Seurantakäynnit lastenneuvolassa

Lastenneuvolan laajat terveystarkastukset:

1½v laajaterveys tarkastus: terveydenhoitaja + lääkäri

Tietoa laajasta terveystarkastuksesta

-voitte varata ajan 1,5 vuotiaan lapsenne laajaan terveystarkastukseen sähköisesti  Kansalaisen ajanvarauksen kautta noin kuukautta ennen kuin lapsi täyttää 1,5 vuotta, jos olette saaneet neuvolasta ohjeen sähköiseen ajanvaraukseen. Voitte varata ajan myös puhelimitse neuvolan puhelinpalvelusta.  

-Lääkäriajan saatte terveydenhoitajan käynnin yhteydessä

-Laajaan terveystarkastukseen on hyvä varata aikaa seuraavasti:  1 tunti terveydenhoitajan ja 30 min. lääkärin suorittamaan terveystarkastukseen.

-Laajassa terveystarkastuksessa käsitellään koko perheen terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Toivomme teidän täyttävän etukäteen ja tuovan mukananne neuvolaan Kyselyn alkoholin käytöstä (Audit) . Pyydämme teitä myös tutustumaan Pikkulapsiperheen voimavaralomakkeeseen ja keskustelemaan lomakkeen aiheista kotona. Halutessanne voitte ottaa voimavaralomakkeen asioita puheeksi lapsenne neuvolakäynnillä.

 

4v laaja terveystarkastus: terveydenhoitaja + lääkäri

Tietoa laajasta terveystarkastuksesta

-voitte varata ajan 4 vuotiaan lapsenne laajaan terveystarkastukseen sähköisesti  Kansalaisen ajanvarauksen kautta noin kuukautta ennen kuin lapsi täyttää 4 vuotta, jos olette saaneet neuvolasta ohjeen sähköiseen ajanvaraukseen. Voitte varata ajan myös puhelimitse neuvolan puhelinpalvelusta

- Lääkäriajan saatte terveydenhoitajan käynnin yhteydessä.

- Laajaan terveystarkastukseen on hyvä varata aikaa seuraavasti:  90 min. terveydenhoitajan ja 30 min. lääkärin suorittamaan terveystarkastukseen.

-4-vuotias on terveystarkastuksen aikana yleensä ensin terveydenhoitajan kanssa ilman vanhempia tehtävien suorittamisen ajan, jonka jälkeen keskustellaan yhdessä lapsen ja perheen asioista. Terveystarkastuksen yhteydessä lapselta tarkastetaan lähi- ja kaukonäkö ja lapselle annetaan ikäryhmään kuuluva rokote, joka suojaa jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä, hinkuyskältä ja poliolta.

-Voitte tulostaa terveystarkastuskyselyn vanhemmille ja tuoda täytettynä lomakkeen terveystarkastukseen. Tutustukaa myös Pikkulapsiperheen voimavaralomakkeeseen ja keskustelkaa lomakkeen aiheista kotona. Halutessanne voitte ottaa voimavaralomakkeen asioita puheeksi lapsen neuvolakäynnillä.  

-Jos lapsenne on päivähoidossa, pyytäkää päivähoitopaikasta lapsenne asioihin liittyvä tiedonsiirtolomake neuvolaa varten ja tuokaa se allekirjoitettuna terveydenhoitajan vastaanotolle.

 

Lastenneuvolan määräaikaiset terveystarkastukset toteutetaan lapsen ollessa 2, 3, 5 ja 6 vuotta:

- terveystarkastuksen toteuttaa neuvolan terveydenhoitaja

- ajan voi varata sähköisesti Kansalaisen ajanvarauksen kautta noin kuukautta ennen lapsen syntymäpäivää, jos olette saaneet neuvolasta ohjeen sähköiseen ajanvaraukseen. Muussa tapauksessa aika varataan puhelimitse neuvolan puhelinpalvelusta.

-terveystarkastukseen on hyvä varata aikaa 1 tunti

-3-vuotiaan lapsen kanssa tehdään tarkastuksen yhteydessä tehtäviä ja häneltä tarkastetaan lähinäkö. Näön tarkastusta olisi hyvä harjoitella kotona katsellen kuvia toinen silmä peitettynä esim. vanhemman kädellä.

-5-6- vuotiaat lapset on terveystarkastuksen aikana yleensä ensin terveydenhoitajan kanssa ilman vanhempia tehtävien suorittamisen ajan, jonka jälkeen keskustellaan yhdessä lapsen ja perheen asioista

-5-vuotiaalta lapselta tarkastetaan terveystarkastuksessa myös kuulo audiometrilaitetta ja kuulokkeita käyttäen

-6-vuotiaalta lapselta tarkastetaan lähi- ja kaukonäkö ja lapsi saa käynnin yhteydessä valtakunnalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan MPR-rokotteen, joka suojaa lasta vihuri- ja tuhkarokolta sekä sikotaudilta.