Liikenne

Yksityisteillä tapahtuu

Yksityistielaki-koulutukset ovat keränneet runsaan joukon kiinnostuneita valtuustosaliin.
Yksityistielaki-koulutukset ovat keränneet runsaan joukon kiinnostuneita valtuustosaliin.

Ajankohtaiset tiedot ja koulutusmateriaalit yksityistielaki-koulutuksista löydät osoitteesta: nurmijarvi.fi/yksityistiet

Vuosi sitten voimaan astunut yksityistielaki korvasi vuoden 1963 lain. Lain tarkoituksena on muun muassa taata tieosakkaiden yhdenvertainen kohtelu.
Nurmijärven kunnan alueella on noin 290 kilometriä yksityisteitä, joiden kunnossa pitämisestä vastaavat tiekunnat ja niiden osakkaat. Lakimuutoksen myötä kunta voi myöntää avustusta ainoastaan toimiville tiekunnille.
Tienpitoavustusta on hakenut tähän asti vuosittain noin 110–130 tiekuntaa, joilla ei ole ollut hoitosopimusta kunnan kanssa. Vuosikymmeniä vanhat hoitosopimukset noin 110 yksityistiellä ovat rauenneet vuoden 2019 alussa, mutta päivittäishoitoa kunta jatkaa vielä vappuun 2020 saakka.
Tiekuntien uudelleen järjestäytyminen on tällä hetkellä vilkasta. 80 tiekuntaa on ollut yhteydessä kuntaan, ja noin kolmannes on jo saanut toimintansa käynnistettyä. Suurimpaan osaan tiekunnista toimielimeksi on tullut hoitokunta. Muutama tiekunta käyttää tieisännöitsijän palveluita.

Kunnan avustuskäytäntöä kehitetään

Kunnan avustusjärjestelmää yksityisteiden kunnossapitoon ja perusparannuksiin ollaan uusimassa. Avustusperiaatteita on tarkoitus käsitellä kunnanhallituksessa ja valtuustossa tämän talven ja kevään aikana. Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta päättää tiekuntakohtaisesti yksityisteiden avustamisesta.

Kunta tukee muutoksessa – materiaalia itse opiskeltavaksi kotisivuilla

Kunta on järjestänyt yksityisteiden osakkaille kolme käytännönläheistä koulutuspäivää, joiden videotallenteet ja muut koulutusmateriaalit löytyvät kunnan verkkosivuilla. Koulutuksissa tutustuttiin uuden yksityistielain keskeisiin kohtiin, tiekunnan ja hoitokunnan tehtäviin, tieyksiköintiin ja yksityisteiden vuosikelloon. Vuonna 2020 koulutuksissa pureudutaan avustusten hakemiseen ja perusparannushankkeisiin. Koulutuksista tiedotetaan kunnan kotisivuilla, Nurmijärvi – Siisti ilmiö -Facebook-sivuilla ja Nurmijärven Uutisissa.