Tekstivastineet

Sääksi - kirkkaasti kauneinta Suomea

Artikkelissa ”Kirkkaasti kauneinta Suomea – Sääksin oma brändi vauhdittaa alueen ja koko Nurmijärven matkailua” olleen audiotiedoston tekstivastine.

Sääksi – kirkkaasti kauneinta Suomea

Lähellä Helsinkiä, ja kuitenkin kuin valovuosien päässä kaupungin kiireestä, sijaitsee vielä monelle tuntematon aarre – kristallinkirkas lähde, Sääksjärvi. Lähteellä kohtaavat taianomaisella tavalla puhtaan veden häikäisevä kauneus ja luonnon rauha. Yhdessä ne luovat ympäristön, mikä tekee hyvää niin sielulle kuin ruumillekin.

Kauan sitten, mahtavalla jääkaudella, painautui maan alle valtava jäälohkare. Sen sulaessa syntyi kuoppa, johon kehittyi Suomen suurin lähde. Lähde, jonka kristallinkirkas vesi ja karismaattinen ympäristö salpaavat hengen. Kuin äiti maa olisi ihan tarkoituksella ajan saatossa maalannut maiseman, jossa voi lepuuttaa mieltä sekä hoitaa fyysistä kuntoa.

Sääksjärven vesi on jopa suomalaisittain ainutlaatuisen kirkasta. Juuri lähdeveden innoittamana lähistölle syntyi 1800-luvun lopulla tunnettu suomalainen alkoholitehdas. Myös alueen ilma on niin raikasta, että sillä on koettu olevan parantavia vaikutuksia. Tästä apua saivat 1900–1970-luvun keuhkosairaat, joiden hoitamiseksi Sääksjärven rannalle rakennettiin arkkitehtuuriltaan monumentaalisia parantoloita. Tarinan mukaan sielunruokaa taas alueen runollisista maisemista ammensi Nurmijärven oma poika, Suomen kansalliskirjailija, Aleksis Kivi.  

Sääksjärvellä voi tänä päivänä kokea paljon muutakin kuin häikäistyä lähteen kirkkaudesta ja ympäristön kauneudesta. Järven hiekkarannalla, jota on sanottu Suomen upeimmaksi uimarannaksi, voi viettää ikimuistoisen kesäpäivän, jos toisenkin. Sääksjärveä ympäröivässä luonnossa voi puolestaan retkeillä tai harrastaa liikuntaa ympäri vuoden. Kulttuuria arvostavilla taas on mahdollisuus perehtyä alueen sairaalarakennusten upeaan arkkitehtuuriin. Samalla reissulla kannattaa tutustua myös Rajamäen alkoholitehtaan väkevään historiaan sekä Aleksis Kiven kotimaisemiin.  

Nähtävää ja koettavaa Sääksjärvellä riittää. Mitä tahansa siellä tekeekin, imee itseensä kirkkaan lähteen ja luonnon alkukantaista, puhdasta ja parantavaa voimaa. Sääksjärvi onkin kuin portti toiseen maailmaan, missä mieli kirkastuu ja ruumis rentoutuu. Siksi sinne kannattaa matkata kauempaakin.

Takaisin artikkeliin >>