Ajankohtaista

Matkailu, Viestintä, Yhdistykset, Yritykset

Kirkkaasti kauneinta Suomea – Sääksin oma brändi vauhdittaa alueen ja koko Nurmijärven matkailua

3.6.2021

Nurmijärvellä sijaitseva Sääksjärvi eli Sääksi on nurmijärveläisille tuttu, mutta vielä monelle suomalaiselle tuntematon aarre. Kristallinkirkkaasta lähdevedestä, Kiljavan luontoreiteistä ja upeasta uimarannastaan tunnetun Sääksin oma logo ja bränditarina julkistettiin tänään järven rannalla. Katso kuvia lanseeraustilaisuudesta täältä. Sääksi – kirkkaasti kauneinta Suomea!

Lähellä Helsinkiä, ja kuitenkin kuin valovuosien päässä kaupungin kiireestä, sijaitsee vielä monelle tuntematon aarre – kristallinkirkas lähde, Sääksjärvi. Kauniin luonnon ympäröimä järvi sai alkunsa jääkaudella, kun maan alle painautui valtava jäälohkare. Sen sulaessa syntyi kuoppa, johon kehittyi Suomen suurin lähde. Tarinan mukaan Nurmijärven oma poika Aleksis Kivi on pitänyt Sääksjärveä esikuvanaan Seitsemän veljeksen Ilvesjärvelle.

”Paikallisille kirkasvetinen Sääksi ja Kiljavannummen reitistöt henkeäsalpaavine maisemineen ovat tuttuja, mutta monille suomalaisille Sääksi on vielä salattu aarre”, kunnanjohtaja Outi Mäkelä arvelee.

Sääksjärven vesi on jopa suomalaisittain ainutlaatuisen kirkasta. Alueella voi  kokea paljon muutakin kuin häikäistyä lähteen kirkkaudesta ja ympäristön kauneudesta. Järven hiekkarannalla, jota on sanottu Suomen upeimmaksi uimarannaksi, voi viettää ikimuistoisen kesäpäivän. Sääksjärveä ympäröivässä luonnossa voi puolestaan re­­tkeillä tai harrastaa liikuntaa ympäri vuoden. Nurmijärven kunta haluaa jakaa matkailuhelmensä nyt myös ulkopaikkakuntalaisten kanssa. Siksi Sääksin alue saa tänään oman logonsa ja arvonsa mukaisen bränditarinan.

Kuuntele Sääksin bränditarina (mp3-audio) >>

Sääksin bränditarinan tekstiversio >>

”Sääksin bränditarina ja tunnus on syntynyt yhteistyössä paikallisten yritysten, järjestöjen ja kunnan kanssa. Halusimme tunnuksen, johon voisimme kaikkia samaistua ja joka tukisi jokaisen alueella toimivan matkailutoimia. Kokoonnuimme porukalla pohtimaan, mikä tekee Sääksistä ainutlaatuisen – tuloksena syntyi uusi upea bränditarina ja tunnus”, Nurmijärven kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen kertoo.

Sääksin alueen ilma on niin raikasta, että sillä on koettu olevan parantavia vaikutuksia. Tästä apua saivat 1900–1970-luvun keuhkosairaat, joiden hoitamiseksi Sääksjärven rannalle rakennettiin arkkitehtuuriltaan monumentaalisia parantoloita. Kulttuuria arvostavilla onkin mahdollisuus perehtyä alueen sairaalarakennusten upeaan arkkitehtuuriin.

Nurmijärven kunta toivottaa matkailijat tervetulleeksi kuntaan, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa.

Nurmijärvellä ja Sääksin ympäristössä voi rantapäivän lisäksi tutustua Suomen alkoholiteollisuuden historiaan, Aleksis Kiven elämään, vaellusreitteihin, koskiin tai vaikka ohjattuun extreme-urheiluun ja varjoliitoon sekä Suomen suurimpaan strutsitilaan. Lähistöltä löytyy myös muun muassa napolilaista pizzaa maalaismiljöössä ja Eliel ja Eero Saarisen suunnittelemia designhuonekaluja sekä upea golfkeskus. Alueelle matkaava voi yöpyä niin hotellissa, strutsitarhalla, vuonohevostallilla, lomakodissa tai tähtitaivaan alla tentsilessäkn.

Sääksjärven lähistölle perustettiin kirkkaan lähdeveden houkuttelemana 1800-luvun lopulla hiivatehdas, josta muodostui myöhemmin alkoholitehdas. Samalla Sääksi-reissulla kannattaakin tutustua Rajamäen alkoholitehtaan väkevään historiaan. Tehtaiden historiaan ja toimintaan voi tutustua vuonna 2017 yleisölle avatussa Rajamäen tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryypissä. Rajamäki on tunnettu myös funkkisarkkitehtuuristaan ja tehdasta suojelleista ilmatorjuntatykkitorneistaan.

Jos Nurmijärvi tunnetaan alkoholishistoriasta ja Sääksjärvestä, tunnetaan se myös Aleksis Kivestä.  Aleksis Kivi-pääkaupungiksi julistautuneelta Nurmijärveltä löytyy Aleksis Kiven kotimuseo, Kiven rippikirkko ja kansalliskirjailijan patsas. Taaborinvuoren tapahtuma-alueella voi tutustua Kiven tuotantoon tai nauttia muutoin kulttuurista. Aleksis Kivi näkyy ja tuntuu myös Nurmijärven luontokohteissa. Nurmijärven halkovalta Seitsemän veljeksen vaellusreitin varrelta löytyy upeiden koskien ja muiden luontokohteiden lisäksi kansalliskirjailijan synnyinmaisemat. Kesän aikana Nurmijärvellä on paljon tapahtumia kesäteatterista konsertteihin ja loppukesän Nuku yö ulkona -tapahtumasta Seitsemän veljeksen vaellukseen.

”Lähimatkailu on nyt trendi ja on hienoa, että Sääksin matkailupalveluiden kehittymisessä on uskallettu tarttua hetkeen. Uskon, että kun maailma jälleen avautuu, lentokentän ja satamien läheisyys houkuttelee alueelle matkailijoita kauempaakin”, Mäkelä arvioi.

”Sääksin ympäristössä Suomi ja sen luonto ovat parhaimmillaan ja lisäksi voimme tarjota seikkailua kansalliskirjailijamme jalanjäljissä tai maailmalla tunnettujen suomalaisten alkoholituotteiden kiehtovaa historiaa ja Rajamäen tehdaskylän yhteisöllisyyttä”, kunnanjohtaja Outi Mäkelä toteaa.

Sääksi saa omat kotisivut

Uusi Sääksi-brändi näkyy tänä kesänä muun muassa Sääksin uimarannalla ja rantakahvilassa, jossa voi muun muassa ostaa Sääksi-paitoja ja postikortteja. Uusi tunnus näkyy myös kunnan kesäesitteessä ja matkailukartassa, jotka jaetaan kuntalaisille keskiviikkona 9.6. Samana päivänä avataan Sääksin kotisivut kunnan matkailusivujen alle.

#Kirkkaastikaunein #Sääksi #Nurmijärvi

Sosiaalisessa mediassa Sääksin tunnus näkyy muun muassa kunnan viestinnän kesäsomettajien reportaaseissa. Uusi tunnus näkyy kunnan kanavien ohella paikallisten yritysten postauksissa. Voit itsekin osallistua Sääksi-viestintään käyttämällä aihetunnisteita #Kirkkaastikaunein #Sääksi #Nurmijärvi

Osallistu kesäkuvakisaan ja voita Sääksi-paita!

Voit osallistua Sääksi-aiheisella kuvalla myös Nurmijärven kunnan järjestämään kesän ajan kestävään kesäkuvakisaan, jossa pyritään löytämään Nurmijärven kesän hienoin hetki. Kilpailuaika on 1.6.-15.8. Kännykällä tai kameralla otetun kilpailukuvan voi lähettää osoitteeseen kuvakisa@nurmijarvi.fi. Kuva kannattaa jakaa myös Instagramissa tai Facebookissa hastagilla #nurmijarvi ja #kesäkuvakisa, niin osallistuu samalla kahden viikon välein suoritettavaan arvontaan, jossa voi voittaa kesäisiä Sääksi-t-paitoja. Lue kilpailun säännöt täältä.

Takaisin listaukseen