Kulttuuri

Juha Poikela lausuu ja laulaa Aleksis Kiveä

Aleksis Kiven päivää vietetään tänä syksynä juhlavan kirkkokonsertin merkeissä. Vaikka kyseessä onkin Kiven kuoleman 150-vuotismerkkivuosi, keskitytään konsertissa ennen kaikkea hänen elämäänsä, rikkaaseen tuotantoonsa ja jälkeensä jättämään perintöön.

Konsertin ideoineelle Juha Poikelalle kansalliskirjailijan tekstit ovat tarjonneet oivalluksia jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Vannoutuneena perinteiden säilyttäjänä hänelle on erityisen tärkeää Kiven käyttämä kieli.

”Ihminen puhdistaa mieltään jo sillä, että lukee Kiven tekstejä sellaisena kuin ne on kirjoitettu. Kaikkien näiden vuosien jälkeen niistä löytyy yhä uusia merkityksiä”, Poikela pohtii.

Nurmijärven kirkossa järjestettävässä konsertissa kuullaan Aleksis Kiven runoja laulettuina ja lausuttuina. Poikela on itse tapahtuman päälaulajana, mutta illan aikana esiintyy myös muita vierailevia tähtiä.

Hieman yli tunnin kestävää konserttia säestää Nurmijärven puhallinorkesteri johtajanaan kapellimestari Tamas Paraczky. Lisäksi kuulijoita ilahduttaa Nurmijärven reserviläisistä ja Martoista muodostuva kuoro.

”Aleksis Kiven elämästä kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tulla kuulemaan konserttia. Kiven tarina avautuu ennen kaikkea hänen runojensa, laulujensa ja muun kerronnan kautta”, Poikela kertoo.

Ma 10.10. klo 19
Aleksis Kiven päivän konsertti

Nurmijärven kirkko
Konsertin kesto 1 tunti 15 minuuttia, ei väliaikaa
Järj. Nurmijärven puhallinorkesteri, Martat ja Nurmijärven reserviläiset