Yritysten ilmastoteot

Yritysten ilmastoverkosto

Kunta käynnisti vuoden 2024 alusta alueen yrityksistä sekä koostuvan ilmastoverkoston. Ilmastoverkoston työ on osa koko kunnan ilmastotyötä ja sen tavoitteena on yhteistyössä yritysten kanssa kehittää jatkuva ja kehitettävä toimintamalli. Työskentelytavan kehittäminen kunnan ja yritysten yhteistyönä tukee yrityksiä palvelevan verkoston kehittämistä myös tulevaisuudessa.

Verkoston toiminta on merkittävässä roolissa, kun puhutaan koko kunnan ilmastotyötä. Kunnan kokonaispäästöistä yrityksien osuus on n. 45%, kotitalouksien n. 45% ja kunnan oman organisaation osuus on n. 10%.

Lisätietoa verkoston toiminnasta elinkeinokoordinaattori Miia Antin, miia.antin@nurmijarvi.fi, puh. 040 317 2019.

Tietoa ja vinkkejä ilmastotyöhön löytyy kunnan ilmastotyösivustolta.

Yritysten ilmastoverkoston tapaamiset

Nurmijärven yritysten ilmastoverkosto kokoontui 10.6.2025 vastuullisuusasioiden merkeissä. Versaali Oy:n toimitusjohtaja Laura Ahokas-Hokka oli kutsunut verkoston tutustumana yrityksen upouusiin tiloihin Klaukkalan Teollisuustielle. Versaali tuottaa monipuolisesti kaikenlaisia opasteita, kylttejä ja teippauksia niin sisätiloihin kuin myös ulkoalueille. Yrityksen tunnetuimpia opasteita ovat kerrostalojen rappukäytävien porrastaulut. Yrityksen suunnittelemat ja valmistavat laadukkaat kaiverruskilvet tuovat tyylikästä luksusta esimerkiksi hotelleihin, läpivalaisevat valokirjaimet kohdistavat huomion juuri oikeaan kohteeseen ja työmaakilvet ohjaavat turvalliseen työskentelyyn.

Vastuullisuudella kestävää kasvua

Versaalin 1950-luvulta alkanut taival sai tänä vuonna uuden käänteen, kun yritykselle valmistui täysin uudet toimitilat. Uuden tilat Klaukkalassa mahdollistavat myös merkittävät energiasäästöt. Uuden toimitilan katolla toimii 39 kWp:n aurinkovoimala ja tila lämpenee modernilla vesi-ilmalämpöpumppujärjestelmällä. Fossiilisia polttoaineita energiantuotannossa ei käytetä lainkaan.

Yrityksen toimintaa ohjaa vahva sitoutuminen vastuullisuuteen. Tuotannossa käytetään mahdollisuuksien mukaan aina kierrätetystä raaka-aineista valmistettuja materiaaleja. Kaikki tuotannosta ylijääneet metallit ja kovat muovit päätyvät kierrätykseen. Tuotannosta syntyvästä teollisuusmuovista yli 90 % pystytään kierrättämään.  Myös lähetyksissä hyödynnetään jo entuudestaan käytettyjä laatikoita. Yritys hyödyntää suomalaisia maahantuojia ja tilaa vain Euroopassa tuotettuja materiaaleja minimoidaksemme toimitusten ympäristöpäästöjä ja tukeakseen suomalaista työtä ja taloutta.

Vastuullisuuteen liittyvä säännöstely

Verkosto sai myös kattavan ajankohtaiskatsauksen vastuullisuuteen liittyvään sääntelyyn, kun Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Merli Juustila kävi kertomassa ajankohtaisista sääntelyn muutoksista verkostolle.

Euroopan parlamentti päätti huhtikuussa lykätä yritysvastuulainsäädäntöön kuuluvien kestävyysraportointi- ja huolellisuusvelvoitteiden täytäntöönpanoa. Tämän Omnibus-paketin ns. stop-the-clock-ehdotuksen hyväksyminen tuo osalle yrityksistä lisäaikaa sopeutua velvoitteisiin. Vastuullisuusraportoinnin direktiivin, CSRD:n mukainen kestävyysraportointi siirtyy kahdella vuodella niillä yrityksillä, jotka eivät ole vielä raportointia aloittaneet. Corporate Sustainability Due Diligence Directiven, CSDDD:n  täytäntöönpano siirtyy vuodella eteenpäin.

Mitä sitten yritysten tulisi tässä tilanteessa tehdä? Merli Juustilalla oli tähän selkeä neuvo: ”Pk-yritysten kannattaa hyödyntää ”stop-the-clock” -ehdotuksen tuoma lisäaika valmistautumalla tuleviin vastuullisuusraportointivaatimuksiin ja kehittämällä vastuullisuustoimintaansa.”  Pk-yritysten kannattaa harkita esimerkiksi vapaaehtoisen VSME-standardin käyttöönottoa. Tämä tulee helpottamaan työtä tulevaisuudessa. Tärkeää on myös se, että vastuullisuus ei ole vain sääntelyn noudattamista ja raportointia. Se on kilpailutekijä asiakaskunnassa ja työntekijöiden rekrytoinnissa. Se voi tuoda kustannussäästöjä sekä vahvistaa yrityksen brändiä ja tulevaisuustyötä. Sillä rakennetaan kestävää kasvua.

Merlin tärkeimmät vinkit yritysten vastuullisuustyöhön:

  • Keskity olennaiseen ja ole avoin olennaisten asioiden suhteen.
  • Tunne arvoketjusi ja niihin liittyvät riskit.
  • Lähde tekemään vapaaehtoista VSME raportointia.
  • Ihmiset toteuttavat vastuullisuutta: Sitouta johto ja henkilökunta.
  • Viestintä: Muista kertoa asioista mitä olet jo tehty. Puhu totta, älä liioittele tai peittele. Tuo olennaiset asiat esiin läpinäkyvästi. Kilpailuetu syntyy luottamuksesta.
  • Hyväksy epätäydellisyys ja korjaa tarpeen mukaan. Luottamus syntyy pienistä asioista.

Keskuskauppakamarin vastuullisuustyön välineistä lisää:

Esimerkkinä Keskuskauppakamarin vapaaehtoinen VSME-raportti (Voluntary Standard for non-listed micro-, small- and medium-sized undertakings)

Myös Keukella on helppoja työkaluja vastuullisuus työhön ja asiantuntevaa neuvontaa oman yrityksen vastuullisuuspolulle. Nurmijärven kunta tarjoaa Keuken palveluita nurmijärveläisille yrityksille.  Olethan yhteydessä: Miia-Mari Koskinen. https://www.keuke.fi/yritysneuvonta/yrityksen-kehittaminen/vastuullisuus/

Ilmastokummit-hankkeen verkostotapaamisten yhteenvetoa

Tapaamisissa heräteltiin osallistujien kiinnostusta ilmastotyön tärkeyteen teorian ja konkreettisten esimerkkien avulla. Tapaamisten aikana a) selvitettiin yritysten rooli ja merkitys koko kunnan ilmastotyössä b) kartoitettiin osallistujien tarpeita verkostolle c) käytiin teorian ja esimerkkien avulla ilmastokestävyyden kehittäminen liiketoiminnassa ja vastuullisuusviestinnän merkitys d) kerrattiin opittua sekä kartoitettiin ilmastoryhmän jatkon tarve ja toimintamalli, johon pyritään.

Motiva Services toimi tapaamisten facilitoijana sekä substanssiosaamisen tuottajana. Keski-Uudenmaan Kehittämisyhtiö Keuke kertoi omista palveluistaan mm. ilmastotyön osalta.  Keuken apu varsinkin uusien investointirahoitusten osalta on avainasemassa.

Yhteensä tapaamisia Ilmastokummit-hankkeen aikana oli neljä, jotka tavoittivat 30 hlöä 25 eri yrityksestä. Tapaamiset järjestettiin paikallisten yritysten toimitiloissa, missä kuultiin myös niiden ilmastotyön toteuttamisesta.

Suurimmaksi haasteeksi osoittautui ilmastoteeman laajuus sekä konkretian puute. Konkretiaan sekä opin soveltamiseen omassa toiminnassa on tarkoitus pureutua seuraavassa vaiheessa mm. yritysten omien esimerkkien avulla.

Onnistumisia ja yritysten kokemia hyötyjä
  • ”Tapaamiset ovat selkeyttäneet itselle, mihin pitäisi tarttua ja mitä tehdä ensimmäiseksi.”
  • ”Opettavaisinta on ollut kuulla muiden esimerkkejä.”
  • ”Tapaamisista on saanut yksittäisiä ideoita viestintään.”
  • ”Olen vienyt käsiteltyjä asioita eteenpäin yrityksen vastuullisuus- ja viestintätiimeille. Olemme saaneet myös tietoa keneltä kysyä ja kehen olla yhteydessä jatkossa.”
  • ”Kunta on tullut paljon lähemmäs ja tutummaksi.”
Mitä toivottaisiin jatkossa lisää?
  • ”Enemmän mahdollisuuksia keskustella muiden yritysten kanssa kokemuksista ja tapaamisten teemoista.”
  • ”Konkreettisia esimerkkejä, miten joku yritys on toteuttanut, vaikka päästölaskentaa tai toimenpiteitä.”
  • ”Vielä konkretiaa, miten päästä alkuun ja mitä tehdä ensimmäisenä.”
  • ”Sparrausta esimerkiksi päästölaskentatyökalujen käyttöön.”

Katso alta verkostotapaamisten teemoja ja sisältöjä.

Verkostotapaamiset Ilmastokummit-hankkeen ajalta