Taajamat ja kylät

Klaukkala

Klaukkala jää ihon alle, kuin joku eksoottinen parasiitti ja se kymmenien vuosien jälkeenkin, ajoittain, nostaa omituisen nostalgian pinnalle. Ja mä sentään lähdin pois sieltä parikymppisenä Ranskaan. Ja yhäkin notkun katsomassa uutisia. Hyvä paikka.”

Hammaslääkäriin pääsee lyhyellä jonotuksella ja siellä jopa kiva käydä.”

Ystävälliset ihmiset, hyvä palvelu liikkeissä ja busseissa, helppo ruveta jutustelemaan vieraiden ihmisten kanssa. Koiratkin tykkää, kun aina lenkillä saavat rapsutuksia. Ja minä ainakin noukin koirankakat pussiin ja laitan roskikseen, vaikka niitä roskiksia on aika harvassa…” 

Luonto ja rauhallinen elämäntapa. Paitsi liikenteessä.

Näin vastattiin 48-vuotiaalle nuorukaiselle Facebookin Klaukkala-ryhmässä, kun hän tiedusteli muuttoaikomuksiensa tueksi klaukkalalaisten tuntemuksia omasta taajamastaan.

Klaukkala on Nurmijärven nopeimmin kasvavista ja kehittyvistä taajamista, jossa kaupunkikuva urbanisoituu samalla kun alpakat laiduntavat vain kahdenkymmenen minuutin kävelymatkan päässä Citymarketista. Lähes 18 000 asukkaan Klaukkalan ilmettä hallitsevat keskustassa kerrostalot, liikerakennukset sekä keskellä taajamaa kohoava Vaskomäki. Lisäksi maamerkkinä toimii puhuttelevaksi piirretty moderni Klaukkalan kirkko. Uusimpana tulokkaana Klaukkalan keskusta-alueelta löytyy vuonna 2017 valmistunut taiteen ja kulttuurin harrastamiselle omistettu monitoimitalo Monikko. Vuonna 2019 avattiin myös 348 askelman kuntoportaat Klaukkalan Tornimäkeen.

Keskusta-alueen ympäriltä löytyy laajoja lapsiperheiden suosimia pientaloalueita. Uusia asuinalueita on kaavoitettu ja ollaan myös kaavoittamassa. Esimerkiksi keskusta-alueeseen kytkeytyvästä pientalovaltaisesta Vanha-Klaukan alueesta povataan runsaan kahden tuhannen uuden asukkaan aluetta.

Klaukkalassa on imua ja tulijoita on enemmän kuin lähtijöitä. Kasvavan väkimäärän kulkua helpottamaan rakennetaan uusi Klaukkalan keskustaajaman kiertävä yhteys – Klaukkala Kehätie. Kehätien rakentaminen aloitettiin helmikuussa 2019 ja tien arvioidaan valmistuvan syksyllä 2021.