Kirjasto

Kiviviikon kirjailijavieraita

Kuva: Ville Juurikkala

Klaukkalan kirjastoon saapuu 10.10. klo 18 Antti Tuomainen, joka on yksi tämän hetken kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisista kirjailijoista. Dekkaristina tunnetun kirjailijan yhdestoista teos Majavateoria ilmestyi elokuussa.

Tuomaisen esikoisteos Tappaja, toivoakseni ilmestyi 2006 Myllylahden kustantamana. Sitä seurasi useita tummanpuhuvia dekkareita, mm. Helsinki-kirjojen kustantama dystopia Parantaja (2010), josta Suomen dekkariseura myönsi Tuomaiselle Vuoden johtolanka -palkinnon. Parantajan ansiosta Tuomaisesta kiinnostui myös kirjallisuusagentuuri, joka nykyään edustaa häntä ulkomailla. Tähän mennessä Tuomaisen tuotantoa on julkaistu jo 30 maassa. Innokkaimmin häntä luetaan Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa.

Tuomaisen tuotannossa käännekohtana voi pitää teosta Mies, joka kuoli. Siinä Tuomainen käyttää ensimmäisen kerran uutta tyylilajia, rikosromaanin ja mustan komedian yhdistelmää, josta onkin tullut hänen tavaramerkkinsä. Mies, joka kuoli ilmestyi tämän vuoden kesäkuussa myös Samuli Valkaman ohjaamana ja Jussi Vatasen tähdittämänä tv-sarjana. Se on ensimmäinen filmatisointi Tuomaisen tuotannosta. Lisää on kuitenkin tulossa, sillä Jäniskertoimesta on tekeillä Hollywood-elokuva, jonka pääosaan on kiinnitetty Steve Carrell.

Kuva: Noora Palonen

Vuoden johtolanka -palkinnon lisäksi Tuomainen on palkittu vuoden parhaan pohjoismaisen dekkarin palkinnolla Petrona Awardilla (2020) kirjastaan Pikku-Siperia. Lisäksi hänellä on lukuisia kansainvälisten kirjallisuuspalkintojen ehdokkuuksia muista teoksistaan.

Pääkirjastoon saapuu Kiviviikon kirjailijavieraaksi 12.10. klo 18 Varpu Hintsanen. Hintsanen on psykiatrinen sairaanhoitaja, mielenvalmentaja ja bloggaaja. Hän puhuu työssään itsetuntemuksen, myönteisyyden ja toivon merkityksestä vaikeuksien kohtaamisessa sekä neuvoo keinoja vaikeiden tunteiden kanssa selviytymiseen.

Viime vuonna ilmestyneessä esikoiskirjassaan, Valo, joka ei kadonnutkaan, Hintsanen kertoo, miten hänestä tuli syöpään sairastuneen tyttärensä omaishoitaja ja kuinka hän tyttärensä menehdyttyä on selviytynyt ja löytänyt elämästä myös iloa suunnattomasta surusta huolimatta.

Vierailu on osa Minä elän! Aleksis Kivi 150 vuotta -merkkivuotta, jonka teemana on mielen hyvinvointi ja mielenterveys.

Rajamäen kirjaston Kiviviikon kirjailijavieras lauantaina 15.10. klo 14.30 alkaen on kirjailija Taina Laane. Hänen vierailunsa aiheena on ”Kesytä kriitikkosi – ajatuksia lempeämmästä elämästä”. Luennon aikana pohditaan mm. miten tietoisuuden ja itsemyötätunnon avulla on mahdollista muuttaa sisäistä vuoropuheluaan ja suhtautumista itseensä.

Kuva: Uzi Varon

Laane on positiivisen psykologian, mindfulnessin ja ratkaisukeskeisen menetelmän kouluttaja ja vapaa kirjoittaja. Häneltä on ilmestynyt kuusi omaa kirjaa sekä kaksi kirjaa yhteistyössä muiden kirjoittajien kanssa. Teokset käsittelevät myötätuntoa ja positiivista psykologiaa – itsen ja toisen arvostavaa kohtaamista peilaten. Laaneella on tutkinnot yhteiskuntatieteestä ja positiivisesta psykologiasta Yhdysvalloista. Hän on kouluttautunut myös itsemyötätuntomenetelmän opettajaksi ja tekee työtä myös työnohjaajana ja laulujen sanoittajana.

Vierailu on osa Minä elän! Aleksis Kivi 150 vuotta -merkkivuotta, jonka teemana on mielen hyvinvointi ja mielenterveys.