Aleksia

Päiväkotien ruokapalvelut

Yhteiset ruokailuhetket ja makujen maailmaa 

Yhteiset ruokailuhetket ovat tärkeä osa varhaiskasvatusta. Yhdessä syöden opitaan hyviä pöytätapoja, maistellaan uusia makuja ja rauhoitutaan yhdessä ruoan ääreen. 

Lapsen makutottumukset kehittyvät jo nuorella iällä ja säilyvät suurella osin aikuisuuteen. Laadukkaat, terveelliset ja monipuoliset ateriat edistävät lasten hyvinvointia ja terveyttä. 

Parhaimmillaan yhdessä syöminen on mukava ja kiireetön hetki sekä lapsille että henkilökunnalle. 

Lasten ruokailu on varhaiskasvatuksessa lakisääteistä. Tarjotun ruuan terveellisyyttä ja täysipainoisuutta määrittävät TERVEYTTÄ JA ILOA RUOASTA – varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksessa annetut ruoka- ja ravintoainekohtaiset suositukset.  

Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Nurmijärvellä on ollut toiminnassa ensimmäiset päiväkotiravintolat vuodesta 2018 alkaen. Lämmin ruoka on myös pienille asiakkaillemme tarjolla oikeiden ravintoloiden tapaan linjastossa. Linjastossa on korkeussäätömahdollisuus, jonka avulla pienimmätkin asiakkaat pääsevät ottamaan ruuan itse sopivalta korkeudelta. Se rohkaisee lapsia ruuan itsenäiseen annosteluun ja maisteluun. Kun ruoka on tarjolla linjastossa, se pysyy koko ajan oikean lämpöisenä. Samalla myös ruokailuhetki rauhoittuu ja leikkitilat pysyvät puhtaina, kun ruokaa ei syödä ryhmätiloissa.   

Päiväkotien ruokalista on pääsääntöisesti lounaan osalta sama kuin kouluilla. Lounaan lisäksi päiväkodissa tarjoillaan aamupala ja välipala. Ruokalista ja ateriat on suunniteltu täysipainoisiksi ja suositukset täyttäviksi, mutta ainoastaan syöty ruoka ravitsee. Ateriaan kuuluu lämpimän kala-, kasvis- tai liharuoan lisäksi ruokajuoma, salaatti, leipä ja levite.  Aleksian ruokalistan kierto on 4 viikkoa, joihin teema- ja juhlapäivät sekä erilaiset satokaudet tuovat vaihtelua ympäri vuoden. Kaikki pääruokalistan ruoat ovat laktoosittomia. Ruokailun yhteydessä on tarjolla aina laktoositon vaihtoehto ruokajuomaan, leipään ja levitteisiin. 

Ajantasaiset ruokalistat ainesosaluetteloineen löytyvät osoitteesta 

JAMIX MENU

Aleksian teemaviikot ja juhlapäivät 

Palaute Aleksialle  

Solmu – Nurmijärven kunnan verkkoasiointi

Ravitsemussuositukset löytyvät Ruokaviraston kotisivuilta.