Kirjasto

Hävikki hyödyksi kirjastoissa

Valtakunnallista Nuukuusviikkoa vietetään 15.–21. huhtikuuta. Viikon tarkoitus on edistää luonnonvarojen säästäväistä käyttöä ja ehkäistä jätteiden syntyä. Nurmijärven kirjastoissa paneudutaan koko huhtikuun ajan vastuulliseen kuluttamiseen ja hyviin tekoihin hävikin vähentämiseksi. Hävikki hyödyksi! -teemakuukausi tuo kirjastoihin kierrätykseen, tuunaukseen, nuukailuun ja muuhun tiedostavaan kuluttamiseen liittyviä tapahtumia ja kirjanäyttelyitä.

Palkittu sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo vierailee Klaukkalan kirjastossa 11. huhtikuuta kello 18. Takalo kertoo pyöräilyn historiaa ja kehitystä valottavasta sarjakuvakirjastaan Polkimilla – nyt, ennen ja tulevaisuudessa (Suuri Kurpitsa, 2023). Omassa elämässään Takalo kannattaa polkupyöräilyn lisäksi tee se itse –kulttuuria ja jakamistaloutta.

Pääkirjaston vieraaksi saapuu 17. huhtikuuta kello 18 toimittaja ja kirjailija Laura Honkasalo. Honkasalo kertoo, miten voimme nuukailemalla ja yksinkertaistamalla elää täysipainoisesti ja parantaa samalla maapallon hyvinvointia. Käsitöitä harrastava Honkasalo on kirjoittanut muun muassa tietokirjan Nuukaillen, eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman (Kirjapaja, 2014).

Lajittelusta puhutaan Rajamäen kirjastossa 18. huhtikuuta kello 17.30 ja Klaukkalan kirjastossa 25. huhtikuuta kello 18. Kiertokapulan ympäristökouluttaja Minna Sawkins antaa neuvoja kotitalouksien jätehuoltoon.

Hävikki hyödyksi! -kuukausi huipentuu koko perheen kierrätystapahtumaan pääkirjastossa 27. huhtikuuta kello 10–14. Päivä tarjoaa konkreettisia vinkkejä siihen, miten monin eri tavoin arjessa syntyvää hävikkiä voi vähentää muun muassa korjaamalla, tuunaamalla ja kierrättämällä. Mukana päivää toteuttamassa ovat myös Kiertokapula sekä kunnan nuorisopalvelut ja liikuntapalvelut.

Laura Honkasalo. Kuva Arto Wiikari 2017.