipalaliput keittiöltä. 

Maksutiedot 

 • Maksun saaja:
  • Nurmijärven kunta, Aleksia liikelaitos  
 • Tilinumero:
  • Uudenmaan osuuspankki FI37 5300 0320 0612 90  
 • Maksun summa
  • 20 €  
 • VIITENUMERO (pakollinen):
  • 27013009 Seitsemän veljeksen koulu
  • 27012741 Isoniitun koulu
  • 27022799 Urheilupuiston koulu
  • 27022838 Lukkarin koulu  
  • 27012932 Nurmijärven yhteiskoulu

Oiva-raportti 

Elintarvikevalvontaviranomaiset arvioivat tarkastuksillaan yrityksien elintarviketurvallisuutta. Tarkastukset ovat valvontasuunnitelman mukaisia tarkastuksia. Toiminnan laajuudesta ja riskiperäisyydestä riippuen osa yrityksistä voidaan tarkastaa useita kertoja vuodessa mutta osa esim. vain kerran kolmessa vuodessa. Oiva-raportit julkaistaan sitä mukaa kun tarkastuksia tehdään.  

Aleksian toimipisteiden Oiva-raportit löytyvät täältä

Ravitsemussuositukset

Ravitsemussuositukset löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta. 

Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Siisteys on kouluissa yhteinen asia

Siistit ja puhtaat tilat ovat tärkeä osa koulujen viihtyisyyttä ja turvallisuutta.  Aleksialaiset vastaavat kouluissa siitä, että luokkatilat ja koulujen muut tilat pysyvät siisteinä. Ammattitaitoinen siivous edistää terveyttä ja ylläpitää tilojen kuntoa, kun ylimääräisiä pölyjä ei pääse kertymään ja pinnat pysyvät siisteinä.  

Arjessa suurin työmme on ylläpitosiivous, jota tehdään kohteesta riippuen 1-5 kertaa viikossa. Palveluihimme kuuluvat myös 1-2 kertaa vuodessa tehtävät perussiivoukset