Kirjasto

Uudella parvella näyttely lääketehtaasta

Pääkirjaston uudelle parvelle tulee tila museon pienoisnäyttelyille. Vitriininäyttelyn ja näytöllä pyörivien valokuvien ensimmäisenä aiheena on kirkonkylässä sijainnut Albin Koposen lääketehdas. Nurmijärven museo sai viime vuonna kokoelmiinsa lisää aiheeseen liittyvää esineistöä ja valokuvia.

Apteekkari Albin Koponen perusti Nurmijärvelle Suomen ensimmäisen lääketehtaan 1899, joka on siten suomalaisen lääketeollisuuden alkamisvuosi.

Nurmijärven Apteekin Lääke-Laboratoorin menestystuote oli lapamatojen häätöön käytetty alvejuuriuute,
filisiini. Lapamatotauti oli Suomessa merkittävä kansanterveydellinen ongelma, joten lääkkeille oli suuri kysyntä. Matolääkkeen, ”Koposen kapseleiden” lisäksi Albin Koponen kehitti tehtaan tuotantoon lähes 30 muuta valmistetta.

Tehdas oli omavarainen, koska myös tuotantolaitteet Koponen suunnitteli itse. Hän oli aktiivinen tuotteittensa mainostaja ja markkinoija sekä kotimaahan että ulkomaille. Alvejuuresta tehty rohdosuute ja siitä tehdyt valmisteet olivatkin suomalaisen lääketeollisuuden ensimmäisiä vientiartikkeleita. Menekkiä oli Venäjälle ja Ruotsiin, kirjeenvaihto osoittaa Yhdysvaltoihin valmistellun vientiä ja myös Kiinaan viriteltiin asiakkuussuhteita.