Ajankohtaista

Yksityistiet

Kunta käy vuoropuhelua yksityistieasioissa – katso kevään aikataulu!

10.2.2021

Tammikuun alussa 2019 voimaanastunut yksityistielaki estää kuntia avustamasta yksityistietä, mikäli yksityistiellä ei ole toimivaa tiekuntaa. Nurmijärven yksityisteiden tiekunnilla on mahdollisuus saada yksityistieavustusta tien kunnossapitoa ja perusparantamista varten. Tiekunnat voivat hakea yksityistieavustusta vuosittain 31.5. mennessä. Tähän tiedotteeseen on koottu tietoa siitä, miten kunta viestii yksityistieasioista, kuinka kunnalle voi antaa palautetta ja kehittämisehdotuksia, mistä yksityisteiden tiekunnat saavat lisätietoa ja miten tiekunnat voivat osallistua kevään aikana.

Kevään 2021 ohjelma ja aikataulu

Kokosimme tähän kevään tärkeimmät päivämäärät yksityisteiden osalta:

  • Yksityistiekysely aukeaa kunnan sivuilla, 10.2.
  • Auttava puhelin palvelee yksityistieasioissa, 19.2. alkaen perjantaisin klo 9-14
  • Kunta päivittää teemasivuille usein kysyttyjä kysymyksiä, 26.2. alkaen
  • Tiekunnille lähetetään tiedote avustuksien hakemisesta, maaliskuu 2021
  • Yksityistie-info- ja keskustelutilaisuus, 11.3. Klo 18-20    
  • Yksityistieavustusten haku, 31.5. mennessä  
  • Hakemusten ja palautteiden analysointi, jatkotoimenpiteiden määrittely, kesäkuu 2021      
  • Yksityistieavustukset asema- ja rakennuslautakunnassa, elo-syyskuussa 2021  

Löydä tarvitsemasi tieto kunnan nettisivuilta ja osallistu

Nurmijärven kunnalla on yksityistieasioille omat teemasivut, jotka muodostavat yksityistieasioiden ajankohtaisen tietopankin. Teemasivuilta löytyy ajanmukaista tietoa yksityistieasioista ja niitä on päivitetty ja päivitetään aktiivisesti alkuvuodesta 2021: kunta muun muassa kerää kuntalaisilta yksityistieasioihin liittyviä kysymyksiä helmi-maaliskuun aikana ja täydentää niiden pohjalta Usein kysyttyä yksityisteistä -sivua.

Teemasivuilla voi tutustua muun muassa seuraaviin kokonaisuuksiin:

Selaa usein kysyttyjä kysymyksiä ja kysy yksityistieasioista sekä anna palautetta verkkolomakkeella

Saako yksityistien tilapäisestä käytöstä periä maksua? Ketkä saavat käyttää yksityistietä? Voiko tiemme olla yksityistie, vaikka kiinteistörekisteriotteessa ei näy rasitteena yksityistietä? Miksei kunta voisi kaavoittaa yksityistietäni kaduksi? Muun muassa näihin vastauksiin löytyy vastaukset kunnan yksityisteiden teemasivuilta.

Puuttuuko sivuilta vastaus sinua askarruttavaan kysymykseen? Voit esittää kysymyksesi verkkolomakkeen kautta, niin kunta päivittää teemasivuja vastaamaan entistä paremmin kuntalaisten tarpeisiin. Kysymyksiin vastataan ”usein kysyttyä yksityisteistä”-sivulla maaliskuun alkupuolelta lähtien, sekä torstaina 11.3. verkossa järjestettävässä infotilaisuudessa.

Voimmeko parantaa toimintaamme? Voit antaa myös palautetta verkkolomakkeen kautta!

Auttava puhelin neuvoo nurmijärveläisiä yksityistieasioissa 

Nurmijärven kunta avaa yksityistien tiekunnille ja hoitokunnille auttavan puhelimen. Puhelimessa vastataan esiin nousseisiin kysymyksiin ja autetaan käytännön haasteissa. Auttavassa puhelimen asiantuntijana tieisännöitsijä Mika Rahja vastaa nurmijärveläisten tiekuntien kysymyksiin perjantaisin klo 9–14 19.2. alkaen numerossa 040 317 2351.

Lisäksi Suomen Tieyhdistys neuvoo yksityistieasioissa jäseniään puhelimitse maksutta. Palvelu perustuu takaisinsoittoon. Ei-jäseniä palvelee maksullinen yksityistieneuvontapuhelin arkisin klo 9–18. Lisää tietoa Suomen Tieyhdistyksen neuvonnasta 

Info- ja keskustelutilaisuus 11.3. klo 18-20

Torstaina 11.3. järjestetään verkossa seuraava infotilaisuus, jossa mm. pureudutaan uudistuneeseen avustuskäytäntöön ja vastataan tieosakkaiden kysymyksiin. Tervetuloa mukaan!

Tilaisuudessa kerrotaan muun muassa yksityistieavustusten hakemisesta, kerrotaan tiekuntien toiminnasta käytännössä ja vastataan yksityistieasioissa heränneisiin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää jo etukäteen kunnan verkkolomakkeen kautta. Koronasta johtuen tilaisuus järjestetään etäyhteyksin. Kunta julkaisee tarkemman ohjelman ja avoimen kutsun tilaisuuteen helmikuun lopulla kunnan kotisivuilla, sosiaalisessa median kanavissa kuin Nurmijärven Uutisissakin.

Yksityistieavustushakemukset 31.5. mennessä

Yksityisteiden tiekunnilla on mahdollisuus saada yksityistieavustusta tien kunnossapitoa ja perusparantamista varten. Tiekunnat voivat hakea yksityistieavustusta vuosittain 31.5. mennessä.

Koronaviruspandemian kokoontumisrajoitusten mahdollisesti jatkuessa, ja estäessä tiekunnan lainmukaisen ja turvallisen uudelleenjärjestäytymisen, ennakkoavustusta voi hakea samaten 31.5.2021 asti.

Lue lisää avustuksista kunnan teemasivuilta!

Kunta tarkastelee uuden avustusjärjestelmän toimivuutta

Kunnan uutta yksityisteiden avustusjärjestelmän toimivuutta ja mahdollisia jatkokehittämisen tarpeita selvitetään. Tiekuntien palautetta, toiveita ja kehitysehdotuksia kerätään nyt käyttöön otetulla lomakkeella sekä osallistavissa keskusteluissa tiekuntien kanssa. Osallistamisesta saadut palautteet ja kehittämisehdotukset kootaan ja arvioidaan kunnassa. Toukokuun loppuun mennessä saapuvat tiekuntien avustushakemukset. Näiden perusteella kunnassa arvioidaan voimassa olevan avustusjärjestelmän täsmentämistarvetta. Mahdolliset ja tarpeelliset päätökset koskien avustusjärjestelmää voidaan tehdä viimeistään ennen seuraavaa talvea.

Takaisin listaukseen