Ajankohtaista

Näin Nurmijärvi rakentuu blogi, Rakentaminen, Tontit

Näin Nurmijärvi rakentuu blogi: Millainen tyyppi voisi rakentaa minitalon?

16.4.2021

Kunta valmistelee asemakaavan muutosta Kirkonkylän Rantapuiston alueelle. Asemakaavan muutosluonnoksen mukaan alueelta olisi tulossa myyntiin minitaloille soveltuvia minitontteja, joiden koko on 400–500 m2. Tontin koosta riippuen sille voi rakentaa noin 80–120 kerrosneliömetrin suuruisen omakotitalon aputiloineen.

Millainen tyyppi sitten voisi olla potentiaalinen minitalon rakentaja? Ja millainen voisi olla juuri hänelle räätälöity minitalo? Sukella mukaan elämänmakuisiin tarinoihin, ja löydä joukosta oma tyyppisi, jonka unelmiin ja saappaisiin voisit helposti sujahtaa.

Vihtori 65 v., tuore eläkeläinen

Vihtorille tärkeää on puuhastella verstaassa ja pihamaalla, mutta asunnolta hän ei odota muuta kuin sohvaa, miehekkään kokoista TV:tä sekä rauhallista ja varjoisaa paikkaa, johon kallistaa päänsä iltaisin. Keittiö on hyvä olla nurkan takana, Vihtori kun ei aina menemisiltään ehdi ”huushollata”. Takka pitää talossa kuitenkin olla ja siinä päällä keittolevy luomuohrapuurolle. Pihalla sijaitseva puulämmitteinen sauna on ainoa oikea sauna Vihtorille ja se lämpiää keväästä syksyyn joka viikko keskiviikkoisin ja lauantaisin, kun on ensin lenkkeilty järven ympäri tai lähellä Parkkimäessä.

Minitalon pohjapiirros. Talossa on 1 huone ja tupakeittiö sekä sauna ja iso terassi.

Alkovi, tupakeittiö, wc/kph ja khh (51 m2) + pihasauna/verstas (16 m2)

Ruusu ja Perttu, kustannustietoinen nuoripari

Ruusu ja Perttu ovat aktiivinen liikuntaa harrastava nuoripari, joka etsi pitkään sopivaa ensiasuntoa, mutta päätyi lopulta rakentamaan sen itse. Syy oli pitkälti Pertun isän sopivasti ajoittunut eläkkeelle jääminen, ja mahdollisuus avustaa rakentamisessa. Syy rakentamiselle oli pitkälti taloudellinen, samalla toki varauduttiin mahdolliseen perheenlisäykseen lähitulevaisuudessa. Taloa pitää voida tarvittaessa jatkaa pihalle päin perheen kasvaessa. Tärkeää yhteisessä kodissa on tilava yhtenäinen keittiö-ruokailu-olohuone, jossa voi oleskella kavereiden kanssa. Varastotilaa on myös hyvä olla, niin kausiurheiluvälineille kuin saunapuillekin.

Minitalon pohjapiirros. Talossa on kaksi makuuhuonetta, tupakeittiö jawc/kph ja khh sekä pihasauna/varasto.

2 mh, tupakeittiö, wc/kph ja khh (67 m2) + pihasauna/varasto (16 m2)

Vilma 30 v., koiramamma

Vilma on koiraihmisiä, jolle tärkeää on pieni, mutta toimiva keittiö. Keittiö, jossa voi istua pöydän ääreen lukemaan lehteä aamukahvilla ja josta löytyy paikka koirien ruokakipoille. Lisäksi tarvitaan iso kodinhoito/pesuhuone, jossa Vilma voi suihkuttaa ja kuivattaa koiransa, Rudolfin ja Arthurin, syksyisen kävelylenkin jälkeen. Saunaan pitää päästä helposti ympäri vuoden, sillä Vilma on vilukissa, ja kesällä on mukava saunoa pihasaunassa ystävien kanssa.

Minitalon pohjapiirros. Talossa on makuuhuone, tupakeittiö, sauna/wc/kph ja khh ja pihasauna.

1 mh, tupakeittiö, sauna/wc/kph ja khh (54 m2) + pihasauna (12 m2)

Hertta ja pojat, oma tila kaikille

Yksinhuoltaja Hertta halusi itselleen ja pojilleen toimivan kodin, jossa äidille on tarvittaessa oma rauha talon toisessa päässä ja pojille huoneet toisessa. Musiikki ja poikien kaverit eivät häiritse, kun Hertta työpäivän päätteeksi oikaisee moottoroituun vuoteeseensa, nostaa päädyn lukuasentoon ja keskittyy rakkaaseen harrastukseensa, dekkareiden ahmimiseen. Äidille on myös oma puuterointi- ja vaatehuone, jossa ei ole aamulla ruuhkaa, kun nuoret miehet valmistautuvat kiireellä koulupäivään.

Minitalon pohjapiirros. Talossa on kolme makuuhuonetta, tupakeittiö, kylpyhyone ja kaksi wc:tä sekä pihasauna.

3 mh, tupakeittiö, 2 x wc, kph ja khh (82 m2) + pihasauna / var (16 m2)

Aino 56 v., viherpeukalo

Aino on aina haaveillut ”mummonmökistä”, mutta tarjolla olevat tontit ovat olleet hänen pienelle unelmalleen liian suuria ja kalliita. Aino ei juurikaan yksityisautoile, vaan kulkee paljon kävellen ja pyöräillen, jolloin useimmat tontit olleet hänelle liian kaukana keskustasta. Ainon haaveena on tunnelmallinen pieni talo, jossa elämä keskittyy tupamaisessa keittiössä oleiluun ja taimien ja yrttien hoitamiseen piharakennukseen sijoittuvassa viherhuoneessa.

Alkovi, tupakeittiö, wc/kph ja khh (38 m2) + pihasauna/viherhuone (16 m2)

Minna, Ville ja Toni, liikkuva perhe

Kolmihenkinen perhe halusi rakentaa ekologisen ja kustannuksiltaan edullisen omakotitalon, josta löytyy kaksi makuuhuonetta ja vieras/työhuone, jonne voi tarvittaessa majoittaa Minna ja Villen vanhemmat ja käyttää huonetta muuten etätyössä. Molemmat harrastavat kokkaamista, Minna kakkuja ja Ville riistaherkkuja. Ruokailutilaan tulee mahtua ruokapöytä, jonka ympärille eri sukupolvet mahtuvat helposti, esimerkiksi jouluna. Pieni vaatehuoltonurkkaus eteisen yhteydessä on toimiva vanhempien juoksuvaatteille ja Tonin jalkapallotreenikamppeille.

2 mh, tupakeittiö, th/mh, 2 x wc, joissa kph/khh (82 m2) + pihasauna (12 m2)

Anni, Pekka ja tytöt, valoisuudesta nauttivat

Nelihenkinen perhe halusi rakentaa valoisan omakotitalon, josta löytyy kolme makuuhuonetta ja jonka kaikki tilat avautuvat päivänvaloon. Erityisen tärkeää Annille oli, että tyttöjen huoneet, joissa oleskellaan ja leikitään paljon päivän aikaan, kylpevät lämpimässä auringonpaisteessa. Saunan he halusivat sekä sisälle että pihan perälle. Vaatehuoneen tulisi olla riittävän suuri toimiakseen samalla vanhempien pukeutumishuoneena. Hiltuset keksivät katkaista käytävän saunan pukutilalla, joka on tarvittaessa erotettavissa omaan rauhaansa, ja palvelee muuten monitoimitilana, jossa viikataan pyykkiä, ommellaan tai sidotaan perhoja tulevalle kesälle.

3 mh, tupakeittiö, s, ph, pkh, 2 x wc (92 m2) + pihasauna (12 m2)

Minitalorakentamisesta lisätietoja löydät kotisivujemme teemasivulta sekä ajankohtaisista uutistamme.

Bloggaajana

Katri Peltoniemi, kaavoitusarkkitehti

 

>> Näin Nurmijärvi rakentuu blogi

Takaisin listaukseen