Kirjasto

Rajamäen kirjaston ovi kävi viime vuonna tiuhaan tahtiin

Alustavien tilastojen mukaan Rajamäen kirjaston asiakaskäynnit kasvoivat 19 prosenttia edellisvuodesta. Lainausluvut nousivat myös mukavasti, noin 16 prosenttia. Tarkemmat kirjastotilastot valmistuvat myöhemmin keväällä, mutta jo vuosi 2022 oli nousujohteinen.

Kirjaston arjen vilkastumiseen on osaltaan vaikuttanut koronatilanteen helpottuminen. Tapahtumatoiminta on ollut menneenä vuonna vilkasta, ja kaikki tapahtumat on pystytty pitämään kirjaston omissa tiloissa. Lapsiperheille suunnattu syyskuinen Lystilauantai veti väkeä mukavasti neljän vuoden tauon jälkeen.

Henkilökunta arvelee, että Rajamäen alueelle muuttaneet uudet asukkaat ovat toinen syy kirjastonkäytön vilkastumiseen. Ainakin uusia kortteja on tehty vuosina 2022 ja 2023 enemmän kuin kahtena koronaa edeltävänä vuonna.

Kirjasto on suosittu ajanviettopaikka koululaisten keskuudessa koulupäivien jälkeen. Lähialueen koulut ja päiväkodit hyödyntävät kirjastoa mielellään myös koulupäivän aikana ja lainaavat kirjoja luettavaksi luokkaan tai kotiin. Monipuolinen yhteistyö koulujen kanssa on kirjastolaisille tuttua ja mieluisaa työtä. Lukuvuoden aikana kirjastossa vierailee useita eri luokkia eskareista seiskoihin kouluille suunnatun Kulttuuripolku-toiminnan tiimoilta.

Vakioasiakas Jukka Sirkiä kertoo käyvänsä Rajamäen kirjastossa vähintään kerran viikossa. Sirkiä muutti vuonna 2017 takaisin Rajamäelle ja on siitä lähtien käynyt kirjastossa säännöllisesti. Käynneillään hän lähinnä lainaa kirjoja.

Sirkiän mielestä kirjaston henkilökunta on aina ollut ystävällistä ja aulista auttamaan. Hän onkin löytänyt kirjastosta kaiken tarvitsemansa tiedon.

Lähikirjaston tulevaisuudessa häämöttävät uudet tilat, jotka ovat suunnitteilla tien toiselle puolen rakentuvalle koulukampusalueelle. Uusien tilojen myötä kirjasto pystyy palvelemaan asiakkaitaan monipuolisemmin, mutta toistaiseksi arki jatkuu entiseen malliin. Vuodelle 2024 on suunnitteilla muun muassa K60-tapahtumia, luento lajittelusta, kirjailijavierailu, Soturikissapäivä ja ystävänpäivän tapahtuma nuorille.

Jukka Sirkiä

“Kirjastoon on helppo tulla, koska se on lähellä kotia”