Ilmiöntekijät

Haastattelussa eläköityvä varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine

Tärkeintä on lapsen kohtaaminen ja lapsuuden arvon ymmärtäminen

Leena Laine

”Nurmijärvi on hieno paikka! On vanhaa luontoa, koskia, laakeaa maisemaa ja tietysti Sääksi. Laajat viljelyalueet ja Kirkonkylän jäyhät ukot muistuttavat minua Pohjanmaasta”, Nurmijärven varhaiskasvatuspäällikön tehtävistä marraskuussa eläköityvä Leena Laine kertoo. ”Varjopuolena on se, että palveluiden järjestäminen näin laajassa kunnassa on haastavaa.”

Aloittaessaan kunnalla vuonna 2011 Laine ihmetteli päiväkotien varustelutasoa. ”Olemme saaneet parannusta aikaiseksi, mutta pihojen suhteen työtä riittää seuraajallenikin.” Erityisen ylpeä Laine on Metsolan päiväkodista pihoineen. ”Metsolan suunnittelussa kuunneltiin lapsia, mikä myös näkyy lopputuloksessa.”

Toinen ylpeyden aihe hänelle on alkuluokkatoiminta, jossa samassa ryhmässä on sekä esiopetuksen että perusopetuksen 1. ja 2. vuosiluokan oppilaita. ”On hienoa huomata, kuinka eskari-ikäinen innostuu oppimaan varttuneemmilta lapsilta. Samalla malli mahdollistaa sen, että lapsi saa edetä juuri oman kehityksensä mukaan.”

Lasten määrä on kunnassa laskenut Laineen aikana. ”Kun aloitin, alle kouluikäisiä nurmijärveläisiä oli noin 4000, nyt heitä on noin 3000.”

Elämänura paremman lapsuuden parissa

”Lukiossa ollessani astui voimaan laki varhaiskasvatuksesta, ja kaikki kaverini halusivat lastentarhanopettajaksi. Kaikki paitsi minä. Kotona sanottiin, että pitää tulla pappi, lukkari tai ainakin lakimies. Lopulta tein yli 40-vuotisen uran varhaiskasvatuksen saralla”, 1970-luvun alussa Alavuden lukiota käynyt Laine nauraa.

Ensimmäisen sijaisuuden Laine sai Alavudelta ja seuraavan Turengista. Tämän jälkeen hän siirtyi Hyvinkäälle päiväkodin johtajaksi. ”Toimin päiväkodin johtajana lähes 30 vuotta. Myöhemmin tie vei hallinnollisiin tehtäviin, ensin Lempäälään ja sitten Nurmijärvelle.”

Juuriltaan pohjalainen maatalon tyttö

”Kotonamme eli useita sukupolvia. Lapsuuden keväät olivat ihania, kun karitsoja syntyi. Kesäisin talo oli täynnä kesävieraita.”

Leena oli jo lapsena omatoiminen. Ensimmäisenä koulupäivänä hän ilmoitti äidilleen, ettei tarvitse saattajia. ”Minulla oli uusi lakki, laukku ja pyörä. Koulu oli kahden kilometrin päässä, ja olin tottunut liikkumaan itse.”

Progea ja politiikkaa

Kun Laineen kanssa keskustelee menneistä, keskustelu siirtyy aina myös musiikkiin. ”Se oli aikaa! Alavuden nuorisoseuralla soitti sen ajan parhaita bändejä – Pepe & Paradise, Wigwam, Tasavallan Presidentti. Parasta oli maata patjalla ja kuunnella putkiradiosta Radio Luxembourgia. Yöllä saattoi kuulla kohinan seasta jopa musaakin”, Laine muistelee. ”Ehkä eläkkeellä on aikaa kuunnella vinyyleiltä ja aloittaa jälleen pianonsoitto.”

Erityisesti hyvinkääläiset tuntevat Laineen paikallispoliitikkona. Keskustan jäsenyys tuli äidinmaidossa ja vaikuttamisen siemenet kylvettiin nuoruudessa. ”Kouluneuvostoaikana meillä oli mahtavia kursseja ja reissuja liittokokouksiin. Olihan silloin ylipolitisoitumista, mutta olimme myös hyviä kavereita puoluerajojen yli. Opin, että yhteistyö on elinehto politiikassa.”

Laineen luottamustehtävät jatkuvat vielä ainakin seuraavat kolme vuotta kuntapolitiikassa ja hyvinvointialueen valtuustossa.

Kuinka kuntatyö on muuttunut?

”Totta kai varhaiskasvatus on muuttunut vuosien aikana. Mutta se kaikkein tärkein, lapsen aito kohtaaminen ja lapsuuden arvon ymmärtäminen, ei ole muuttunut. Siinä ei varhaiskasvatussuunnitelmat auta, jos ei tätä sisäistä”, Laine näkee.

Laine muistelee tapausta, jossa työntekijät toivat hänelle neljä vilkasta poikaa hoidettavaksi. ”Ehdotin lapsille, että mentäisiinkö metsään rakentamaan maja. Kun poikia kuunteli ja he saivat mielekästä tekemistä, heistä kuoriutui oikeita kullannuppuja. Hetken päästä he nukkuivat sammaleella.”

Nurmijärvellä saa olla oma itsensä

Nurmijärven kunta on Laineen mukaan muuttunut 11 vuodessa. ”Sisäinen vuorovaikutus, yhteistyö ja tiedolla johtaminen ovat parantuneet huimasti. Kunnassa on hyvä ilmapiiri ja ihmisten kanssa on helppo tulla toimeen – saa olla oma itsensä.”

Kun kysyn Laineelta, ketä kunnan työntekijää hän arvostaa, hän nostaa esille sivistysjohtaja Tiina Hirvosen. ”Tiina on hyvä esimies. Hänellä on johdettavanaan suuri organisaatio, ja hän osaa johtaa kokonaisuutta sekä antaa tilaa muille.”

Laine kehuu erityisesti kunnan varhaiskasvattajia.
”Nurmijärven briljantit päiväkodin johtajat, varajohtajat ja varhaiskasvattajat tekevät työnsä hyvin. He oppivat innokkaita uutta ja ovat innolla mukana eri hankkeissa”, Leena Laine sanoo ja osoittaa sanansa suoraan työntekijöille: ”Pitäkää lapsi tulevaisuudessakin keskiössä. Kiitokset yhteistyöstä!”