Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Nurmijärvi tilastojen valossa

1.3.2019

Vaikka aina ei siltä tuntuisikaan, nurmijärveläisenä voi olla tyytyväinen kunnan kehitykseen – ainakin jos katsotaan Nurmijärveä väestöön ja asumiseen liittyvien tilastojen valossa. Tätä mieltä on tutkija Tero Mamia, joka on tehnyt muutaman kuukauden ajan Nurmijärveä koskevia tilastoanalyysejä. Nyt valmistuneet tilastoanalyysit ovat poikkeuksellisen kattavat ja avoimesti luettavissa ja hyödynnettävissä sähköisinä.

Valtakunnalliset trendit, kuten syntyvyyden lasku vaikuttavat toki myös meillä, mutta Nurmijärvellä ei ole erityisiä omia huolenaiheita, vaan enemmänkin positiivisia trendejä.

Nurmijärvi-ilmiö ei näytä hyytyvän, vaikka niin on povattu. Nurmijärven kasvu on jatkunut edelleen hyvällä tasolla ja vuonna 2018 on päästy runsaan asuntojen valmistumisen ansiosta jopa yli prosentin kasvulukuihin. Vuodesta 1990 Nurmijärvi on saanut eniten muuttovoittoa KUUMA-kunnista.

Muuttoliiketrendimme on aikojen saatossa tehnyt risteävää liikettä Helsingin kasvun kanssa. Eli kun meillä muuttokasvu on ollut kovaa, Helsingistä muuttoliike on vienyt toiseen suuntaan ja päinvastoin.

Pientalojen ja omakotitalojen kauppa käy Nurmijärvellä paremmin kuin muissa KUUMA -kunnissa.

Nurmijärvi on lapsiperheiden ja perheiden kunta ja myös kuntaan muuttavissa lasten osuus on suuri. Avioerojen määrä on Nurmijärvellä pienempi kuin muualla. Kunnasta muutetaan pois etenkin opiskeluiässä ja suurin Nurmijärvelle muuttavien määrä on 25-29-vuotiaissa.

Kun muuttajien taustoja on kartoitettu, kuntaan muuttaa eniten lapsia ja työssäkäyviä. Kunnasta pois puolestaan muuttaa eniten opiskelijoita, työttömiä, varusmiehiä ja siviilipalveluksen suorittavia sekä eläkeläisiä.

Nurmijärvelle muuttavien koulutustausta ja tulot ovat muita KUUMA-seudun kuntia korkeammalla tasolla. Palkansaajien keskimääräisiä palkkatuloja vertailtaessa Nurmijärvi sijoittuu kuudenneksi valtakunnallisesti.

Nurmijärven työpaikkakehitys on kulkenut hieman omaa polkuaan, jos verrataan valtakunnallista kehitystä. Yrityselämän dynaamisuutta kuvaavat luvut ovat hyvällä tasolla.

Tutustu muuttoliikkeen tilastoihin (Tableau-sivusto)

Tutustu elinkeinorakenteen ja yritystoiminnan tilastoihin (Tableau-sivusto)

Tilastojen etusivu (kaikki tilastot – Tableau-sivusto)

Tilastojen pläräily on koukuttavaa ja joukosta voi löytyä paitsi hyödyllisiä, myös hauskoja yksityiskohtia. Tilastot esiteltiin 27.2. valtuuston kokouksen jälkeen tiivistetysti ja esittely on nähtävissä nauhoitteena nettisivujemme kautta. Tilastoista järjestetään myös yleisötilaisuus torstaina 7.3. klo 17.30 kunnanvirastolla, valtuustosalissa. Tervetuloa kuuntelemaan ja kyselemään!

 

Outi

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä