Tukea oppimiseen

Tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin perusopetuksessa

Oppimisen tuen lainsäädäntö muuttuu 1.8.2025 alkaen

Perusopetuksen oppimisen tuki muuttuu uuden lain myötä. Tarkoituksena on vahvistaa oppilaan oikeutta tukeen. Samalla vahvistetaan oppilaan oikeutta saada tukea omassa ryhmässä ja omassa koulussa.

Riittävän tuen perustana ovat oppimisen edellytyksiä tukevat opetusjärjestelyt. Näillä tarkoitetaan mm. sitä, että opetusryhmissä toteutuisi opetuksen eriyttäminen, strukturointi, joustava ryhmittely, koulunkäynnin ohjaajan tuki, kielitietoinen opetus, oppimista tukevien konkreettisten välineiden käyttö jne. Tuen uudistus nojaa vahvasti myös siihen, että opettajat tekevät yhteistyötä, samanaikaisopetusta ja yhteistä suunnittelua.

Kaikki oppilaat ovat oikeutettuja ryhmäkohtaisiin tukimuotoihin, joita ovat

  • yleinen tukiopetus
  • opetuskielen tukiopetus
  • erityisopettajan opetus muun opetuksen yhteydessä

Opetuksen järjestäjän on käytettävä vähintään 0,122h/oppilas/viikko ryhmäkohtaisiin tukimuotoihin. Koulujen lukuvuosisuunnitelmissa kuvataan, miten lakisääteinen resurssi käytetään.

Mikäli ryhmäkohtaiset tukimuodot ovat riittämättömiä, tuen tarpeen arviointiin ja tukea koskevaan suunnitelmaan pohjaten voidaan oppilaalle tehdä hallintopäätös oppilaskohtaisista tukitoimista. Näitä ovat

  • erityisopettajan antama opetus osittain pienryhmässä ja muun opetuksen yhteydessä
  • erityisopettajan tai erityisluokanopettajan antama yhden tai useamman oppiaineen opetus pienryhmässä
  • erityisluokanopettajan antama opetus erityisluokassa
  • oppilaskohtaiset tulkitsemis- ja avustajapalvelut
  • apuvälineet

Tuen tarpeen arviointia ja tukea koskevaa suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa.

Siirtymäajan vuoksi oppilaiden tuki jatkuu ennallaan lukuvuoden 2025-2026 alussa, vaikka laki muuttuu 1.8.2025. Jokaisen nyt tehostettua tai erityistä tukea saavien oppilaiden tilanne arvioidaan viimeistään 31.8.2026 mennessä. Tuen tarpeen arvioinnin perusteella oppilas voi jatkossa saada ryhmäkohtaisia tukimuotoja tai hallintopäätöksen kautta oppilaskohtaisia tukitoimia ryhmäkohtaisten tukimuotojen rinnalla.

Valtakunnallisen uudistuksen vuoksi siirtymäajan jälkeen ei enää käytetä käsitteitä kolmiportainen tuki, yleinen tuki, tehostettu tuki, erityinen tuki, pedagoginen arvio, pedagoginen selvitys, oppimissuunnitelma ja henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma.

Nurmijärven kunnan opetussuunnitelma on päivitetty vastaamaan valtakunnallisia opetussuunnitelman perusteita.

Tämä sivusto päivittyy lukuvuoden 2025-2026 aikana.

Oppisen ja koulunkäynnin tuki 31.7.2025 asti

Jokaisella oppilaalla on oikeus saada ohjausta ja tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin. Tuen tarve voi vaihdella tilapäisestä jatkuvaan, vähäisestä vahvempaan tai yhden tukimuodon tarpeesta useamman tukimuodon tarpeeseen. Koulutyössä tuen muodot on jaettu kolmelle portaalle, alkaen yleisestä kaikille oppilaille tarjottavasta tuesta, oppilaan tuen tarpeen mukaiseen tehostettuun ja erityiseen tukeen.

Yleinen tuki sisältää mm. opetuksen eriyttämistä, opettajien yhteistyötä ja opetusryhmien joustavaa muuntelua sekä erilaisia muita tukitoimia. Tehostettua tukea annetaan oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja. Erisyistä tukea annetaan oppilaille, joiden kasvun, kehityksen tai oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muilla tukitoimilla.

Lisätietoa oppimisen ja koulunkäynnin tuesta löytyy alla olevasta kysymyksiä ja vastauksia -osasta. Oppimisen ja koulunkäynnin tuen järjestäminen on kuvattu Nurmijärven kunnan opetussuunnitelmassa. Pulmatilanteessa kannattaa olla suoraan yhteydessä oppilaan omaan opettajaan tai koulun rehtoriin. Tarvittaessa voi kääntyä myös kasvun ja oppimisen tue päällikön puoleen, ks. yhteystiedot.

Kysymyksiä ja vastauksia oppimisen ja koulunkäynnin tuesta