Ympäristö

Osaatko polttaa puuta oikein? – Opettele oman tulisijasi käyttäytyminen ja huomioi naapurit

Yli puolet suomalaisista omakotiasujista haluaa kotiinsa tulisijan. Takkatuli luo tunnelmaa ja on merkittävä lisälämmön lähde sähkö- ja öljylämmittäjille. Lisäksi puusaunat ja kylpytynnyrit ovat esimerkkejä sekä perinteisemmistä että uudessa suosiossa olevista polttopuilla lämmitettävistä tulisijoista.

Puun polttamisella on myös nurja puoli, sillä poltosta syntyvät pienhiukkaset vaarantavat terveyttä niin sisällä kuin ulkonakin. Mustana tupruttava savu voi kiristää naapurivälejä, ja polttopuiden säilytys olla paloturvallisuusriski. Pienhiukkasten terveyshaitat ovat hyvin tiedossa, mutta niitä on näkymättömyytensä takia hankala tiedostaa. Erityisesti tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla puunpoltosta syntyvät savut ja pienhiukkasten yhdisteet voivat muun muassa aiheuttaa sydän- ja hengitystiesairauksien oireita. Lämmityskaudella savut jäävät leijumaan matalalle, jolloin ne päätyvät ilmanvaihdon kautta sisälle oleskelutiloihin. On tärkeää oppia tunnistamaan oman tulisijansa käyttäytyminen, jotta puunpolton haitat saadaan minimoitua.

Vaalea ja hajuton savu kertoo onnistuneesta poltosta

Tulisijan oikeilla käyttötavoilla ja poltettavan puun laadulla on huomattava merkitys pienhiukkasten syntyyn. Oikea polttotapa vaikuttaa myös energiatehokkuuteen. Vaalea ja hajuton savu kertoo onnistuneesta poltosta. Yleisohjeena voidaan antaa, että sytyttäminen kannattaa tehdä päältä, jolloin ilmaa on riittävästi palokaasujen tehokkaaseen palamiseen. Alta sytyttäessä kaikki puut palavat yhtä aikaa, eikä palamisprosessi saa riittävästi ilmaa. Sytykkeinä kannattaa pahvin ja paperin sijasta käyttää puusytytyspaloja tai puusta veistettyjä lastuja. Erityisesti sytytysvaiheessa tulee huolehtia korvausilman saannista. Huomaathan, ettei tulisijassa saa polttaa roskia, sillä se vahingoittaa tulisijan rakenteita ja lisää merkittävästi pienhiukkasten syntyä.

Polttopuut tulee säilyttää hyvin tuulettuvassa puuvarastossa. Talon seinustaa vasten räystään alla säilytetyt puut ovat paloturvallisuusriski, eivätkä puut pääse tuulettumaan kunnolla. Pitkäaikainen säilytys sisällä huonontaa huoneilmaa homeiden muodossa, eikä polttopuita kannata säilyttää sisätiloissa kahta päivää pidempään. Tulisijan vuosittainen nuohous sekä kiuaskivien säännöllinen vaihto pidentävät tulisijan käyttöikää ja parantavat hyötysuhdetta. Lisäksi iäkäs tulisija on riittävän ajoissa vaihdettava uuteen.